marți, 28 iunie 2016

Alo, bre ! Puțină decență, se poate ? Brexit-ul nu a fost provocat de UE !

Mă simt, cumva, enervat. Citesc ce tembelisme spune Traian Băsescu și mă apucă toate celea. În stilul dâmbovițean sadea, dus până la cele mai înalte culmi ale prostiei și machiavelismului, Traian Băsescu acuză prostește UE și liderii acestuia de realizarea Brexit-ului. Pentru „monstrul” acesta politic, asemănător mai degrabă cu Boris Johnson sau Farage, vinovați sunt liderii europeni și nu haimanalele populiste de pe malurile Tamisei.

Vorbește fără să clipească că „este interesul României ca Regatul Unit să rămână în UE”. Să îmi fie cu iertare, este interesul Regatului Unit să facă ce consideră că este mai bine pentru el. Interesul României este să rămână ea în UE, nu este treaba ei să dea indicații și să acționeze în interesul altor state europene. În UE, statele membre au interesul să se dezvolte pentru ca cetățenii lor să ajungă la cel mai înalt nivel de bunăstare iar statele să aibă posibilitatea să le ofere condițiile pentru a ajunge la bunăstarea dorită. Purtând interesul altora, pierdem din vedere propriul interes. Gândirea defectă a lui Traian Băsescu ne-a ținut departe de progres timp de 10 ani. Mai grav, comportamentul lui politic și guvernarea lui a dus la alegerea celor mai proaste soluții pentru cetățeni înainte de criza economică dar și pe timpul acesteia. Dacă era așa de deștept, se împotrivea dezmățului guvernării Tăriceanu și a guvernării Boc. Dar nu a fost. Așa că cetățenii români au simțit din plin gustul „înfrângerii” din cauza proastelor guvernări.

La fel ca Băsescu se comportă și liderii actuali ai Poloniei. Aceștia îl acuză pe Donald Tusk de reușita Brexit-ului, îi cer demisia. Pentru că Tusk este adversarul lor politic, la intern. Multă minte le mai trebuie și polonezilor. Mai mult, prim-ministrul Poloniei nu mai recunoaște Germaniei și Franței dreptul de a propune soluții UE. De la cucerirea puterii politice a partidului „Lege și Justiție” asistăm la tot felul de inițiative care apropie Polonia de o dictatură. Dar este treaba lor. Ei au ales, ei suportă. Pot vedea, pot judeca dar nu pot interveni în borșul lor. Când însă Polonia se exprimă cu privire la Uniunea Europeană, am toate drepturile din lume să mă exprim cu privire la poziția lor. Ca atare, o consider proastă. O consider ostilă țării mele. Poziția lor poate duce la destrămarea Uniunii Europene. Poate că acest partid polonez asta urmărește. Dar de ce ? Bănuiesc că au niște gărgăuni naționaliști în cap, la fel cum au insularii britanici care au votat cu satisfacție Brexit-ul iar acum sunt supărați că vor avea parte de consecințe care le va afecta nivelul de trai.

Există două curente la nivelul UE privind urmările Brexit-ului. Unul, susținut cu înfocare de socialiști, este al ieșirii rapide a Regatului Unit din UE. Celălalt, susținut de Angela Merkel, este să lase Regatul UNit să își facă calculele înainte de a apăsa pe butonul fatidic, art. 50 TUE. Pentru că privește un interes general, înclin către poziția lui Merkel.

Ambele poziții se unesc însă asupra consecințelor Brexit-ului. UE nu acceptă să își asume responsabilitatea deciziei Regatului Unit. Dacă au ales să iasă, vor fi ieșiți. Nu se va face rabat. Orice favoritism făcut Regatului Unit poate fi o lipsă pentru unul din statele membre. Interesul UE este ca statele membre să devină puternice și nu terțele țări, așa cum va deveni Regatul Unit. Pot fi contracte care să favorizeze schimburile comerciale cu Regatul Unit, pot fi acorduri care să pună Regatul Unit și UE în aceeași barcă politică internațională însă cele două entități ale dreptului internațional vor fi două entități și nu una ca până acum.

UE își va retrage din Regatul Unit toate instituțiile. Componenta economică majoră a Regatului Unit este formată din serviciile financiare legate de Uniunea Europeană. Exact acestea vor fi afectate în principal. Londra de astăzi este dependentă de ele. Există pentru că aceste servicii există. De aici vine sursa de existență a Londrei. Mutarea acestor servicii pe continent sau la Dublin (parte dintre ele) reduce cu severitate resursa bugetară atât a Regatului Unit cât și a Londrei în particular. Fiind după exit o țară terță, Regatul Unit nu poate cere ca serviciile financiare ale UE să rămână pe teritoriul său. După bani, vor pleca industriile. Industriile din Regatul Unit au ca destinație piața UE.  Rămânând pe teritoriul Regatului Unit ar intra sub regimul vamal care urmează a fi stabilit, regim de care au vrut să scape când au venit cu unitățile de producție în Marea Britanie. Este evident că, pentru a nu le fi îngreunat accesul pe piața UE vor căuta state membre ale UE unde pot să își mute unitățile.

Ideile lui Băsescu sunt tembele. Pur și simplu. Auzi la el. Iohannis să meargă la Consiliul European și să susțină rămânerea Regatului Unit în UE, împotriva voinței cetățenilor Marii Britanii ! Populist de cea mai joasă speță. Iohannis trebuie să susțină unitatea UE, indiferent dacă unele țări aleg să plece, să susțină și să aplice pentru integrarea deplină a României în UE, la toate nivelurile pentru că avem vecini foarte ciudați. Integrarea deplină ne va apropia ca nivel de viață de cel din statele dezvoltate. Iar dacă schimbăm politicile bicisnice dâmbovițene și încurajăm capitalul românesc, atunci evoluția va fi mult mai rapidă.

Niciun comentariu: