marți, 21 iunie 2016

Joachim Gauck: „Europa: pasiune pentru rațiune”, discurs la Biblioteca Națională.


Doar la Agerpres am găsit evenimentul finalizat. Cu unele informații din discurs. Cu unele intervenții. Restul presei ori a fost absentă, ori a fost prea obositor, pentru jurnaliștii prezenți, să înțeleagă ce au vrut să spună vorbitorii, dar să mai rețină cuvinte „plicticos de elegante”.

Agerpres ne informează că „El a abordat, în discursul său, fenomene diverse, precum scindarea din interiorul Uniunii Europene, pe teme de maximă importanță, referendumul privind ieșirea Marii Britanii din UE, rolul dialogului în Uniune, dar și egalitatea între țările membre.

Subiecte de actualitate ale comunității europene, chiar dacă sunt spuse de o personalitate care nu are atribuții executive în țara al cărei Președinte este. Chiar dacă din comportamentul unor lideri din Germania reiese o altă orientare. Președintele Gauck merge pe calea normalității. O normalitate văzută din poziția unui intelectual care are o viziune politică orientată, evident, către dreapta europeană.

Discursul Președintelui Gauck va rămâne doar ca o activitate bifată pentru „tabloul de bord” al vizitei în România sau va fi promovată, puțin, nu mult, de către cei care au participat la festivitate. După cum văd eu, GDS-iști de felul lor. Pentru că există, ca de obicei, 3 posibilități. Prima, discursul să fie ignorat cu eleganță. Discursul să fie promovat prin conceptele expuse și, posibil demonstrate. Discursul să fie folosit cu rea credință de cei prezenți.

Eu voi fi interesat să îi văd evoluția. Președintele Gauck este, totuși, exponentul unei orientări politice mai apropiate de liberalismul românesc decât altele.

Nu cred că Băsescu Traian a participat la eveniment. Este prea ghiolban să priceapă ceva.

Niciun comentariu: