După consultarea organizațiilor locale ale PNL, implicate în analiza efectelor asupra mediului de afaceri a măsurilor guvernamentale, președintele PNL a făcut o declarație pentru presă la sediul partidului, pusă pe pagina de Facebook a PNL, parțial preluată de Agerpres.
Orban: Solicităm Guvernului să scoată din programul de guvernare toate aberațiile fiscal-bugetare
PNL solicită Guvernului să elimine din programul de guvernare "aberațiile fiscal-bugetare" și să se prezinte în fața Parlamentului pentru rectificarea acestui program, a declarat, luni, președintele PNL, Ludovic Orban.
"Considerăm că impozitul pe cifra de afaceri, taxa de solidaritate, impozitul pe gospodărie rebotezat impozitul pe venitul global, suprataxarea produselor care sunt nocive cu sănătatea, interdicțiile pentru aceia care au avut două insolvențe să mai facă afaceri, plata contribuției de asigurări sociale pentru cei care lucrează part-time la nivelul salariului minim pe economie, suprataxarea introdusă în domeniul energiei și în domeniul comunicațiilor ca și contul separat de TVA — măsuri împotriva mediului de afaceri. Solicităm partidului de guvernământ să renunțe la aceste măsuri. De asemenea, le solicităm să se prezinte în fața Parlamentului și să scoată din programul de guvernare toate aberațiile fiscale pe care le-au introdus peste noapte fără să anunțe că intenționează modificarea programului de guvernare, introducând niște măsuri care afectează grav mediul de afaceri și care riscă să pună pe butuci economia românească"
„În ce țară din lumea asta un partid de guvernământ introduce în programul de guvernare măsuri fiscal-bugetare fără să facă anterior studiu de impact, fără să facă analize, fără să consulte mediul de afaceri și pe toți aceia pe care îi afectează aceste taxe și impozite care sunt introduse pe șestache, noaptea. (...) Dacă rămân aceste măsuri în programul de guvernare, ele generează obligații pentru Guvern și vor rămâne ca o sabie a lui Damocles asupra mediului de afaceri, putând oricând fi trecute prin ordonanță de urgență în stilul OUG 13, pe furiș, pe ascuns și producând efecte devastatoare asupra mediului de afaceri”
"Din nou o să supradimensioneze veniturile spunând că o să aibă o colectare mai bună decât a fost colectarea pe primul semestru, astfel încât să nu pară că nu este o rectificare negativă. (...) Sunt foarte multe instituții publice care la cheltuieli de personal au prevăzute sume care permit plata salariilor angajaților numai pe primele nouă luni, respectiv zece luni ale anului. Cele mai multe dintre instituțiile publice nu au prevăzuți bani pentru plata salariilor pe lunile octombrie, noiembrie și decembrie. Ca atare, aici trebuie să intervină pentru a se asigura sumele de bani necesare. (...) Vedem nivelul minim de investiții, ceea ce este un lucru extrem de grav pentru dezvoltarea economică. Cred că până la sfârșitul anului nu o să aibă capacitatea să realizeze efectiv nici măcar jumătate din investițiile care au fost trecute în proiectul de buget"
"Vor încasa mult mai puțin și așa este normal dacă au pus ministru de Finanțe pe unul care a fost director general la Direcția de mari contribuabili și a fost schimbat de șeful ANAF pentru faptul că nu și-a îndeplinit obligațiile respective"
"Nu, nu cred în această promisiune, iar dacă o să facă scamatorii bugetare astfel încât să se încadreze cât de cât în limita de 3%, o să o facă în dauna investițiilor, a cheltuielilor importante, a înzestrării pentru Apărare, pentru că altfel nu au cum să mențină. Oricum au făcut o șmecherie că au introdus în buget plățile la hectar în agricultură, care practic sunt bani care nu mai trec prin bugetul României, numai ca să crească venitul astfel încât să reducă în mod artificial deficitul bugetar. Probabil vor mai apela la astfel de șmecherii. O să amâne rambursările de TVA. Sunt maeștri în astfel de șmecherii, dar per total vă spun clar și limpede: nu pot fi suportate cheltuielile care au fost generate de aplicarea programului de guvernare"Situația neplăcută în care este România a fost evidențiată și de analizele făcute de instituții specializate care, chiar dacă au dat un rating stabil au evidențiat că riscurile sunt mari în viitor, pentru că fundamentul structural a fost slăbit. Ne-am întins mai mult decât am avut plapuma ! Scopul politic al PSD și ALDE este mai mare decât stabilitatea macroeconomică a țării.
Cu referire la Guvern, Ludovic Orban a fost tranșant:
"Cu cine s-a întâlnit astăzi, așa-zisul premier? S-a dus să ceară voie. A avut vreun cuvânt de spus la modificările introduse în programul de guvernare? Este tot un premier marionetă, ca și premierul anterior. Guvernul nu are autoritate, nu are capacitatea de a putea să guverneze România pentru că este condus în continuare de oameni care nu dețin funcții în acest Guvern, de oameni care vor să controleze tot ce mișcă în cadrul Guvernului", a afirmat liderul PNL, la Palatul Parlamentului, după ședința Biroului Executiv al liberalilor.Iar cu privire la București și primarul general, Ludovic Orban a fost și mai tranșant: Bucureștiul are „purtător de cuvânt” dar nu are primar !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu