miercuri, 14 septembrie 2016

DIICOT dă semnale că a spart secretomania celor de la Black Cube.

Imaginea este luată de pe acest blog
Agerpres ne anunță că procurorii DIICOT au aflat, până la urmă, pe cel care a organizat denigrarea unor persoane pe care le considera vinovate că a intrat pe mâna DNA.

A fost reținut Daniel Dragomir, fost ofițer SRI (cu grad de locotenet-colonel), persoană care a avut acces la date și informații cu care a lucrat la serviciu și pe care le-a folosit după ce a fost dat afară - trimis în judecată pentru trafic de influență și spălare de bani -, pentru a se răzbuna pe persoanele care, spune el, l-au dus în fața procurorilor. Evenimentul din anul 2015 este relatat aici.

Nu știu dacă imaginea luată de pe blogul de mai sus este cea reală, dacă îl reprezintă pe acest Daniel Dragomir care a angajat firma israeliană să o terorizeze pe Laura Codruța Kovesi, însă este evident că individul, ca șef al SRI în domeniul informativ-operativ, știa de existența firmei israeliene și mai ales avea încredere că aceasta îi va satisface dorința, evident, contra unei sume de bani pe măsura riscurilor asumate. Risc care s-a și produs, astfel că Daniel Dragomir este acuzat de DIICOT astfel:
constituire a unui grup infracțional organizat,
instigare la acces ilegal la un sistem informatic,
instigare la transfer neautorizat de date informatice,
instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice,
instigare la fals informatic și
instigare la violarea secretului corespondenței
Traducerea acuzării este simplă. El a contactat firma israeliană, clauzele contractuale impuneau acesteia să comită ceea ce procurorii au introdus ca acuzare la „instigare”.

Faptul că DIICOT a aflat cu cine a încheiat contractul Black Cube, ne spune că s-a spart confidențialitatea contractuală specifică unor astfel de organizații. Astfel, noi aflăm că în loc să fie cine știe ce grangure autohton în spatele acțiunii trebuie să ne mulțumim cu un găinar autohton ce a ajuns să se considere mai mare și mai tare decât restul lumii.

Notă proastă pentru SRI. Pentru că de aici se trage concluzia că datele culese de SRI nu mai sunt în siguranță iar faptul că un fost angajat s-a putut folosi de datele culese de SRI este și mai grav. Mai mult, mai grav, este că un angajat al SRI și-a permis să culeagă date despre persoanele care ocupă demnități publice în România, nu atât cu privire la ele ci mai ales cu privire la rudele lor, la prietenii lor, la viața lor privată. O astfel de stare poate naște temeri cu privire la rolul și locul SRI în viața societății. Dacă fiecare individ care lucrează la SRI își poate permite să se folosească de datele serviciului în interes personal, suntem pur și simplu în aer.

Acest caz este util pentru SRI să își pună ordine în bătătură. Ca fost militar, acest Daniel Dragomir are „dreptul” la un plus de pedeapsă pentru că s-a folosit de informațiile SRI în scop personal pentru comiterea mai multor infracțiuni.

Este util pentru SRI și pentru alte instituții care au ca atribut legal lupta împotriva infracțiunilor informatice pentru că au la dispoziție un caz concret de fraudă informatică.

Este util și pentru firmele de genul Black Cube care știu că nu prea merge să facă în România ce vor ele. Este util cazul și pentru colaborarea internațională. Este evident că una din cele două țări, dacă nu chiar amândouă - Israel și Marea Britanie -, au jucat corect cartea colaborării internaționale împotriva infracțiunilor prin folosirea mijloacelor informatice.

Evident, cazul Daniel Dragomir nu se va sfârși cu sentința de condamnare penală. Va avea și alte consecințe. Pe unele le vom afla, pe altele nu. Este corect.

Actualizare !

Găsesc pe BN24 următoarea imagine:

Daniel Dragomir împreună cu soția și avocata lui Alina Bica
Proprietarea site-ului, Adriana Duțulescu pune și legenda pe care am preluat-o.

Nu prea seamănă cu imaginea preluată de pe acel blog de care pomenesc la începutul articolului.

Încă o actualizare !

Iau date de la Mediafax.

Jale mare ! Daniel Dragomir este doar un intermediar ! Alții sunt în spatele lui. DIICOT a obținut informații de la israelienii reținuți (relaxarea condițiilor de detenție/reținere are o explicație posibilă dacă indivizii au „ciripit”).

Nu suma de 1,2 mil euro este importantă, sunt importanți cei din spatele acestui Dragomir. Începe circul. Dragomir va ciripi la rândul lui sau nu ?! De urmărit. Oricum, nu scapă de condamnare în acest al doilea dosar penal pe care îl are.

Niciun comentariu: