Cu actualul prim-ministru, Tudose, suntem anunțați că nu se mai aplică „x” schemă din „programul de guvernare”, că se amână schema „y”, că se reface schema „z”. O mai mare harababură nu a fost în România.
La „cursdeguvernare” există o analiză a Mihaelei Mitroi de la PwC România pe subiectul „trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat”.
Aplicând această „schemă”, România ar deveni singura țară din spațiul Uniunii Europene care lasă contribuțiile sociale exclusiv în sarcina angajatului !
„România ar deveni astfel singura ţară din Uniunea Europeană care lasă contribuţiile sociale exclusiv în sarcina angajaţilor. Acest sistem nu se aplică în niciun alt Stat Membru pentru că implicarea angajatorului în plata contribuţiilor a avut ca scop, încă de la începuturile introducerii acestora, susținerea anumitor categorii de persoane care beneficiază de ajutor social fără însă a contribui la sistem (ex. elevi, studenti, pensionari care beneficiază de asigurarea socială de sănătate fără plata contribuției)” - Mihaela MitroiIdeea infractorului Dragnea are o bubă. Angajatorii sunt păsuiți de la contribuția socială, de la participarea la viața societății. Eu așa văd problema, pe lângă ce văd, sub aspect tehnic, economiștii. Practic, infractorul Liviu Dragnea trece în sarcina cetățenilor care au un loc de muncă sau obțin un venit susținerea întregului sistem al contribuțiilor sociale. Este mai mult decât evident că efortul maxim va cădea în spatele angajaților bugetari pentru că o altă observație a specialistei Mihaela Mitroi (Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România) ne arată că mediul privat nu va răspunde cu același entuziasm cererii puterii administrative.
„Poate că cei mai mulți dintre angajatori vor înțelege să acopere acest cost suplimentar care va reveni angajaților, prin creșterea salariilor, însă nu este obligatoriu ca acest lucru să se întâmple în toate cazurile. Astfel, pot apărea situații în care angajații vor avea un salariu net mai mic decât în prezent cu circa 22%. Pe de altă parte, aceste efecte vor fi parțial contrabalansate de reducerea impozitului pe venit, de la 16% la 10%”Ajungem aproape de adevăr dacă suntem atenți.
Cine sunt cei care au cele mai mari datorii la bugetul centralizat al statului ? Instituțiile statului, întreprinderile cu capital de stat sau majoritar de stat. Bugetul asigurărilor sociale este cel mai văduvit. Toate întreprinderile statului sunt datoare la bugetul de stat ! Toate au fost sub controlul partidelor politice aflate temporar la putere. Situațiile date an de an privind marii datornici au în frunte cu miliarde și miliarde de euro datorii la bugetul consolidat al statului aceste întreprinderi.
Ce face PSD și ALDE acum, cu sprijinul politic al UDMR ? Le salvează pentru viitor. Nu este exclus să asistăm la o altă „iertare de datorii”, la o altă ștergere a acestora printr-un act normativ ulterior.
Această „găselniță” a infractorului Liviu Dragnea scutește persoanele juridice de la obligația de a susține direct societatea prin propria contribuție la bunăstarea acesteia. Culmea, în lumea dezvoltată din vestul Europei, situația este cu totul și cu totul alta.
„Potrivit calculelor PwC, media contribuţiilor sociale suportate de angajator în statele UE este de 23,57%, pe când media contribuțiilor angajaților este de doar 13,35%. Iată deci, afirmă PwC, că ”Executivul doreşte să crească nivelul contribuției angajaților în România la aproape de 3 ori media europeană şi să elimine contribuția angajatorului.”Cine or fi cei care îi dau infractorului Dragnea astfel de idei ? Este evident că România este într-un deficit crunt de personal, peste 3 mil din cei care ar putea produce în România sunt plecați în alte țări pentru a câștiga mai bine, pentru a trăi împreună cu familiile lor în condiții mai bune, pentru a avea un viitor pe măsura eforturilor depuse de ei și soții lor în școli și facultăți. După ce că nu avem suficientă forță de muncă să o încarci cu sarcina de a susține întregul sistem de asigurări sociale de stat este mai mult decât o crimă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu