marți, 13 septembrie 2016

Ce ar face El ... dacă ar fi putut.

Traian Băsescu a revenit la ce știe el mai bine să facă. Să recomande.
Mă uit pe Agerpres și îl tot văd pe Băsescu cuvântând. Dacă tot îl dă, hai să văd și eu ce cuvântă.

Astăzi, citesc cum îi critică pe cei de la PSD.

Agerpres ne spune că Băsescu acuză PSD de demagogie pentru că putea depune o moțiune de cenzură pentru a dărâma Guvernul Cioloș dar nu a făcut-o.

Are ce are Băsescu cu Guvernul Cioloș. Sigur că are. Miniștrii acestui cabinet au luat-o razna. Nu doar că au scos la iveală multe măgării ale guvernării Ponta, au dat și peste măgăriile guvernării Boc, iar unele dintre acestea duc la cine are el mai drag și mai pe vino'ncoace. Bașca faptul că ideea excepției unui guvern neînregimentat politic este pe val. Susținută de făcătura politică numită USB/USR în frunte cu Nicușor Dan și șleahta de la GDS, SAR, alte ONG-uri de mântuială plus o presă „intelectuală” - culmea, cei care l-au susținut pe el cu mare înfocare în perioada aventurii lui la conducerea statului care a dus țara aproape de spânzurătoare -, ideea este combătută de partidele politice mari dar și de către Președintele Klaus Iohannis care a declarat că după părerea lui, după alegerile parlamentare, își dorește un guvern politic.

Ce este mai grav pentru Băsescu și gașca lui, este faptul că nu mai are țintă politică pentru campania de alegeri din această toamnă. Aceasta este marea problemă a lui Băsescu. Criticând Guvernul Cioloș, critică și PNL care susține Guvernul. Cu critici, cu aprecieri, cu îndoială uneori, cu supărare,  cu bucurie pentru unele măsuri luate dar îl susține politic în Parlament. Acolo unde susținerea are sens. Nu mai spun de susținerea acestui Guvern de către Președintele Klaus Iohannis, o susținere discretă însă fermă atunci când Președintele vrea să dea un semnal clar. Criticând Guvernul Cioloș, Băsescu își dă cu stându'n dreptul. Cioloș este văzut de populație ca fiind de dreapta, măsurile luate de acest guvern sunt considerate de infractorul Dragnea și ciracii lui ca fiind liberale !

PSD stă la cutie. Critică și el Guvernul Cioloș, îl amenință cu moțiunea de cenzură, depune moțiuni împotriva miniștrilor, organizează greve - cum este cea a magistraților din aceste zile pe motive de egalitate salarială între magistrați -, cum sunt diferitele greve ale cadrelor didactice care privesc sfârșite de emoție emisiunile România Tv, Antena 3 sau Realitatea Tv, ale celor din sindicatele sanitare sau ale transportatorilor - aici sunt ajutați evident de PRU-ul lui Ponta -, dar pentru PSD critica este evident favorabilă. Atacând Guvernarea Cioloș, PSD acumulează capital politic de la zbuciumații care îi cer infractorului Dragnea să „îi scape de neamț”, să îi scape de PNL care îl are pe „neamț” la Cotroceni și care poate prelua o parte dintre miniștrii actuali pentru a forma un guvern care place unei părți a electoratului.

Pentru că nu poate să facă ce face PSD - nu poate avea același rezultat de imagine ca al PSD-ului -, Traian Băsescu critică PSD că nu îi dă și lui șansa de a critica, cu folos, pe cineva. Dacă PSD ar fi dat jos Guvernul Cioloș, acum ar fi la guvernare un partid politic iar Băsescu ar excela în critica acestuia.
Și PSD l-a susținut la instalare. S-a delimitat, dar, deși poate depune o moțiune de cenzură, nu o depune. E o demagogie și aici. Dacă se delimita, depunea o moțiune de cenzură și bună ziua! Nu vor să guverneze acum 
...
Din păcate, ce s-a pus în loc a fost un fals. Nu eram o țară în situația de a trece la un guvern tehnocrat. A fost un fals politic, un fals democratic. Aveam un guvern rezultat dintr-un parlament ales, cu oameni politici care își asumau responsabilitatea
Pentru anti-pesedismul lui declarat cu surle și trâmbițe, ar fi fost bine să aibă ca „adversar” un Guvern al PSD însă, pentru că nu are, în buna tradiție a relațiilor sale cu PSD - inclusiv alianțele PMP cu PSD și ALDE la consiliile locale, acompaniați la București de semi-alianța cu USB/USR -, nu este exclus să vedem mai târziu cum infractorul Dragnea, alături de inculpatul Ponta încheie cu suspectul Traian Băsescu un nou „acord de coabitare” politică pentru a lovi în PNL. Este vizibil și de pe Lună faptul că Traian Băsescu nu are alt adversar politic acum decât PNL. Klaus Iohannis este Președinte al României și recunoaște că este liberal, PNL este într-un proces de reformare și curățire internă care începe să își arate rezultatele electorale, membrii actuali ai PNL sunt porniți și ei pe anti-băsism - băsismul fiind unul din riscurile politice ale noii formațiuni rezultate prin fuziune -, canibalizarea PNL de către PMP și-a încetinit ritmul, majoritatea persoanelor cu notorietate din fostul PDL rămânând în PNL sau cerând alăturarea de PNL astfel că Băsescu va trebui să se mulțumească doar cu „talibanii” lui care deja au ajuns la PMP.

Băsescu și PMP-ul lui este într-o situație delicată. Ce mesaj să dea populației care votează ? Este evident că are nevoie, cu disperare, de un electorat al lui. Doar că acesta este redus. Foarte redus. Este evident că El nu are capacitatea de a obține o susținere de la PNL. Unii au uitat, dar ar trebui să își amintească o lozincă a PNL care a fost enunțată, cu insistență, de Președintele Klaus Iohannnis dar și de liderii PNL, mai vechi și mai noi: unificarea dreptei (fuziunea PNL cu PDL - care a fuzionat anterior cu FC ) nu se face împotriva lui Traian Băsescu sau pentru Traian Băsescu ci fără Traian Băsescu. Acest „fără Traian Băsescu” este determinant. Iar Băsescu nu a uitat. Mai mult, cei care s-au dus la PMP, într-un elan greu de înțeles, cel puțin pentru mine, au primit invitații publice să se alăture eforturilor PNL de a combate PSD. De fapt, singurul adversar politic capabil să învingă PSD este PNL. Nu USB/USR sau PMP-ul lui Băsescu. Votând pentru cele două făcături politice cu masaje mincinoase se face jocul PSD. Se face jocul infractorilor care conduc PSD-ul la ora actuală. PMP și USB/USR se alătură, astfel, ALDE care se declară public ca aliat al PSD.

Traian Băsescu este la mare cumpănă. Să ajungă el să acuze „aliatul” PSD că nu îi oferă un guvern pe care să îl critice ! Bine, pot admite și varianta că și-ar fi dorit un guvern PNL - pe ideea că Iohannis ar fi cauționat un guvern PNL împotriva unei majorități parlamentare a PSD și a aliaților acestuia. Dar el este „anti-PSD” după cum declară mai peste tot, chiar dacă tot ce face ca politician și tot ce face PMP este de fapt în favoarea PSD, rupând votul politic de pe partea dreaptă astfel încât PSD rămâne partidul cu cei mai mulți alegători. Cum s-a petrecut la locale există toate condițiile să se petreacă la parlamentare. Din orgoliul unor politicieni, din prostia altor politicieni, dreapta își va distruge șansele de a învinge stânga. Culmea, în spatele scenariilor de rupere a dreptei se află sinecuriștii de pe timpul lui Băsescu: GDS, SAR, Revista 22, ONG-uri. Toți cei care astăzi se declară, cu surle și trâmbițe, a fi „societatea civilă”. Toți cei care au trăit, excelent, din scindarea dreptei, toți cei care au lucrat conștiincios la dispariția partidelor istorice - cred că PNȚCD a dispărut în principal din cauza lor, unii membri ai PNȚCD fiind și membri ai acestor ONG-uri ale „intelectualității”.

Hai să ne uităm puțin la mesajele politice de astăzi. PSD critică PNL și Guvernul Cioloș pe care îl acuză de liberalism. USB/USR critică PNL, îi declară pe membrii PNL ca fiind „persoane corupte” - revin la DEX: (Despre oameni) Care se abate de la morală; desfrânat, depravat, stricat -, și invită membrii Guvernului Cioloș să se alăture USR. ALDE, este evident anti-PNL acuzându-l de „băsism”. Culmea, Tăriceanu a fost împotriva referendumului de demitere a lui Băsescu din 2012 ! PMP critică PNL pentru o mie și una de probleme.

Intensitatea criticilor la adresa PNL și a celor la adresa PSD este diferită. PNL este  „avantajat”. Intensitatea criticilor și a bârfelor este infinit mai puternică împotriva lui. PSD, PMP, ALDE și USR au posturile TV și o anumită parte a presei scrise. PNL are doar un site care funcționează cu „handicap”. Mesajele critice ale PSD, PMP, ALDE și USR ajung la mult mai multe persoane decât ajung mesajele politice ale PNL. Pentru că trebuie să facem iar o diferențiere. În timp ce PNL transmite, cu predilecție, mesaje politice, celelalte formațiuni politice aflate pe scena confruntării transmit doar bârfe și scenarii, acuze și zvonuri.

Traian Băsescu este ceea ce ar fi trebuit să afle lumea mai devreme. Este un oportunist cu nimic diferit de Nicușor Dan. Nu degeaba SAR, GDS și ceilalți dintr-o anumită parte a societății civile i-au ales, în momente diferite, să îi reprezinte.

Niciun comentariu: