marți, 7 iunie 2016
Ia să vedem, la rece, rezultatele. Este mai sănătos așa.
O hartă mai aproape de realitate. Trebuie să avem în vedere și faptul că în comunitățile care au ales o majoritate PSD sau aliații PSD - ALDE, UNPR -, sau PNL ori UDMR, există și adversarii politici, uneori în procente semnificative. De departe însă, această hartă este mai corectă decât o alta care umblă pe net sau în presă și care nu face nici un fel de distincție.
Rezultatele parțiale de la ora 09.00 comunicate presei de către BEC au o mare importanță. Reflectă capacitatea politică a actorilor politici care au concurat în comunitățile din România. Dacă ținem cont de faptul că la vot s-au prezentat sub 50% dintre alegătorii înscriși în listele electorale, înseamnă că este suficient loc pentru ca oricare dintre actorii politici, chiar și cei care au pierdut „copios”, să spere la un rezultat mai bun la următoarele alegeri.
Până una-alta, scena politică în România are intenția de a se stabiliza pe modelul bi-polarității. Două partide mari sunt la limita erorii de sondaj - +/- 3%. PNL și PSD sunt foarte aproape unul de celălalt. UDMR își confirmă astăzi prezența și puterea în județele Covasna, Harghita, Satul Mare etc.
Agerpres prezintă situația „la oră și zi”.
Venerabilul Quintus a spus bine. Să știm să ne bucurăm de rezultatele bune și să vedem corect rezultatele slabe. PNL nu a pierdut. Este o formulare mai aproape de adevăr. PNL nu a convins. Nu a reușit, în unele comunități să convingă. Adevărul este mai complicat decât pare la prima vedere. În Focșani, asistații sociali (care sunt votanți activi !) au sărbătorit victoria PSD. Pentru că Marian Oprișan le-a plătit facturile la lumină ! Nu ai cum să schimbi astfel de votanți activi. Ei sau dus la vot, alții care nu au depins de Oprișan și PSD au stat acasă. Normal că PSD a câștigat. Nu mai spun de campania furibundă anti-PNL din presă. Toată presa. Fără excepție. Nu mai spun de liderii informali care s-au adunat în așa numita comunitate a intelectualilor „de dreapta” care au lucrat intens la promovarea unor aventurieri politici.
Trebuie să felicităm pe toți liberalii din toată țara. La noi, în Sectorul 3 București, am avut un handicap major. Robert Negoiță avea, de la bun început, o cotă de notorietate de 60-70%. Funcționarii primăriei, sindicatele, cadrele didactice, sindicatul militarilor, afaceriștii din construcții au fost, evident, de partea lui Negoiță și a PSD. Nu poți face din rahat bici și să ai pretenția să pocnească. Aici este de muncă. Mult. Tare mult. La fel a fost la nivelul Bucureștiului. Cătălin Predoiu a venit în cursă când PSD își asigurase deja supremația. În plus, intelectualii „de dreapta” i-au fost ostili, așa zisa presă de dreapta promova violent noua lor creație de stânga-dreapta numită Nicușor Dan.
Datele sunt clare. Politic, PNL și PSD sunt apropiate. PSD are, la nivel național, pentru primari un procent de 37,62% care îi dă 1638 de mandate de primar iar PNL are 32,80% care îi dă 1065 de mandate de primar.
La consiliile locale, PSD are 36,12% și obține 16,251 consilieri, PNL are 30,90% și obține 12,849 consilieri.
La consiliile județene, PSD are 37,70% iar PNL are 32,10%.
Împreună, PSD și PNL obțin în jur de 70% din pozițiile scoase în competiție. Fără a desconsidera rezultatele celorlalți competitori, nu pot trece cu vederea că rezultatele lor sunt foarte mici.
Apare, constant, cu peste 5%, adică „trece pragul”, partidul lui Tăriceanu, ALDE. Mai apare UNPR. UDMR este altă poveste. În afara UDMR care va confirma și în toamnă, ALDE și UNPR nu mai pot confirma singure. Marja lor este foarte, foarte mică.
Bucureștiul are o situație aparte. Cineva a observat, destul de bine, că suntem, posibil, în fața unei noi aventuri de tipul PP-DD. Acum, construită de „intelectualii de dreapta”. Vor să obțină o confirmare și la nivelul țării. Fac observația că Bucureștiul nu seamănă cu restul țării. Mai boem și chiar mai puțin responsabil, Bucureștiul devine un spațiu al aventurilor politice. El trebuie tratat altfel. Dacă ai cu cine, poți avea și rezultate.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu