luni, 20 iunie 2016

Recomand acest interviu cu Cezar Mereuță. Chiar dacă unii au alte păreri.


Interviu luat de Agerpres. Evident, un interviu care intră la categoria „profesional”. Luat de profesioniști. Excelent !

Impresia generală cu care rămân este bună. Am și rețineri. Sunt cauzate de relativitatea politicilor guvernamentale și de ingerința unor organizații sociale care, în graba de a obține unele beneficii, pun în pericol întreaga societate.

Să dau un exemplu. România a trecut prin criza din 2008 adoptând măsuri foarte dure, cu scopul de a schimba un model deficitar de abordare a politicilor fiscale însă astăzi suntem în fața prăbușirii respectivului model din cauza celor care au criticat luarea măsurilor. Toată lumea se grăbește „la bunăstare” iar ce am realizat este foarte aproape de negare. Cercetătorul scoate în evidență aceste posibilități de a ne întoarce la politica care ne-a băgat în criză: dezvoltarea pe bază de consum. Dezvoltare promovată ostentativ de pe la începutul anilor 2000. Dezvoltare care a promovat și ideea deficitului mare care, chipurile ar intra în dezvoltare. Ei bine, ideea este atât de idioată încât nu mai are rost să fie susținută. Chiar dacă este susținută acerb, astăzi, de gruparea politică a lui Tăriceanu și de PSD (nu în totalitate, mai au și oameni cu capul pe umeri acolo !).

Cercetătorul scoate în evidență marele risc pe care îl avem de înfruntat: depășirea deficitului de 3%. Este mare, măsurile de relansare fiscală și de mărire a salariilor în timp foarte scurt, ne vor duce la o depășire a deficitului. Peste tot auzim de această predicție. Unii politicieni sunt atât de idioți încât presează cu măsuri populiste și astăzi, când o lume întreagă le spune că direcția este greșită.

Structural, cercetătorul evidențiază că suntem pe marginea prăpastiei cu două sisteme sociale: sănătatea și învățământul. Sunt sisteme sociale nereformate, au fost lăsate la bunul plac al celor care fac parte din ele, au ajuns să fie găurile negre ale țării. Sănătate nu asigură, învățământul nu răspunde comenzii sociale iar noi cheltuim bani aiurea cu ele.

După lectura acestui interviu dau dreptate lui Klaus Iohannis care a stabilit că învățământul și sănătatea sunt obiective strategice și că reforma în cadrul acestor sisteme este obligatorie.

Cercetătorul mai deplânge și politica greșită adoptată de mai toate guvernele de până acum cu privire la economie și agricultură. Ne-am axat pe IMM-uri și am uitat de marii producători români. Am împiedicat refacerea culturii moștenirii de familie. Am împiedicat, în goana după investitorii străini, formarea industriei cu capital românesc. De aici și fenomenul nociv al înstrăinării terenurilor agricole, fenomen ce poate afecta grav resursa agricolă pentru industria alimentară românească.

Materialul este foarte interesant. Mie îmi place.

Niciun comentariu: