Agerpres. Isărescu: Trec în fiecare zi pe lângă Universitate și când o văd în ce hal este "schilodită" mă doare sufletul
Dezbaterea de la Banca Națională legată de lucrarea „Ion I.C. Brătianu, inginer, constructor și om de stat” scrisă de profesor inginer Nicolae Șt. Noica și tipărită la Editura Vremea (coorganizator al evenimentului alături de BNR) a oferit prilejul Guvernatorului Mugur Isărescu să se refere la Partidul Național Liberal și la legăturile dintre liberali și Banca Națională. Simplu și frumos. Emoționant.
"Așa cum noi am început și am reușit să refacem, cu toate că fusese topit, distrus în totalitate, pe vremea comunistă, grupul statuar al lui Carada, Eugen Carada, ctitorul Băncii Naționale și mentorul lui Ion I.C. Brătianu, ar fi foarte frumos dacă am reuși, apropo de centenar, și cred că Partidul Liberal, aici în primul rând prezent, se va gândi la acest act de reparație istorică. O carte este foarte importantă, dar nu este suficientă pentru a recaptura o parte din istoria noastră, istorie care s-a pierdut", a spus Isărescu.
De asemenea, guvernatorul BNR a mai afirmat că ar trebui făcute eforturi pentru refacerea vilei de la Florica, aflată în paragină, dar și a așezămintelor Brătianu din București.
"Noi suntem apropiați de familia Brătianu, noi cei de la Banca Națională, chiar dacă Partidul Liberal de astăzi poate nu ne crede, dar nu avem încotro. Ei au fondat Banca Națională. Eugen Carada a fost nu numai mâna dreaptă a lui Brătianu cel bătrân, lui Ion, a fost cel care l-a îngrijit, să spunem așa, pe Ionel, l-a ajutat în studii și la ajutat să ajungă liderul liberal și apoi făuritorul, alături de Ferdinand și de Regina Maria, făuritorul României Mari", a spus Isărescu.
Guvernatorul a adăugat că BNR este atașată de Ionel Brătianu pentru formularea acestuia când, întrebat fiind cu ce vine în politică, a răspuns: cu măsura.
"Cred că este un lucru foarte important care ne-a rămas de la Ionel Brătianu: să știm măsura. Mai ales într-o țară în care de multe ori cam sărim calul și nu știm să ținem măsura", a mai declarat Isărescu.
Puțin, dens, frumos, înălțător. Liberalii au un trecut și dacă știu să îl valorifice, cu măsură - așa cum spunea Ionel Brătianu -, pot face mult bine prezentului și viitorului. S-au luat de la înaintași faptele și au fost numite „progres”. Toate faptele lor au fost progresiste, nu doar în interes personal ci în interesul unei țări întregi. Din faptele lor s-a construit doctrina liberală actuală. Cea de care trebuie să ținem și să îi dăm instrumentele necesare pentru a fi utilă. Iar instrumentele să arate, întotdeauna, măsura care trebuie aplicată ! Pe lângă inteligență, va trebui folosită intens înțelepciunea. Pentru că altfel, nu poți lucra „cu măsura”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu