vineri, 17 iunie 2016

Războiul de propagandă cu elemente de tactică de război hibrid !


Nikolai Nencev, ministrul apărării din Bulgaria contracarează prin declarația de la postul de televiziune „Nova Tv” „războiul de propagandă cu elemente de tactică de război hibrid” referitor la o așa-zisă propunere a României de înființare a unei flote navale comune a României, Bulgariei și Turciei împotriva Rusiei. Agerpres.

România a propus numai exerciții și training comune în scopul întăririi capacităților de apărare, spune ministrul bulgar.

Presa bulgară, probabil că despre ea este vorba în atenționarea făcută de ministrul bulgar, se pare că a răspuns unei comenzi ferme de acțiune făcută de la Moscova. Ministrul de externe al Rusiei, Lavrov, s-a manifestat împotriva constituirii unei „Flote NATO” la Marea Neagră, diferiți oficiali ai Rusiei au făcut, la rândul lor, declarații „războinice” la o astfel de idee, ambasadorul Rusiei la NATO a făcut și el, de curând, se pare că ieri-alaltăieri declarații împotriva înființării unei „Flote NATO” la Marea Neagră.

Presa română, de rahat, ca întotdeauna, a preluat și răspândit mesajul Kremlinului cu dezinvoltură.

Așa am ajuns la „țipătul demnitarilor bulgari la Iohannis”, la declarațiile lui Traian Băsescu că deplasarea lui Iohannis este un mare eșec, la tot felul de materiale aiuritoare, inclusiv la părerile unor „analiști români” publicate de publicațiile on-line ale propagandei ruse, cum ar fi „Sputnik” și „Russiatoday”.

După intervenția lui Klaus Iohannis, făcută publică, ca la un făcut, oficialii bulgari au confirmat că este așa cum spune Iohannis ! Măi să fie ? Să mai cred în declarațiile lui Boyko Borissov relatate de presă, română și bulgară ? Să mai cred în declarația de presă de ieri a celor trei oficiali bulgari care afirmă că s-au împotrivit inițiativei României ?

Oficialul bulgar a precizat că omologul său român, Mihnea Motoc, a prezentat ideea unei flote comune la Marea Neagră la care să participe Bulgaria, România și Turcia, față de care el și-a exprimat însă dezacordul, insistând că orice decizie trebuie luată de conducerea politică la nivelul NATO”, ar fi declarat la o conferință de presă comună a lui Plevneliev, Borissov și Nencev ultimul dintre ei.

După declarația de ieri,  vine declarația de astăzi arătată la începutul articolului. Cineva fumează țigări cu altă compoziție decât tutunul !

Nu mai spun de intervenția „inteligentă” a lui Adrian Severin care scoate în evidență niște realități de politică internațională în care România este un stat agresor la adresa Rușilor și că România ar trebui să accepte o recomandare de la ruși pentru a face ceva privind propria apărare și, chiar ar fi normal, să ridice două degete și să ceară de la Kremlin voie să meargă să facă „caca”.

După această declarație a oficialului bulgar mă întreb ca omul: cine duce acest „război hibrid” ? Oficialii bulgari sunt lămuriți cu cererea României ? Deocamdată, din elanul anti-flotă NATO, se văd la orizont rușii, mai aproape sunt cozile de topor din România, dar în Bulgaria ce se vede ? Presa lor l-a făcut de rahat pe Iohannis. Oficialii lor se joacă de-a vorbele. La noi, anti-Iohanniștii trăiesc intens, la limita atacului de cord în frunte cu Traian Băsescu și „gazetele de perete” care îi multiplică vorbele. Presa PSD-istă exultă, la rândul ei, postacii au răspândit tot felul de aberații care mai de care mai aproape de apocalipsă.

Rămâne întrebarea: ce răspuns va da Bulgaria la summit-ul de la Varșovia ? Va sta deoparte sau se va alătura inițiativei României și Turciei ?

Nu de alta, dar ca răspuns la ofuscarea rușilor, liderii militari americani răspund cu trimiterea distrugătoarelor modernizate americane în Marea Neagră pentru exerciții comune cu navele militare ale României, Turciei și Bulgariei. Ba, la unele exerciții, participă și Ucraina.

Niciun comentariu: