PNL este în centrul atenției. Este un partid care revine și începe să se impună în spațiul public. Pe bună dreptate este cerută poziția partidului cu privire la actuala guvernare, PNL fiind singura formațiune politică alături de PSD care are vocația guvernării. PNL este alternativa la guvernare în România !
Nu cred că o să respect ordinea întrebărilor și nici nu voi lua toate răspunsurile. Mă voi concentra pe acele răspunsuri care se referă la elementele fundamentale care definesc astăzi PNL.
„Profilul politicianului liberal de succes
- Trebuie sa creada in valorile liberale, in proprietate privata, in mecanismele pietei, sa aiba o viziune care sa duca spre dezvoltarea Romaniei, pe o crestere economica solida”
Când ne uităm la un liberal, cam așa ceva trebuie să distingem, ba chiar și mai mult, potrivit doctrinei liberal-conservatoare care va fi codificată pentru toți membrii partidului într-o broșură, broșură pe care fiecare nou membru o va primi la intrarea în partid.
Profilul liberalului de succes este legat, în răspunsul lui Ludovic Orban, de acțiunea liberalului, de participarea lui la comisiile de specialitate, atât la nivel central cât și nivel local. Când PNL va fi la guvernare, acțiunea liberalilor care vor primi misiuni guvernamentale trebuie să fie în continuarea politicilor publice construite în aceste comisii, după consultarea prealabilor a organizațiilor mediului de afaceri, a organizațiilor profesionale, a sindicatelor. El vorbește despre cele 15 comisii de la nivel central dar acestea se formează la aproape toate structurile mari ale PNL de la nivel local. Existența și funcționarea lor sunt vitale pentru a percepe PNL ca o formațiune politică cu vocația guvernării și nu un „club de fițe” în care unele persoane își exprimă auto-aprecierea și fidelitatea față de liberalism. Și tot legat de acțiunea liberalilor, Ludovic Orban face o trimitere fermă la atitudinea de viitor:
Sunt foarte deschis pe o colaborare externa. Am demarat un amplu proces de intalnire cu mediul de afaceri, care creaza plus valoare. Intentia e de a constitui pe termen mediu parteneriate ca niciun fel de masura economica, bugetara, sa nu luam decizii ca partid fara sa avem o consultare ampla cu mediul de afaceri.Nimic mai normal. Partidele fac politici publice iar acestea trebuie să sprijine acțiunile membrilor mediului de afaceri pentru a aduce țării plus valoare.
Intrebare: Ce lipseşte PNL şi opozitiei în general pentru a fi reactiv în mod susţinut, coerent cu efecte?
„Eu prefer să ma uit înainte să ma pregătesc pentru ce va să vina decât să ma uit înapoi. Ceea ce ne-a lipsit nu ne va mai lipsi. Mă refer la expertiza, la capacitatea de a genera răspunsuri potrivite la problemele cu care se confruntă societatea, oameni care să reprezinte PNL.”
Notă: Jurnalista vrea ca PNL să fie „reactiv, coerent cu efecte” ? Să ne fie cu iertare, dar acesta este rolul presei, nu al unui partid care are vocația guvernării. Un partid trebuie să fie activ politic, cel puțin un partid ca PNL, trebuie să vină cu propria viziune care nu trebuie interpretată ca „o reacție” la ce face oponentul politic. Reacții pot avea jurnaliștii, ONG-urile, cetățenii. Criticile membrilor PNL la adresa guvernării sau a unor idei politice nu trebuie să fie reacții ci poziții politice. Apreciez faptul că Ludovic Orban a punctat corect: „Mă refer la expertiza, la capacitatea de a genera răspunsuri potrivite la problemele cu care se confruntă societatea, oameni care să reprezinte PNL.”
Jurnalista a avut răspunsuri la problemele de interes, criticile la adresa guvernării PSD-ALDE pronunțate de Ludovic Orban, dar ele nu sunt reprezentative pentru imaginea PNL care trebuie să ajungă în spațiul public. Ludovic a încercat să „corecteze” mișcarea și a pus accentul pe cine este și ce face PNL.
„Eu cred ca sunt un garant al faptului ca PNL nu mai face niciun fel de întelegere cu PSD şi ca va face opozitie de caracter, fermă, clară şi că va încerca să nu se limiteze la opoziţia politica şi că va mobiliza întreaga opoziţie din societate.
PNL nu a avut conduceri legitime. Foarte mult timp am functionat cu conduceri bicefale. La ora atcuala dupa alegerile interne, PNL este în poziţie de luptă şi este pregătit să-şi îndeplineasca misiunea pe care o are.”Am pus legătura cu articolul Mediafax pentru cei care vor să citească selecția interviului. Pentru cei care doresc să citească care sunt observațiile lui Ludovic Orban cu privire la guvernare au această ocazie.
PSD și ALDE cu sprijinul politic al UDMR au dus țara pe marginea prăpastiei. Cetățenii României au considerat că aceste formațiuni politice trebuie să guverneze. Guvernează. Și ce „guvernează” ! PNL încearcă să recupereze din ce a pierdut datorită anilor de bicefalitate. Congresul PNL l-a ales pe Ludovic Orban ca lider al liberalilor pentru „lupta politică” în vederea cuceririi puterii politice și asigurării unei guvernări liberale în viitor. Guvernarea nocivă de astăzi a PSD și ALDE cu sprijinul UDMR oferă posibilitatea PNL să obțină succesul la alegerile viitoare.
Interviu bun. Ludovic Orban devine din ce în ce mai concis în discurs, din ce în ce mai convingător. Semne bune.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu