Ieri, 4 iulie, Ziua Americii, a fost prilej de reconfirmare a „jurămintelor” partenerilor strategici România și SUA. Dar, parcă mai altfel decât până acum. Și de o parte și de cealaltă, jurămintele au început să aibă mai multă substanță. Nu foarte multă (după cum și-ar dori unii) ci mai multă decât au avut până acum. S-a depășit, evident, pragul cuvintelor frumoase cu ocazia unei zile festive.
Drumul a fost lung. Vom sărbători 20 de ani de parteneriat strategic ! Sunt ani de speranțe, de tatonări, de incertitudini, de încercări, de clarificări, de calcule geo-strategice, de analize afurisite privind necesarul de implicare și gradul de implicare (avantajele și dezavantajele implicării), sunt ani de creștere a capacității fiecărei părți de a asimila parteneriatul ... S-a ajuns de la incertitudine la certitudine, de la aproape imposibil la posibil, de la incapacitate la capacitate, de la neavantajos la avantajos etc. Implicarea SUA în România a ajuns la pragul de la care totul este posibil în avantajul parteneriatului.
Nivelul de ambiție al României, în special după ce președintele Klaus Iohannis a preluat controlul politicii externe, de apărare și securitate al țării, a crescut și a fost menținut viu și dinamic în mod constant. Nici o abatere de la parcurs. Ce s-a afirmat cu 2 ani în urmă se afirmă și astăzi cu aceeași fermitate. Constanța mesajului transmis de președintele Iohannis și, mai ales, constanța abordării relațiilor României cu SUA dar și a UE cu SUA în viziunea președintelui Iohannis dar și a României, are ca rezultat o altă apreciere a României și în SUA dar și în spațiul Uniunii Europene. Din „consumator” de sprijin economic, de securitate și apărare oferit de statele partenere, România și-a propus sub președintele Iohannis să devină furnizor de sprijin economic, de securitate și apărare. Și suntem pe drumul cel bun pentru că rolul țării este recunoscut din ce în ce mai mult.
Nu voi prelua discursurile președintelui Iohannis și ale ambasadorului SUA Klemm, ele sunt disponibile la Agerpres (pentru Klemm) și pe site-ul Președinției (pentru Iohannis).
În ambele este evidențiată relația Klaus Iohannis cu Donald Trump. Ambasadorul Klemm pune un foarte mare accent pe „angajamentele Președintelui meu” față de relația cu România. Iar componenta economică, antreprenorială a relațiilor viitoare cu SUA ale României au deja o altă dimensiune. Vom vedea, după evenimentul organizat de Ambasada SUA în toamnă, când vor veni în România „ambasadorii” antreprenorilor americani, ce se va materializa. Notez faptul că România este o țară în care SUA va investi pentru că are interesul să investească. Am mai spus că prezența forțelor militare americane în România, permanentizarea prezenței acestor forțe, va aduce și o parte a economiei americane în România pentru că economia lor este strâns legată de capacitatea lor militară. Inițiativele președintelui Klaus Iohannis de a pune România pe harta NATO mai mult decât era prezentă la un moment dat (structurile de comandă ale NATO din România, brigada multinațională română devenită brigadă NATO etc.), impun alte abordări ale integrării forțelor armate române în structurile NATO. Iar elementele economice și de sprijin logistic au urcat la alt nivel.
Din cele două cuvântări am reținut că Ambasada SUA, prin ambasadorul Klemm, va continua să sprijine direct autoritățile române pentru ca relațiile parteneriale să nu fie afectate de riscurile unor politici haotice. Statul de drept, independența Justiției și lupta împotriva corupției, dezvoltarea economică sunt repere ale intereselor SUA în România. Pe lângă acestea, angajamentul alocării și cheltuirii pentru interesele naționale de apărare a 2% din PIB anual ! Președintele Iohannis le-a punctat la rândul lui și, pentru a fi mai bine înțeles de către actuala putere politică PSD-ALDE, a făcut referire directă la actualul Guvern.
„Pentru investitorii străini — pentru ca România să atragă companii americane, de exemplu — este foarte importantă asigurarea unui climat general atractiv și stabil, cu un cadru legislativ predictibil și transparent, cu o birocrație redusă și respect față de statul de drept. Sper ca noul Guvern instalat să ia aminte la aceste principii fundamentale”Aici a atins absolut toate temele. Inclusiv tema „țopăielii fiscale” !
Consider că ziua de ieri ar trebui considerată ca una din paginile care arată o altă realitate diplomatică în care România are un loc important. Discursul președintelui Iohannis și discursul ambasadorului Klemm su fost complementare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu