duminică, 12 iunie 2016
Hai să hai !
Prezent la Digi24, încă în campanie pentru cucerirea notorietății, Nicușor Dan și vedeta zilelor din urmă, Clotilde Armand, au vorbit despre proiectele lor. Astăzi. Astăzi când au un partid USB cu rezultate surprinzătoare la București și au mai pus de un partid, USR, care va activa în întreaga țară. Vor face o fuziune, astfel încât localul USB se va simți mai bine absorbit de naționalul Uniunea Salvați România. Până în toamnă va fi făcută și fuziunea, vor fi făcute toate cele necesare pentru ca obiectivul „10% mandate de parlamentar” să poată fi realizat. Filialele locale ale USR nu vor fi în toate localitățile, spune Nicușor Dan, ci doar în localitățile care au capacitatea de a produce „oameni care vor să schimbe”. Ce ? Bag seama, după cum se comportă Nicușor Dan și USB-ul în București, vor să schimbe totul. În ce ? Aici avem un mare semn de întrebare. Este de fapt marele secret al înființării acestei struțo-cămile ONG-partid politic. Nimeni nu este capabil astăzi să spună către ce se îndreaptă grupul din care face parte Nicușor Dan, grup care a acționat exclusiv în spațiul civic și care a devenit peste noapte partid politic. Nicușor Dan vorbește dar nu spune nimic despre viitor, despre o linie politică clară. Bănuiesc că este capabil să învețe din DEX cuvântul „politic, politică”. Care, mai pe scurt, înseamnă modul de a guverna. Dar îl înțelege ?
Este dreptul lor să își facă partid sau partide, este dreptul lor să își propună obiective, este dreptul lor să ducă „lupta politică” cu alte partide. Nu mă simt cu nimic deranjat. Când însă te referi la mine, ca cetățean și membru al unui partid, am dreptul să te întreb: cum arăt eu, membrul PNL, de ai o astfel de reținere când este vorba despre o alianță politică cu partidul din care fac parte ? Sunt urât. Așa este ? Așa este. Ai dreptate. Sunt bătrân. Ai dreptate. Mai este ceva care te deranjează ? Sigur. Te deranjează faptul că susțin PNL, că vorbesc despre istoria PNL - partidul care are în gene vocația făuritorilor de țară -, că nu sunt dintre cei care „vor să schimbe” așa cum înțelegi tu schimbarea. Ei bine, ai dreptate. Eu vreau schimbări în PNL. Vreau schimbări mari. Vreau schimbări care se cer de urgență. Iar prin intermediul PNL vreau schimbări în toată țara. Vreau Justiție, vreau democrație, vreau autorități publice competente, vreau progres, vreau recunoaștere internațională, vreau să spun că România este una dintre puterile Europei și să fie adevărat. Tu, Nicușor Dan și partidul tău, aici eu bag și grupurile de „intelectuali cu ștaif” de la GDS, Revista 22, SAR, România Curată, Digi24 și care or mai fi ele, mi-ați dat suficiente motive să mă alarmez cu privire la partidul meu. Să cer schimbări urgente privind comportamentul politic care ne-a dus la eșecul de la București. Din nefericire, schimbările pe care le cer eu pot lovi în alți oameni care sunt de bună credință. Tu însă, tu și susținătorii aceia din spatele tău nu sunteți de bună credință. Sunteți nedemni de sintagma „bună credință”. Sunteți nedemni pentru că față de ce vreau eu de la PNL, ce vor toți ceilalți membri și susținători ai PNL de la PNL nu se regăsește în ce propui tu. Pentru că tu vinzi „gogoși cu iz politic”. Să îți explic de ce.
Te-ai comportat ca un cameleon pe timpul campaniei. Prin interpuși, mai mult ca sigur, ai dat semnale conducerii PNL că ai fi o nouă forță politică pe partea dreaptă a scenei românești. Ai mei, cei din conducere, au căzut în plasă și în loc să facă campanie anti-PSD au făcut campanie pro-USB. Te-au ridicat în slăvi. Vai ce în sus, vai ce în jos. Am fost fraierii voștri. Lovitură de maestru. Trebuie să fiu sincer și să te felicit. Transmite tu felicitările celor care au conceput manevra, eu nu îi știu. Bănuiesc că pe tine nu te duce capul. Cu scuzele de rigoare. Aici trebuie să fii suficient de pervers să ai o astfel de gândire. La noi nu am avut unul pe măsura celui care ți-a construit strategia. Ai câștigat. În București. Acum îți vei folosi strategia în toată țara ? Ne crezi atât de proști ?!
Ultima săptămână de campanie am umblat ca orbeții să îți cucerim favoarea. Să ne bagi în seamă. Ai fost rugat, pur și simplu, ai fost rugat să pui umărul la combaterea politică a PSD. La împiedicarea PSD de a cuceri puterea în București. Până când nu s-a mai putut face altceva, ai tot bolmojit o posibilă alianță care însă a fost exclusă aproape de final. Cuvântul este corect. Ai exclus o alianță cu PNL chiar dacă era mai mult decât evident că PSD va câștiga peste tot. Ai ales să câștige PSD, ai ales să piardă curentul politic de dreapta în favoarea curentului politic de stânga. De ce ?
Dacă stoarcem creierii, este simplu. Printre altele, pentru că tu nu poți lua susținători din altă parte decât dinspre cei care susțin politici de dreapta. Cei din PSD nu vor să facă schimbări. Cei de la ALDE nici atât. Cei de la UNPR nu sunt de luat în calcul. Cei de la PMP (368.985 voturi valabile) sau de la M10 (0 voturi !) sunt prea mici. A rămas PNL. Este mare, are aproape 500 mii de membri iar rezultatele de la aceste alegeri arată că a fost votat, la nivel național, de aproape 2.530.000 de cetățeni cu drept de vot. Este adevărat că PSD și aliații au trecut de 3 milioane însă aici este vorba despre PNL. Iar PNL a dovedit că are, în condiții de campanie prostească, un bazin fidel de peste 2.500.000 alegători. Ai prins curaj și știi că ai fost votat de mulți liberali în București. Ai 143.544 de voturi valabil exprimate ! Felicitări ! Acum vrei să obții același succes în restul țării și tot pe spinarea PNL. Să vedem !
Mi-a rămas ca un ghimpe în minte o replică a gurului USB, Liiceanu, la întâlnirea aceea de la GDS în care ai vrut să îl umilești pe Cătălin Predoiu, întâlnire filmată de voi, pusă în media de voi, comentată copios după un scenariu de promovare stabilit de voi. Spunea Liiceanu atunci: „Domnule Predoiu, sunteti mult mai bun decat PNL. Dar aveti in spate un partid care nu e la nivelul dumneavoastra”. Înțeleg că vă tentează Cătălin Predoiu, pe el îl puteți accepta însă vă inspiră repulsie partidul. Probabil că în spatele tău își mijește un zâmbet de satisfacție Paleologu. Posibil. Doar te-a susținut cu atâta înfocare încât a mers la risc împotriva întregului PNL. La interviul de la Digi24 ai spus că „Pentru moment, asa cum arata PNL azi, excludem orice alianta”. Pentru mine, este o continuare a formulării lui Liiceanu. Culmea, îi găsesc un punct de sprijin în aprecierile lui Theodor Paleologu față de partidul din care încă face parte.
Ești un personaj toxic, Nicușor Dan. PNL ar fi cu adevărat un partid de proști dacă ar accepta să îți permită să îi insulți membrii cu atâta nonșalanță. Ar fi indicat ca PNL să rupă pisica. Să declare că nu mai are treabă cu USB sau USR, să se delimiteze de așa-zișii intelectuali de dreapta care sunt ostili PNL, oamenilor din PNL, nu doar conducătorilor de astăzi.
Am pus titlul „hai să hai” pentru că aceasta este direcția în care duci tu partidul pe care l-ai făcut. Acest „hai să hai” nu îl vreau în PNL. Vreau ca PNL să lase basmele frumoase cu „unificarea dreptei”, să renunțe a mai alerga după personalități și să își dea seama, măcar la spartul târgului că are personalitățile de care are nevoie în interiorul partidului. Cine vrea să vină la PNL, are ușa deschisă.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
Nu sunt suficient de edificat asupra intețiilor reale ale d-lui Dan Nicușor. A dezaproba activitatea partidelor e o „ocupație”bine transmisă populației dar asta nu ajută cu nimic ideia de schimbare. În plus o mulțime de „bruiaje”din toate direcțiile ni-l prezintă pe USB ca un partid cu susținere externă. Asta n-ar fi o problemă dar parcă legea nu admite așa ceva. Dacă e susținut material e bine să știm de acum de cine. „Afectiv” am văzut că are „mămică” pe Alina Mungiu Pipidi.Treaba ei însă nici d-na Pipidi nu mă convige cu efuziunile dumneaei viscerale și antipartinice. Clarificarea acestor îndoieli mi-ar limpezi înțelegerea.
Nicușor Dan nu oferă clarificări. Iar finanțarea lui este, evident, peste posibilitățile financiare declarate. Nu cred că au renunțat „investitorii” români la alte formațiuni politice care au capacitatea de a ajunge la putere în favoarea lui Nicușor Dan. I-a lovit conștiința ? Au ?
Cineva îl finanțează. Posibil din exterior pentru a obține ceva în România. Poziție pe piața financiară, în domeniul imobiliar sunt niște semne, dar ar putea fi și o destabilizare politică.
Trimiteți un comentariu