miercuri, 22 iunie 2016

Trecut-au anii, dar tot a venit ... acuzarea !


Motto: Trecut-au anii, dar degeaba, / când DIICOT își face treaba.

Retrași în spatele perdelei politice, convinși fiind că soarta le este favorabilă, foștii miniștri au aștept prescripția. La putere au tot fost ai lor. Iar până în 2014, la vârf, acolo unde era un stilou atașat de o mână pentru a cere o urmărire penală nu s-a mișcat nimic. O mână a spălat pe alta și amândouă obrazul.

Schimbarea din 2014 nu a fost doar una între persoane, a fost una între personalități. Între persoane cu educație diferită. De aici și diferența imensă de abordare a politicii față de funcționarea sistemului numit stat. De ieșea Președinte al României mult doritul și adulatul Victor Viorel Ponta, Traian Băsescu și miniștrii despre care fac vorbire probabil că dormeau liniștiți. Acum ... nu se mai poate. Justiția a simțit că este liberă să își îndeplinească menirea.

DIICOT comunică (liber !), că foștii miniștri Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea sunt urmăriți penal pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la delapidare în dosarul „Rompetrol II”.

DIICOT susținea că, în perioada septembrie — octombrie 2003, ministrul Finanțelor, Mihai Tănăsescu, și ministrul Economiei și Comerțului, Dan Ioan Popescu, "și-au exercitat cu rea-credință atribuțiile de serviciu, în urma unei înțelegeri cu Dan Costache Patriciu, George Philip Stephenson și Alexandru Nicolcioiu, în sensul inițierii și promovării OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale SC Rompetrol Rafinare SA, la data de 30.09.2003, în cuantum de aproximativ 603.000.000 dolari, au fost convertite în obligațiuni subscrise de către Ministerul Finanțelor Publice"

Uite cum ajungem iar la dilema Tăricenisto-Pontistă a acuzării „oportunității politice guvernamentale”. Pentru că tot o astfel de oportunitate a fost salvată când a fost vorba de cazul Varujan Vosganian. Iar dacă la toamnă, Vosganian nu intră în Parlament pentru a fi salvat iar de parlamentarii PSD (dacă vor avea majoritatea), atunci va ajunge „la mâna” Președintelui Iohannis care va semna prompt orice cerere venită de la procurori.

Nu știu ce va fi cu acest dosar, „Rompetrol II”, dar parcă avem și în Guvernul Ponta o decizie de iertare de datorii pentru Rompetrol.

Nu este exclus să vedem cum „doctorii Justiției” vor intra și mai mult în „ corpul bolnav” al corupției administrative și vor descoperi alți și alți oficiali sau mai bine spus alți foști oficiali care au ceva treabă cu respectarea legii și cu niște datorii față de cetățenii pe care i-au mințit că sunt persoane integre și pot lucra în beneficiul lor ca miniștri sau parlamentari.

Din ce în ce mai mulți foști miniștri ajung să fie acuzați pentru fapte grave produse pe timpul mandatului lor. Având în vedere faptul că doi dintre miniștrii de mai sus au fost în Guvernul Năstase, unul a fost în Guvernul Tăriceanu dar și în Guvernul Boc, altul a fost la fel în guvernele Tăriceanu și Boc nu este exclus să vedem și pe foștii prim-miniștri audiați. Actele normative au fost inițiate de ministerele conduse de aceștia însă aprobarea lor a aparținut guvernului din care au făcut parte, astfel că nu este exclusă o înțelegere nedemnă între membrii Guvernului în cauză, unii dintre ei fiind și cosemnatari ai actului normativ incriminat.

Eu aștept mai multe de aici. Ca să revin la ideea mulțimii miniștrilor acuzați, unii condamnați deja, alții probabil că sunt „pe țeavă”, va trebui să vedem și tabloul general al miniștrilor României de la revoluție încoace. Am mare teamă că vom avea mai degrabă un tablou cu infractori decât cu personalități politice.

Niciun comentariu: