joi, 29 septembrie 2016

Președintele Iohannis sfătuiește pe prim-ministrul Dacian Cioloș să aleagă un partid pentru a continua ca prim-ministru.


Agerpres și Mediafax informează asupra unor declarații ale Președintelui Klaus Iohannis după ce a participat la reuniunea Biroului Grupului Partidului Popular European, care are loc la București.

În esență, Președintele Iohannis afirmă că viitorul guvern trebuie să fie construit de membrii partidelor politice.
„După alegeri vom avea un guvern politic, asta înseamnă că toată lumea va reprezenta un partid. Așa funcționează democrația”
Mesajul este clar. Președintele arată că nu va nominaliza un independent politic pentru funcția de prim-ministru. Cu referire la prim-ministrul Dacian Cioloș, Klaus Iohannis consideră că acesta ar trebui să își continue programele începute și că pentru aceasta ar trebui să adere la un partid care să îl propună pentru funcția de prim-ministru după alegeri. Bine, jurnaliștii au pus întrebarea pe varianta că PNL îl va susține pe Dacian Cioloș, așa cum deja a anunțat Alina Gorghiu:
„Toate eforturile și gândurile noastre trebuie să se îndrepte acum spre alegerile din decembrie. PNL este, alături de Președintele Klaus Iohannis și de Prim-ministrul Dacian Cioloș, o forță care își dorește schimbarea în bine și până la capăt a României. Avem datoria să câștigăm aceste alegeri, nu doar pentru că este un obiectiv normal de partid, ci, în primul rând, pentru a nu lăsa România pe mâna unui cartel politic, care urmărește doar obiective revanșarde și retrograde.”
Klaus Iohannis a spus:
Este o întrebare la care Cioloş cred că va trebui să răspundă în perioada următoare fiindcă mulţi îşi pun întrebarea dacă Dacian Cioloş rămâne un premier independent şi după aceea se retrage sau dacă doreşte să-şi continue anumite proiecte şi recunosc că personal cred că ar face bine să continue proiectele începute, dar atunci să îşi declare măcar simpatia sau adeziunea sau preferinţa pentru partidul cu care ar putea să colaboreze în viitor, sigur după alegerile parlamentare
Eu cred că domnul Cioloş va considera că trebuie să-mi spună că a luat o decizie sau că vrea să intre într-un fel în această campanie electorală va şti să mă anunţe şi să vină la o discuţie
Dacian Cioloş ar putea să-şi continue foarte bine proiectele importante dacă, acum când ecuaţia este încă incertă, îşi declară intenţiile de viitor
Mai devreme sau mai târziu ar trebui să declare şi cu cine vrea să pună în continuare în practică aceste proiecte
Este evident că Președintele Iohannnis a ținut cont de declarațiile anterioare ale lui Dacian Cioloș privind apartenența sau nu la un partid. Până după alegeri, la terminarea mandatului pe care îl are acum, Dacian Cioloș nu vrea să își exprime adeziunea la un partid politic. După aceea ... cum spune Președintele. Dacă vrea să continue, atunci va trebui să își declare măcar simpatia sau adeziunea sau preferința pentru partidul cu care vrea să continue activitatea de la Guvern. O astfel de declarație ar fi suficientă pentru Președintele Iohannis să îl considere un candidat politic !

Deocamdată, se pare că doar PNL este capabil să îi ofere o continuare a guvernării. Dacă rezultatul alegerilor vor fi favorabile PNL, atunci și Dacian Cioloș va avea posibilitatea să devină candidatul PNL pentru formarea Guvernului. Este bine de reținut acest lucru. Dacă PNL va avea suficiente voturi pentru a forma o majoritate parlamentară, Dacian Cioloș va conduce un guvern liberal.

Pentru asta însă, trebuie ca simpatizanții lui Cioloș să aleagă rațional. Aruncând voturile în curtea altor partide, șansa lor de a-l vedea pe Cioloș din nou premier dispare.

2 comentarii:

Freddye spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Freddye spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.