vineri, 16 septembrie 2016

Centralismul crește birocrația. Descentralizarea o reduce. Ea rămâne ca o unitate de măsură a societății.

Dacian Cioloș
Agerpres ne informează că a primit un comunicat de la Guvern privind o acțiune petrecută astăzi. Dacian Cioloș, primul ministru al României, a făcut o evaluare a reducerii birocrației în administrația publică centrală.

O concluzie dar și o atenționare făcută de prim-ministrul Cioloș cuprinde un mare adevăr: Reducerea birocrației este un proces de durată și, totodată, un proces ireversibil.

Cu condiția ca cei care vor ajunge la guvernare după alegerile din toamnă să fie adepții descentralizării ! Dacă vor ajunge la putere tot aceia care au creat statul centralizat român post decembrist, reducerea birocrației revine la starea de ideal democratic. Iar „părinții” birocrației în România sunt foarte vocali astăzi pentru a recuceri puterea. Vorbesc despre PSD, evident !
La numai două luni de la adoptarea primului pachet pentru simplificare, începem să vedem primele rezultate: mai puține documente pe care oamenii trebuie să le aducă la instituții, mai puține drumuri la ghișee, mai puține cheltuieli. Reducerea birocrației este un proces de durată și, totodată, un proces ireversibil. Am încredere că, treptat, toate instituțiile vor înțelege importanța unei relații mai prietenoase cu oamenii și că relația dintre cetățeni și autorități va fi deveni una corectă, normală, egală, a afirmat Cioloș.
Am observat pe Facebook o reacție a susținătorilor PSD, dar și a altora. Persoanele respective îl acuză pe Cioloș că mimează debirocratizarea, că „este jale”, că totul este alandala etc. Tocmai ei, cei care au dat cu votul în prostie pentru ca la putere să ajungă PSD-ul lor drag ! Este evident că eu îi văd ca pe niște oameni disperați că li se schimbă lumea. Culmea ! Oamenii ăștia vor să stea la cozi, la ghișee ! O debirocratizare reală le reduce lor posibilitățile de socializare ! Unde vor mai bârfi ei, „suculent”, ba una, ba alta ? Cum dracu va arăta o lume în România fără statul la cozi ? Cum dracu va fi lumea aia în România în care majoritatea plăților se face cu instrumente electronice de plată și nu după ce numără el, ca avarul, fiecare leuț pe care îl dă funcționarului ? Dar cum arată funcționarul ăla sau funcționara, desigur, dacă nu o mai vezi la față ? Păi, cum naiba, să nu mai aibă țața și moșul motiv de critică asupra „îmbuibaților” de funcționari publici ? Nu's poate !
Demersurile pentru debirocratizare, incluse în acest pachet, includ acceptarea copiei după buletin prin email, eliminarea copiilor legalizate ale documentelor, furnizarea unor adrese de email pentru comunicarea electronică cu cetățenii, punerea la dispoziție a unor metode alternative de plată pentru serviciile publice, pe lângă plata în numerar la ghișeu
Avem, normal, campioni printre ministere.
Măsura a fost implementată și de alte instituții: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis instrucțiuni în rețeaua consulară pentru eliminarea cerinței copiei legalizate; Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a implementat total obligația și și-a schimbat procedurile. Centralizarea la nivelul Cancelariei Prim-ministrului arată că trebuie modificate peste 400 de Hotărâri de Guvern pentru a elimina copiile legalizate la nivelul administrației centrale
Ultima frază m-a lăsat mască. Peste 400 de HG-uri trebuie modificate pentru eliminarea copiilor legalizate ? Să îi ia dracu pe toți idioții care au vrut ei, cu mușchii lor să introducă astfel de reglementare ! Fiind vorba de HG-uri, aici vorbim despre „mușchii” miniștrilor (mai puțin, ei doar semnau ca „primarii” ce le cereau conducătorii instituțiilor subordonate sau aflate în coordonare !), secretarii de stat, conducătorii instituțiilor subordonate sau aflate în coordonarea ministerelor bașca instituțiile „independente”.

Această cumplită birocrație are în spate un reflex comunist: morții se acoperă cu pământ iar vii cu hârtii. Iar vii ajunși demnitari publici au tot emis decizii pentru producerea hârtiilor care să le acopere activitatea. Precis se laudă pe la bilanțurile anuale cu tonele de dosare legate ! Tone inutile ! Copaci sacrificați pentru incompetența celor ajunși în funcții de demnitate publică.

O activitate redusă s-a observat la folosirea mijloacelor electronice de plată. Cred că este normal. Avem zone „albe” în țară privind conectarea la internet. Ba, se pare că mai avem zone neelectrificate ! Cultura internetului se limitează la folosirea unor rețele de socializare unde își depun „nurii” sau animalele de companie. Iar cei cu vârste peste ...

Rămâne speranța în principiul natural al „funcției care crează organul”. Mă mâncă'n buricul deștelor să mai spun ceva dar mă abțin. Va mai trece ceva timp până când românii vor accepta contul bancar, cardul, instrumentele de plată oferite de bănci etc.

Treaba începută de Guvernul Cioloș are șansa să continue doar dacă în toamnă nu ajunge la putere PSD. Mai pe șleau spus, dacă românii cei tari în gură și cu democrația în gene ies la vot. Pentru că am ajuns la București să avem primari ai PSD care au fost votați de către 15% din populația cu drept de vot din sectoare sau de la nivelul întregului București ! O lipsă mai mare de democrație nu există !

Niciun comentariu: