luni, 3 iulie 2017

Kovesi către procurorii DNA

Am tot citit această scrisoare. La cei care apără și promovează infractorii și lumea în care aceștia se mișcă, cuplul Antena 3-Lumea Justiției (de exemplu), scrisoarea este însoțită de interpretări care să o scoată pe Laura Codruța Kovesi drept un dictator local, instituțional, care își conduce instituția în dauna intereselor generale ale cetățenilor - evident, după mentalitatea unora ca Gâdea, Badea, Savaliuc și ce creaturi mai sunt pe acolo.

Acestui cuplu media scârbavnic îi sar în ajutor un Traian Băsescu și gașca de la PMP (inamicul lor public numărul 1 !), gașca lui Tăriceanu care stă cu țurțuri pe undeva de teama proceselor în care sunt inculpați, nu mai spun de cei din PSD care sunt vârful de lance al „războiului” anti-DNA, dar mai ales, anti-Kovesi.

Din punctul meu de vedere, Kovesi face o recunoaștere publică a faptului că DNA s-a organizat și a funcționat, un timp, „la mica înțelegere”. Procurorii aduși în DNA, în diferite momente ale existenței instituției, au fost desemnați după un compromis compromițător: unul de la mine, unul de la tine, unul de la el. Toată lumea să fie mulțumită. Ceea ce înseamnă că unii procurori au rămas încă „tributari” mediului politic care i-a promovat. Nu este ceva ieșit din normalitate. La fel se petrec lucrurile în toată lumea. Problema este agravată însă în aceste zile datorită poziției acestor procurori față de instituție, poziție care afectează stabilitatea instituție ca urmare a cererii unor politicieni de a o destabiliza. Suntem în fața unei agresiuni din interior pentru destabilizarea instituției.

Kovesi mai spune un lucru interesant: In ultimii 4 ani am format o echipa a unui nou DNA. Va reamintesc cum zaceau anumite dosare prin sertare, cum se lucrau anumite dosare...”. Iar de aici ajungem ușor la alte concluzii care vin să dea credit unor acuzații anterioare privind activitatea DNA pe timpul lui Morar (cel promovat la CCR de către Traian Băsescu). Ei bine, noua echipă formată de Kovesi la DNA a avut unele succese, vizibile, palpabile, cu persoane sus-puse ajunse în faza finală a judecății, condamnate, cu averile puse sub sechestru pentru recuperarea de către stat a pagubelor. Politicieni și oameni de afaceri. Axarea activității DNA pe „numele grele” ale potentaților zilei și rezultatele obținute a alarmat partidele și anumite grupuri de afaceri. Aveau și de ce. Rezultatele procurorilor au măcinat un sistem al corupției generalizate. Un sistem construit de către partidele politice care au ajuns la putere (chiar și cu 5% din voturile alegătorilor !) și diferitele grupări de afaceri care vizau bugetul de stat ca țintă a activității. Selecția în programele de guvernare a investițiilor de stat către anumite afaceri a asigurat partidelor aflate la putere finanțarea din partea grupurilor de afaceri iar celor din urmă le-a asigurat accesul la fondurile bugetare. Activitatea DNA sub conducerea lui Kovesi „a lovit” în punctul nevralgic al acestor înțelegeri. Au ajuns și urmează să mai ajungă în fața instanțelor politicienii de vârf ai partidelor dar și patronii care au controlul afacerilor care finanțează respectivele partide. Să ne amintim de teza lansată de cei din PSD, ALDE și PMP că DNA distruge mediul de afaceri prin arestarea patronilor sau a membrilor consiliilor de administrație !

Tot Kovesi ne mai dă o informație utilă. Legătura între procurorii DNA și lumea „ascunsă” a politicii combinată cu afacerile s-a menținut chiar în sediile DNA, prin „vizitele” unor avocați la diferiți procurori. Vizite în urma cărora DNA nu a obținut nimic, din punctul de vedere al depunerii unor probe sau alte acte legate de dosarele în care lucrau procurorii, nu s-au obținut declarații,  nu au rezultat consemnări ale întrevederii dintre procurorii în cauză și avocații respectivi. Practic, procurorii respectivi nu și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu stând la gargară cu avocații care, mai mult ca sigur, aveau o altă misiune (plătită serios de către cel care le-a cerut să influențeze procurorii de caz). Kovesi a anunțat că aceste aspecte vor fi cercetate. Foarte bine ! Ora de muncă a unui procuror este foarte scumpă, mai ales dacă este să o compari cu ora de muncă a altui funcționar public care, aplicând legea, oferă petentului o soluție la o problemă a acestuia.

Mă refer numai la aceste aspecte pe care Kovesi le semnalează. Mai sunt și altele însă acestea afectează întreaga instituție, este un semnal grav că instituția a început să se destrame.

Pun și eu mai jos scrisoare lui Kovesi la care „lumeajustiției” a ajuns (evident prin intermediul unui procuror „răzvrătit”), scrisoare preluată și răspândită prin rețelele de socializare.

<< Catre procurori

Sunt convinsa ca ati vazut cu totii zilele acestea ca o sedinta interna de lucru a DNA a devenit subiect de dezbatere nationala si trebuie sa discutam cu totii despre aceasta situatie. Am dat si un punct de vedere institutional (…)

Ceea ce RTV a dat pe post este un “Fake Film”, trucaj grosolan, pentru ca anumite afirmatii n-au fost facute deloc in acea sedinta de lucru. Colegii nostri de la Serviciul tehnic au realizat o evaluare preliminara a asa zisei inregistrari si au constatat ca exista interventii pe inregistrare prin adaugarea, suprapunerea sau imbinarea unor sunete/zgomote/cuvinte. Anumite afirmatii, ca cele exemplificate in comunicat nu le-am facut si s-au constatat interventii pe inregistrare exact in acele parti ale inregistrarii. Cu toate acestea, acel trucaj postat pe siteul RTV ne ofera indicii bune pentru ancheta.

Din evaluarea preliminara se pare ca o parte din discutia difuzata a fost inregistrata cu ocazia unei sedinte de lucru la Sectia a doua din 31 martie 2017, la care au fost prezenti peste 20 de procurori din acea sectie. Cam ce s-a discutat la Cheile Gradistei s-a discutat si la aceasta sedinta, plus anumite dosare in lucru la sectia a doua. La sedinta au luat cuvantul mai multi procurori, iar in spatiul public au fost date pasaje care aparent contin vocea mea, pasaje in care stiu ca este vocea mea si pasaje in care aparent este vocea altui coleg.

Masuri imediat dispuse

Am comunicat public imediat dupa aparitia primei asa zise inregistrari faptul ca este un trucaj, iar a doua zi am detaliat prin comunicat de presa;

Am inregistrat dosar penal pentru infractiunea de divulgare de date nedestinate publicitatii, avand in vedere ca in acea sedinta s-a discutat despre stadiul anumitor dosare penale, despre aspecte interne ale DNA si vom verifica cine a inregistrat si cine a furnizat inregistrarea in exteriorul institutiei;

Am sesizat procurorul general cu rugamintea de a analiza posibilitatea ca SUPC sa intocmeasca dosar penal cu privire la ticluirea de probe si s-a inregistrat dosar penal si acolo;

Am sesizat si inspectia judiciara cu privire la aceasta situatie

Ce trebuie sa facem?

In primul rand trebuie sa ne facem curatenie in interior si deja la structura centrala am inceput. In ziua de 31 martie 2017 am avut mai multe sedinte in urma carora am dispus controale la cele trei sectii din structura centrala (sectia 1, sectia 2 si judiciar penala). Toti cei care nu corespund standartelor profesionale si etice trebuie au plecat sau deja vor pleca, la fel cum trebuie sa plece si cei care nu muncesc si nu solutioneaza dosare. Epoca “lasa ca fac 3 rechizitorii si e ok” a apus. In urma controalelor avem situatia clara a ceea ce a muncit fiecare si o sa vedeti ca vor fi luate masuri in consecinta. La fel si pentru procurorii de la judiciar, unde am constatat ca unii “au dormit” in sedintele de judecata si nu si-au facut treaba.

Apoi trebuie sa raspunda in fata legii cel/cea care a inregistrat ilegal si a dat public inregistrarile cu sedinta de lucru interna a DNA (spun cel/cea pentru ca cercul limitat de suspecti are si “ea” si “el” dar il vom numi de acum incolo “infractor” - fara gen – pentru ca asta este). In acest moment avem conturat un cerc de suspecti si vom afla cine este vinovt de aceasta fapta. Multumesc celor care ne-ati dat informatii utile in aces sens!

De altfel, eu am dat un mai in urma cu putin timp in care spuneam unor colegi sa aiba grija cu cine si ce vorbesc. Mai ales dupa ce un mail trimis de mine a fost dat lui Serban Nicolae care l-a citit direct la TV. Si stiti ceva? Oamenii se lauda cu ce afla sau cu ce sms uri/discutii pe whats up sau telegram au cu cei din DNA. Asa incat, asa cum v-am spus, se afla cine a facut asta si se afla de ce a facut-o. Acum ramane sa raspunda penal pentru aceasta. Probabil dupa mailul meu cel/cea care furniza toate barfele unor persoane din afara DNA a stat cuminte cateva zile spunandu-si ca, daca nu i s-a spus nimic probabil nu se stie. Nu! Va raspunde penal pentru furnizarea unor informatii asa cum va raspunde si pentru inregistrarea ilegala care a furnizat-o in afara DNA. Cum spuneam... lumea e mica si asa ceva se afla mereu!

(…)

Cred ca ar trebui de acum incolo sa inregistram noi sedintele de lucru, sa scriem procese verbale detaliate cu ce s-a vorbit, ce opinii au fost si ce s-a decis. Mai mult, control strict la intrarea in sedii si nimeni sa nu intre fara control. Am dispus deja un control la sediu central si o sa verificam toate persoanele care au intrat (la toate intrarile in DNA), cand au intrat si de ce, ce procuror/politist a inlesnit accesul, de ce a venit persoana in DNA, inclusiv anumit avocati pentru prezenta carora o sa solicitam documentele procedurale intocmite. Inteleg ca unii avocati vin la anumiti procurori ca la ei acasa si stau la discutii fara sa aiba audieri. Din pacate, aceeasi avocati la aceeasi procurori desi nu se fac audieri si nici nu se depun documente. Sa vedem cum vor explica anumiti colegi ca au fost vizitati de anumiti avocati/persoane fara calitate in dosare care nu au depus documente pentru clientii lor, nu au asistat la audieri si nu s-au consemnat nici un fel de informatii (daca se va justifica ca au venit sa spuna informatii procurorului).

In egala masura trebuie sa verificam si activitatea grefierilor, a politistilor, a specialistilor. Din pacate, unii au un aer de superioritate acum si spun: uite ce fac procurorii, se inregistreaza intre ei. Desigur, trebuie sa ramanem uniti dar fiecare sa fie verificat pe ceea ce are de facut.

Nimeni sa nu lipseasca de la birou sau sa intarzie fara ca seful sa stie unde este si fara cereri de concediu sau zile libere.

E momentul sa curatam DNA de cei lenesi sau de cei care nu mai vor sa munceasca, pentru ca tot greul este dus de unii si aceeasi oameni.

Opinia mea cu privire la aceasta fapta penala

In final m-am decis sa va scriu ce simt eu si ce cred eu despre aceasta fapta penala comisa de unul din DNA.

In ultimii 4 ani am format o echipa a unui nou DNA. Va reamintesc cum zaceau anumite dosare prin sertare, cum se lucrau anumite dosare...

(…)

E momentul sa fim uniti si sa aratam oamenilor ca DNA inseamna tot ceea ce era in ianuarie cand au iesit in strada sa ne sustina. Ca DNA nu este un infractor las care inregistreaza ilegal. Ca DNA sunt acei oameni care fac zilnic dosare si se implica.

Si noi sa ne facem treaba in continuare si sa iesim cu capul sus, mandrii de ceea ce facem. Nu uitati ca sunt oameni carora daca le dai o bucata de hartie si le spui sa scrie ce au facut pentru tara lor, nu u ce sa scrie. Noi, avem ce scrie. Fiecare dintre dvs a contribuit la curatirea tarii. Cu fiecare dosar si cu fiecare efort pe care l-ati facut. Sa nu lasam un infractor ca alaturi de infractori disperati investigati de noi sa ne intimideze sau sa ne timoreze. Nu va temeti pentru ca noi am fost corecti si cinstiti! Sunt multi oameni seriosi si corecti in aceasta echipa a DNA. Suntem o echipa unita. Nu veti fi singuri niciodata. Mereu voi fi aici sa va sprijin si sa va tin spatele cat pot de mult (…)

Iar la final, nu uitati ca suntem DNA!>>

Eu îi urez succes. Și sprijin. Atât cât pot eu. Dacă vom fi mai mulți, sprijinul va fi resimțit și va fi un semnal pentru bandiții care astăzi își închipuie că pot distruge instituția care îi împiedică să perpetueze sistemele corupte în România.

Un comentariu:

Unknown spunea...

Si eu am citit cu atentie scrisoarea si n-am gasit in ea nimic reprobabil. E clar ca penalii vor sa scape urgent de ea. De cand a revenit la putere coalitia PSD-ALDE, la tv-urile lor, si sunt majoritatea, numai de asta se vorbeste. Sper sa nu se intample asa. Inspectia judiciara, care va face ancheta, este cea care a exclus-o din magistratura pe Camelia Bogdan, judecatoarea care i-a dat sentinta lui Dan Voiculescu. Nu-mi pun sperante in obiectivitatea acestei institutii. Ii urez succes dnei Kovesi!