Imediat după instalarea noului Guvern PSD-ALDE cu sprijinul neprecupețit al UDMR, țările interesate în mod special de România și-au trimis ambasadorii la Palatul Victoria pentru a transmite mesajele guvernelor lor noului prim-ministru, Mihai Tudose.
Mai înainte, mai hărnicuț cumva, Hans Klemm, ambasadorul SUA, l-a vizitat pe Tudose și i-a transmis dorințele Guvernului Trump. Dorințe exprimate și în cuvântul de ieri de la festivitatea de 4 iulie de la Ambasada SUA.
Astăzi, Mihai Tudose este vizitat la Palatul Victoria de ambasadorul Germaniei, Cord Meier-Klodt. Diplomat din categoria „grea”, Cord Meier-Klodt a punctat exact unde Germania are interesele majore. În mod normal, orice guvern român ar fi încântat de mesajele transmise de Germania. Cumva, am impresia că Mihai Tudose se va folosi de aceste mesaje pentru „a scăpa” de niște constrângeri politice impuse de infractorul Liviu Dragnea. Nu de alta, dar mesajele sunt mai mult decât clare.
Agerpres. Premierul Tudose s-a întâlnit cu ambasadorul Germaniei; întrevederea - un semnal al importanței relației bilaterale
Comunicatul Guvernului este foarte interesant pentru mine. Putea fi în nota obișnuită a altor comunicate. Acum este mai larg. Impresia mea.
„Premierul Mihai Tudose a subliniat că cele două țări vor dezvolta, în continuare, proiectele în cadrul parteneriatului economic deja existent și vor depune eforturi susținute pentru eliminarea eventualelor obstacole. Șeful Executivului român și ambasadorul Germaniei la București au definit ca proiect strategic prima colaborare economico-militară de anvergură dintre România și compania germană Rheinmetall, un proiect complex, cu perspective pentru ambele state”Nu scap ocazia să nu aplaud această convenție, mai bine spus, clarificarea unor aspecte privind „prima colaborare economico-militară de anvergură” dintre România și Germania, înființarea companiei mixte româno-germană, între Romarm și Rheinmetall, pentru construcția unor mașini blindate de luptă. De la începutul guvernării Grindeanu, sorta companiei mixte în domeniul economico-militar, româno-germană, devenise nesigură. Niște minți tulburi de la PSD și ALDE aveau alte idei, opuse curentului european de dezvoltare a unei industrii militare europene la care să participe toate statele capabile să producă armament și mijloace cu destinație militară. Curent european care în România a venit sub două umbrele (cât de cât vizibile !): una germană și una olandeză (producția în România, la Galați, a celor 4 corvete necesare marinei militare, după un proiect olandez verificat și viabil).
Compania mixtă româno-germană va produce un vehicul blindat de luptă în comun, pe baza unui proiect german care urmează a fi îmbunătățit cu colaborarea cercetătorilor români, astfel că se va ajunge la un mijloc de luptă comun pentru forțele armate române și germane. Succesul colaborării va permite trecerea la alte colaborări care, nu este exclus, să cuprindă alte parteneriate europene, cum ar fi cu statele care dețin armate mari.
Evident este faptul că diferite parteneriate europene vor avea ca țintă alte armamente sau mijloace de luptă care pot deveni comune tuturor armatelor statelor membre UE.
La ședința CSAT, președintele Iohannis a comunicat interesul României de a participa la proiectul european privind apărarea și securitatea europeană, prin participarea activă la proiectele de cercetare militară și dezvoltarea unei industrii militare a UE, alături de Germania, Franța, Italia, Spania etc.
„Conform sursei citate, ambasadorul Cord Meier-Klodt a exprimat sprijinul Germaniei în vederea consolidării traiectoriei de creștere economică a României și a sporirii rolului acesteia în Europa, cu precădere în contextul în care țara noastră se pregătește pentru preluarea primei sale președinții a Consiliului UE în 2019. Totodată, ambasadorul Germaniei a subliniat importanța menținerii predictibilității și a transparenței, a unui climat investițional favorabil și a direcției de reformă a țării spre o Europă a valorilor comune.”
„Guvernul precizează că un alt proiect important în cadrul cooperării dintre România și Germania este relansarea învățământului dual, ca soluție pentru suplinirea lipsei forței calificate de muncă, resimțită deja de angajatorii germani, dar și de ceilalți angajatori în general.”În condițiile în care Germania este primul partener comercial al României - volumul schimburilor economice româno-germane a fost de 26,16 mld. euro în 2016, reprezentând 21% din volumul comerțului exterior al României -, Germania este al doilea cel mai mare investitor în România iar o firmă germană este cel mai mare angajator din România, mesajele sunt destul de clare. Predictibilitate, transparență, climat investițional favorabil, păstrarea direcției de reformă a țării spre valorile comune ale Europei, munca împreună pentru a îmbunătăți învățământul și a crea forța de muncă calificată necesară dezvoltării economice sunt cereri care pun în mare dificultate actuala putere pornită să speculeze promisiunile populiste ale campaniei electorale în vederea viitoarelor alegeri, în special a celor prezidențiale !
Aștept vizitele altor ambasadori europeni. Al Franței, al Italiei, al Spaniei, al Olandei, al tuturor țărilor care au interese majore în Uniunea Europeană și, de ceva timp, în România.
Apropo ! Olandezii de la Damen, care dețin șantierul naval de la Galați, sunt pe cale să preia și șantierul naval de la Mangalia, de la coreeni Daewoo.
Și încă ceva. La ședința CSAT de care am pomenit, noul ministru al apărării, celebrul Țuțuianu, a venit cu o caricatură de plan de înzestrare al Armatei pentru perioada 2017-2020 care nu mai prevedea alocarea a 2% din PIB pentru apărare ! Plan respins, urmând ca deștepții din PSD și ALDE care au clocit această reducere a cheltuielilor pentru apărare să îl refacă. Îmi place să cred că vor fi refăcute și proiectele de înzestrare având în vedere, de exemplu, viitoarea producție româno-germană de mașini de luptă !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu