Mihai Neamțu și-a lansat volumul „Fenomenul Trump și America profundă”. Mi se pare normal. Mihai Neamțu este un conservator și admirator al republicanilor americani.
Ludovic Orban a participat la lansarea cărții, a ținut un discurs (scopul acestui articol) și a semnat adeziunea lui Mihai Neamțu la PNL. O achiziție bună. De calitate. Încurajatoare pentru mediul conservatorilor politici din România care vor să se exprime prin intermediul unui partid politic.
Agerpres a preluat în extras unele afirmații ale lui Ludovic Orban.
„America e construită pe o filosofie fundamentală — respectul individului și succesul în viață. Etica protestantă și spiritul capitalist e totuși o explicație a unei mentalități transformatoare. Nu poți cu un fatalism, cu acceptarea sorții, cu acceptarea unui destin trist să te dezvolți, să evoluezi, să crești. Este nevoie de îndărătnicie, este nevoie de curaj, este nevoie de forță, de depășirea a zeci și sute de eșecuri. Donald Trump este un astfel de model”
„ ... în democrațiile noastre, (...) democrații reprezentative, de multe ori sunt salutari astfel de oameni, care pun sub semnul întrebării toate cărările bătute, toate obiceiurile, tabieturile”
„Cred că este un model pe care trebuie să-l urmăm, este un model de reușită în viață, este, de fapt, rezultatul unei mentalități, a unui mod de raportare la lume și la viață Donald Trump”Ei bine, la această parte a discursului lui Ludovic Orban mă opresc. Pentru că el reflectă o diferență semnificativă între două societăți. Societatea americană, în care respectul individului și succesul în viață sunt elementele fundamentale și societatea noastră care acceptă cu ușurință fatalismul, povara sorții, destinul trist, un dispreț total față de individ. Culmea, sunt „elemente fundamentale” ale societății în care trăim. Sunt reale. Zi de zi și ceas de ceas, media română promovează ideea nimicniciei românilor, este imposibil să scapi de propaganda religioasă a supunerii, a destinului hotărât de alții, a sorții nemiloase și a salvării prin puparea moaștelor sau danii la biserici etc.
Sunt de acord că Donald Trump este un model al reușitei în viață. Nu este doar el. Sunt mulți români care au plecat în SUA sau în alte țări ale lumii, au scăpat de atmosfera sumbră promovată de idioții politici sau formatorii de opinie în stare gravă de idioțenie și au reușit în viață. Au aflat că sunt indivizi de valoare, au crezut în succesul lor și au reușit.
Societatea noastră se schimbă. Greu, foarte greu pentru noi, dar se schimbă. Avem din ce în ce mai mulți oameni care nu mai acceptă să fie puși „la insectar”, de unii și alții, la categoria „oameni de mâna a doua” sau „persoane neevoluate”.
Mă bucur pentru faptul că văd un lider al PNL care abordează cu curaj această problemă. Ludovic Orban se pare că își propune să provoace o schimbare de mentalitate, în rândul membrilor PNL și prin intermediul lor în societatea românească.
Imediat după 1989 nu s-a putut schimba mentalitatea românilor, indiferent cât efort au depus un Radu Câmpeanu, un Ion Rațiu, un Corneliu Coposu dar și cei care le-au fost aproape la înapoierea în țară. Poate că este timpul să acționăm cu mai mult curaj. A trecut mai mult de un sfert de secol. Copiii din 1990 sunt oamenii maturi de astăzi. Au copii la rândul lor. Ei sunt altfel decât părinții lor și sunt cei mai buni pentru a schimba mentalitățile din România. Și da, Donald Trump poate fi un bun model pentru cei care își propun să ia viața în piept și să schimbe lumea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu