duminică, 2 iulie 2017

Cu o presă de rahat, o guvernare de ...

Un caz. Unul din probabil 1000. Decidentul care se folosește de o presă cu jurnaliști idioți pentru a tulbura o țară.

Infractorul Liviu Dragnea preia o știre cu un titlu de rahat și o folosește pentru o decizie de politică economică.

AgerpresDragnea, despre pierderile raportate de traderii de cereale: Asemenea practici trebuie să înceteze

A preluat un articol de la „Ziarul Financiar”, l-a distribuit pe pagina lui de Facebook, a adăugat un text care să confirme „dezastrul” și să îi justifice acțiuni, puse în aplicare de Guvernul Tudose, care au generat multe semne de întrebare în mediul de afaceri.

Autoarea articolului din ZF, Roana Rotaru, a pus un titlu care nu confirmă conținutul.
O statistică stupefiantă. România este raiul fiscal al marilor traderi de cereale, care raportează pierderi an de an. „Şapte ani de pierderi din zece ar trebui să atragă atenţia Fiscului.“
Pe scurt. Doi dintre primii traderi de cereale din România, raportează constant pierderi. Pe o piață în care sunt activi mai mulți traderi ! Din „întâmplare”, traderii „problemă” sunt cu capital american !

ADM România Trading are pierderi constante în ultimii 7 ani, cumulate ajungând la 38 mil. euro.

Cargill, tot american, au raportat pierderi în 4 din ultimii 5 ani de 52 mil euro.

Ameropa Grains (elvețieni, al doilea trader ca mărime în România !), nu a raportat pierderi în ultimii 5 ani. Brisegroup, Cerelacom Dolj, Rodbun (toate cu capital românesc), Glencore sau Monsanto (ambele cu capital străin) au raportat profit din activitate.

Judecând situația folosind numai firmele date ca exemplu în articolul ZF, ajungem la concluzia că avem 2 firme cu capital american cu comportament „dubios” și alte 6 firme, din care 3 cu capital străin, cu comportament normal. Poți declara o piață ca fiind „raiul fiscal al marilor traderi de cereale” pentru că 2 firme din 8 (luate ca exemplu) raportează pierderi ? Este inadmisibil. Poți lua o decizie care să afecteze întreaga piață pentru că doi actori își exportă profitul ? Nu este nici corect și nici încurajator pentru mediul de afaceri. Nu sancționezi toți actorii economic de pe o piață pentru actele și faptele unuia dintre ei !

Statistica nu este stupefiantă așa cum o declară ZF, iar situația nu este cea declarată în titlu. De aceea ajung la concluzia că ZF face pe dracu în patru să îi dea infractorului Dragnea mingea la fileu pentru ideile crețe ale acestuia de sancționare a mediului de afaceri, în special a celui în care rulează capitalul străin.

În loc să „trateze” pacientul, infractorul Liviu Dragnea cere Guvernului lui să sancționeze toți actorii economici. Pentru cei care exportă profitul, nejustificat, România are deja o contribuție la Consiliul European pentru mediul de afaceri, reglementările europene privind exportul profitului fiind stabilite cu contribuția României și acceptate de România. Ce face infractorul Dragnea acum este să promoveze un alt comportament pe piața unică europeană decât a fost stabilit cu contribuția Guvernului României ! Inadmisibil !

Niciun comentariu: