marți, 14 iunie 2016
Juristul Titus Corlățean spune tâmpenii.
Agerpres comunică faptul că Titus Corlățean a primit sprijinul Comisiei Juridice a Senatului care a respins cererea procurorilor DNA ca Senatul să formuleze o cerere de începere a urmăririi penale pentru fostul ministru de externe Titus Corlățean care, prin modul în care și-a îndeplinit atribuțiile ca ministru, a împiedicat cetățeni ai României aflați în străinătate să își exercite dreptul de vot la alegerile prezidențiale din 2014.
Cu 5 voturi împotriva cereri procurorilor și 3 voturi pentru sprijinirea acestei cereri, Comisia Juridică a Senatului s-a făcut de râs. Cei 5 au calitatea de juriști. Au acceptat să se transforme în judecători, s-au substituit instanței de judecată competentă să judece cauza. Asta au făcut. Dar asta nu este treaba parlamentarilor. Alta este treaba lor, o treabă pe care o îndeplinesc cu foarte mari lipsuri. Iar ce s-a întâmplat astăzi este una din marile lipsuri ale activității parlamentarilor.
Titus Corlățean, jurist la bază, profesor universitar de drept, predă în domeniul drepturilor omului și în domeniul dreptului internațional public, dă o explicație care poate bloca mintea oricui are minime cunoștințe de drept.
„Am un singur comentariu. Am prezentat în fața comisiei toate argumentele și datele pentru care eu am susținut (...) faptul că suspiciunile rezonabile și acuzațiile DNA sunt total nefundamentate. Eu le-am respins cu argumente”.
Numai că, să avem iertare, prezentarea acestor date în fața comisiei are doar rolul unei informări privind poziția ta li o detaliere a faptelor pentru care ești incriminat de procurori și nu pot fi considerate ca argumente pentru acceptarea sau respingerea cererii procurorilor.
Dacă procurorii nu au fundamentare corectă pentru suspiciunile lor rezonabile și acuzațiile care ți se aduc, ai obligația legală și cetățenească să le pui în fața procurorilor, ca probe și concluzii în favoarea ta. Procurorii, după cum bine știi, că doar ești jurist, au obligația să valorifice probele și concluziile tale și să cântărească, în faza urmăririi penale, dacă acestea „bat” probele lor și să elimine probele lor care nu mai corespund adevărului astfel încât, la un moment dat, să dispună încetarea urmăririi penale. Din moment ce documentele lor din dosar nu mai pot duce la incriminarea. îl vor închide.
Ce ai făcut tu acum este cu totul altceva. Prin acțiunea ta și sprijinul dat ție de colegii juriști din Senat dai un semnal că procurorii ar putea să aibă dreptate, din moment ce te ferești să ajungi în fața lor. Dacă și Senatul, în plen, va da curs recomandării juriștilor din Comisia Juridică, atunci este evident că PSD și aliații lor din Senat, forță politică care are majoritatea, va încerca, pentru o perioadă de timp, să blocheze acțiunea judiciară în ce te privește. Cu speranța ta și a altor colegi ca la toamnă, după alegerile parlamentare, să obțineți o altă majoritate care să continue să blocheze justiția în ce te privește. Cu ocazia asta, te alături unei liste destul de lungi a parlamentarilor salvați de mâna Justiției prin nedemna comportare a colegilor parlamentari.
Să spunem că procurorii vor fi căpoși și nu vor lua în calcul explicațiile tale. Este evident că începând acțiunea penală, procurorii vor ajunge cu tine în fața instanței de judecată competente. Știi că acolo poți introduce excepții care pot fi soluționate în favoarea ta. Vei pune concluzii din care instanța de judecată să desprindă adevărul prezentat de tine. Nu mai spun despre faptul că instanța de judecată competentă este sigura în măsură, potrivit Constituției și legilor din România, să judece probele depuse de procurori în dosar și probele pe care te sprijini tu. Este singura să judece situațiile pe care le prezintă procurorii și situațiile pe care tu le prezinți în favoarea ta. Este singura care poate respinge acțiunea penală deschisă de procurori dar și singura care o poate admite. Știi că instanța de judecată odată sesizată are obligația să dea o soluție în cauză.
Tu ai obținut din partea colegilor juriști, apropiați politic, darea la o parte a instanței de judecată, a Justiției. Există această prevedere stranie în Constituție ! Parlamentul are dreptul să dea la o parte Justiția atunci când vrea o majoritate parlamentară. Dar mai știi și faptul că această comportare abuzivă a Parlamentului este relativă. Când Parlamentul nu mai are compoziția majoritară PSD+ALDE+UNPR+UDMR+minorități, iar uneori se mai adaugă și cei din PMP, cererea procurorilor va reveni iar Parlamentul nou format o va satisface. Dacă nu intri în Parlament, din varii motive, știi că cererea procurorilor va merge la Președintele României care, neșansă pentru tine, ține mult la independența Justiției și la combaterea infracțiunilor. Va da, în mod sigur, urmare cererii procurorilor.
Ziua de astăzi este „neagră” pentru reputația Senatului. Deocamdată pentru Comisia Juridică a Senatului. Pentru că la conducerea Senatului este dușmanul declarat al Justiției, Călin Popescu Tăriceanu, pentru că Senatul are o majoritate condusă de „stăpânii” lui politici, sunt aproape sigur că vei obține și de la plen alungarea Justiției din calea carierei tale politice.
Te înțeleg. O eventuală condamnare distruge tot ce ai realizat în carieră. Se duc dracului orele predate la diferite facultăți, nu poți să mai practici o profesie juridică, nu mai poți ajunge în Ministerul de Externe, nu mai poți ajunge ambasador etc. Dar poți, dacă nu ți se ridică unele drepturi civile, să revii în Parlament, sub sigla trandafirilor roșii a PSD. Este cam sigurul partid din România care își desemnează candidații din rândul condamnaților penal.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
3 comentarii:
ati auzit ce a zis ticaloasa de clotilde armand? ca cica pnl e urmasul fsn.... aceasta clorhidra trebuie sa aiba insuccese in politica!
Am auzit. Voi scrie ceva legat de această afirmație aberantă a individei. Acum însă, am altceva de făcut. Mai târziu.
Cu oameni care fac politică de genul lui Titus sau ca cei care au votat pentru respingerea cererii procurorilor nu maidăm înainte! Dacă va fi găsit vinovat până la urmă??? Nu era de demnitatea lui să-și dea demisia! N-am expresie adecvată care să-l caracterizeze aici!!!
Trimiteți un comentariu