joi, 6 iulie 2017

Rupt de realitate

AgerpresSummitul G20: Putin consideră sancțiunile o "formă sub acoperire" de protecționism

"Sunt convins că numai relațiile comerciale deschise bazate pe norme și standarde uniforme pot stimula creșterea economiei globale și sprijini o dezvoltare progresivă a relațiilor interguvernamentale", a scris Putin într-un articol critic publicat joi de cotidianul economic german Handelsblatt. 

Una spune, alta face. Este absolut ridicol să poți aprecia discursul lui Putin atunci când vorbește despre relații comerciale deschise „bazate pe norme și standarde uniforme”. Pentru că el și Rusia sunt exact opusul acestor declarații. Au încălcat toate normele de drept internațional, sub aspect politic, sub aspect militar, sub aspect comercial. Înainte de a suporta sancțiunile UE și SUA, Rusia impunea sancțiuni economice și comerciale statelor dependente de comerțul cu Rusia pentru a impune regimuri politice favorabile ei. Este o poziție de genul „hoțul strigă hoții”.

Anul 2017 este cel în care Rusia își va epuiza rezervele valutare naționale. Au invadat Crimeea, au invadat Ucraina, au invadat Georgia (zilele trecute au „mutat” frontiera cu Georgia cu peste 500 m în interiorul Georgiei, confiscând pământurile georgienilor și arestând pe cei care au mers să și le cultive !), au blocat comerțul cu alte state profitând de faptul că erau principala piață externă a acestora. Au condiționat politic comerțul cu hidrocarburi inclusiv în statele membre ale UE. Acum vine Putin și vorbește despre „norme și standarde uniforme” !

Devine caraghios. Invadează teritoriile altor state și cere comerț liber cu statele neinvadate !

Sancțiunile își spun cuvântul. Sursa de venituri a Rusiei, comerțul cu hidrocarburi, s-a prăbușit odată cu scăderea prețului petrolului și rămâne scăzută pentru că prețul petrolului este scăzut. Iar acum vine și necazul deciziei politice americane de a permite și încuraja exportul de hidrocarburi în spațiul european. Declarația lui Trump de la Varșovia cred că a ajuns pe capul lui Putin ca o găleată cu gheață turnată pe chelie.

Putin vorbește, dă sfaturi și știe că va vorbi în vânt. Nu are cum „păcăli” pe cei pe care îi va avea în fața ochilor la summit-ul G20. La sfârșitul anului 2017 vom avea, probabil, o estimare a timpului pe care îl mai are Rusia de a rămâne membră a G20. Pentru că și astăzi, Rusia este admisă ca „țară cu o economie dezvoltată” cu multă indulgență, ea fiind mai degrabă o țară emergentă dar care este în declin.

Cât timp Rusia se șterge la fund cu „dreptul internațional”, nu trebuiesc reduse sancțiunile. Rusia devine din ce în ce mai mult o copie a Coreei de Nord.

Niciun comentariu: