joi, 23 iunie 2016

Analiza INFOPOLITIC asupra trecutelor alegeri este interesantă. Este de apreciat.

Am văzut știrea la Agerpres. Ei m-au trimis la INFOPOLITIC, sursa lor. Hărțile sunt detaliate pentru a prezenta elementele necesare analizelor politice pentru campania alegerilor parlamentare.

Probabil că aceste situații sunt la nivelul conducerilor partidelor „combatante” însă nu sunt puse la dispoziția consumatorilor de știri. Nu este o acuză. Este o constatare.

De aceea eu apreciez efortul celor de la Infopolitic.

Legat de informațiile oferite de aceste hărți și de analiză, putem înțelege, cei care dorim să înțelegem, de ce PNL are ca obiectiv strategic realizarea dialogului cu celelalte formațiuni politice mai puțin cu PSD. Una dintre concluziile de bază ale cercetătorilor Infopolitic este aceea că între PNL și PSD este un echilibru, este adevărat că este un echilibru fragil, PSD având un ușor avans, însă există și are importanța lui. Realizarea unui acord politic cu celelalte formațiuni politice mai puțin PSD poate favoriza PNL la alegerile parlamentare. Este absolut normal ca cei care contribuie la obținerea puterii de către PNL să primească o răsplată politică. Locuri în Parlament, locuri în viitorul Guvern, locuri în instituțiile statului în care numirea se realizează politic. Este absolut normal.

Acțiunea politică a PNL și aceste analize detaliate justifică și „războiul psihologic” al PSD prin care se urmărește împiedicarea PNL să dezvolte dialogul politic. Fragilitatea avansului PSD poate duce la pierderea severă a puterii. Și au interese uriașe pentru a nu pierde, cu orice mijloace s-ar realiza contracararea pierderii.

Prima hartă ne arată situația la zi a conducerii primăriilor. Este un punct de plecare. A doua hartă pe care o voi pune, se referă la repartizarea votului politic între cele două mari partide. A doua hartă este cea care sprijină planificarea operațiunilor politice. În a doua hartă vedem unde sunt forțele fiecărui partid și care este valoarea lor.


Este pestriță, ceea ce înseamnă că PNL a penetrat „fiefurile” PSD iar PSD a penetrat fiefurile „dreptei”, nu doar ale PNL. A doua hartă este mai bună pentru această analiză:


În funcție de intensitatea culorii se poate aprecia unde este sunt posibile acțiuni politice și unde nu. Prima hartă dă o culoare „politică” având ca bază partidul din care face parte primarul. În a doua hartă, avem culoarea politică a consiliilor locale și județene. În a doua hartă avem „oștile”. Avem tăria lor ! Avem spațiul fizic al acțiunilor politice viitoare. Și pentru PSD și pentru PNL.

Cât privește „greșelile” campaniei electorale trecute, ele trebuiesc considerate ca trecute. Eu le-am înmormântat deja. Nu mă mai interesează. Sunt sigur că au fost bifate și au fost supuse analizelor necesare pentru corectarea acțiunilor viitoare. care vor fi acelea ? Ei bine, voi afla de la conducerea PNL. Deocamdată suntem în faza dialogului cu celelalte formațiuni politice parlamentare, altele decât PSD. S-a trecut și de faza constituirii consiliilor locale și județene. Dacă dialogul cu formațiunile politice participante la alegerile locale și care au obținut rezultate va fi fructuos, alianțele locale reușite de PSD pentru a obține puterea devin fragile sau chiar imposibil de gestionat. Vorba aia, tot răul înspre bine.

Niciun comentariu: