luni, 10 iulie 2017

Când am spus că PSD și ALDE + UDMR vor tăia venituri, nu am vorbit aiurea


Am din ce în ce mai puternică senzația că PSD și ALDE și-au pus speranțele în opoziția președintelui Klaus Iohannis la proiectele de legi care dădeau fără limită pomenile electorale. Și-au pus speranța și în faptul că PNL s-ar fi alăturat opoziției președintelui Iohannis iar ei ar fi avut un „teren de bătălie politică” foarte util în vederea alegerilor prezidențiale viitoare și, chiar mai departe, al alegerilor locale și parlamentare.

Ei bine, au luat țeapă. Una groasă rău de tot. Președintele Iohannis le-a promulgat legile, chiar a lăudat inițiativa PSD și ALDE, sprijinite parlamentar de UDMR, de a crește veniturile cetățenilor care lucrează în sectorul bugetar dar și în cel privat dar, și-a exprimat speranța că Guvernul celor trei forțe politice va găsi măsurile necesare pentru a le asigura finanțarea printr-o foarte bună guvernare.

PNL a făcut ce trebuie. Critică populismul tripletei politice PSD, ALDE și UDMR, arată lumii că ce fac habarniștii populiști va duce la o criză de sistem, va duce la o criză economică. Fără însă a nega necesitatea creșterii veniturilor populației care lucrează, fie la stat fie la privat ! Spune însă că măsurile trebuiau altfel aranjate, pe grade de urgență. Întâi produci banii și apoi îi distribui. Iar aici, din grabă și din cauza populismului deșănțat, dar și din dorința de a crea un „front de luptă politică” cu președintele Iohannis și PNL, tripleta politică toxică a luat-o pe arătură.

Au nevoie de voturi așa că au mărit indemnizațiile parlamentarilor. Au nevoie de „ascultare” în teritoriu, au mărit indemnizațiile aleșilor locali. Au nevoie de voturi, au mărit punctul de pensie și salariul minim. Ce urmează după, Dumnezeu cu mila. Iar legea salarizării unitare este plină de „găuri”, fără a mai aduce în discuție faptul că majorările prevăzute au fost mutate „mai la deal”, undeva după ce actuala guvernare nu va mai fi. Le-a pasat viitoarei guvernări !

Mare tămbălău a iscat eliminarea burselor pentru medicii rezidenți. A intrat în vigoare la 01.07.2017 legea salarizării unitare, a dispărut bursa. Prostie sau intenție ? Am ști cu siguranță dacă am ști dedesubturile parlamentare, discuțiile politrucilor PSD, ALDE și UDMR. Este evident faptul că au avut o proiecție a viitorului și nu este exclus ca măsura să fie printre altele de a scădea presiunea pe fondul de salarii, fond ce nu mai poate fi asigurat de la buget pentru că deja sunt în mare deficit după primele 6 luni de guvernare.

AgerpresTudose: Am cerut ca până joi să avem rezolvată problema burselor pentru medicii rezidenți

Ei bine, Tudose contrazice pe Bodog, ministrul sănătății care „a primit” de la Lia Olguța Vasilescu informația că sunt alte două acte normative care permite ministerului să plătească bursele ! Harababură instituțională pe bază de prostie crasă.

Tudose nu are cum rezolva problema. Îi trebuie un OUG pe care guvernul nu îl poate da decât dacă Parlamentul își întrerupe vacanța parlamentară pentru a îndeplini prevederile art. 115 alin (5) din Constituție ! Ia să ne uităm la alin (4) al art. 115: „Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acestora”. Care ar fi situația extraordinară ?
EXTRAORDINÁR, -Ă, extraordinari, -e, adj. 1. (Adesea adverbial) Care este cu totul deosebit, care iese din comun; neobișnuit, nemaipomenit, formidabil, excepțional; (despre oameni) dotat cu calități deosebite, excepționale; (despre lucruri, situații etc.) foarte bun. 2. (Despre legi, măsuri, funcții etc.) Care depășește cadrul unei reguli, unei măsuri obișnuite.
Este extraordinar că puterea PSD,  ALDE și UDMR, cei care au asigurat votul pentru legea salarizării unitare (!), a tăiat bursele rezidenților ? Nu prea. În acest caz, forțarea unei OUG pentru a corecta o măsură proastă, nu prea este constituțional.

Indirect, puterea PSD, ALDE și UDMR vor mai tăia venituri. Prin taxe suplimentare. Găsesc ei, nici o grijă. Au dat „un leu” și vor lua „doi lei”. Mai ales pentru faptul că pentru a da veniturile bugetare anunțate trebuie să apeleze la împrumuturi bancare, sursa economică a bugetului (mediul de afaceri) fiind deja în faza în care i se ia un al doilea rând de piele și deja sunt în pregătire măsuri pentru a i se lua al treilea rând de piele.

Iar o sursă este foarte, foarte curtată. Pilonul II de pensii este, deodată, foarte atractiv. Garanțiile date de PSD, prin prim-ministrul Tudose și ministrul Lia Olguța Vasilescu sunt mai mult decât ciudate. De ce vrea Guvernul să controleze cum lucrează acest fond ? Din moment ce el este administrat privat, ce treabă are Guvernul ? Cine naiba îi mai poate crede pe cei din PSD, ALDE și UDMR când spun că nu va fi o naționalizare sau o confiscare a fondului ? Acțiunea Guvernului are un rost care poate fi identificat. Pilonul II de pensii îi deranjează pentru că nu au control asupra lui !

Niciun comentariu: