luni, 13 iulie 2009

Clasamentul statelor esuate


In "Adevarul" este un articol interesant pe aceasta tema. Da de gandit si pune pe ganduri. Nu faptul ca suntem evaluati ca tara intr-un anumit fel, ci pentru ca unele lucruri sunt chiar asa cum se spune.

O harta a lumii in dificultate organizationala este un bun prilej de a vedea unde suntem, cine ne sunt vecinii, cu cine ne asemanam. O pun aici cu precizarea ca a fost creata de Silviu Constantinescu, asa cum spun cei de la "Adevarul".

Care sunt problemele noastre ? Sunt ele insurmontabile ? Depinde cum le gandim si cum ne propunem, daca ne propunem, sa imbunatatim ceva. Pentru ca este evident faptul ca populatia, ca atare, nu are prea multe posibilitati de a actiona. Pentru actiuni si reglementari am dat votul unor politicieni. Din nefericire pentru noi, politicienii nostri si-au dat mana la constituirea unui grup infractional organizat, tradus in "Parteneriatul pentru Romania", si-au ales un sef de banda in Traian Basescu, inca Presedinte al Romaniei si s-au pus pe furat, cheltuit, chefuit, talharit si inselaciune. Au mintit cu dezinvoltura si cu "puterea" in mana au atacat tocmai acele categorii sociale care ar fi putut sa aiba, profesional, posibilitatea sa aduca, putin cate putin, un plus la evolutia noastra ca stat modern: magistratii, dascalii si functionarii publici. Celelalte categorii sunt implicate in dezvoltarea economica, fiecare cu contributii majore in economie, oameni care au asigurat cresterea noastra pana la nivelul altor state dezvoltate sau mai aproape de ele insa aceste categorii au mai putin a face cu statul ca organizatie in slujba cetateanului. Ele participa, daca o fac, la procesul electoral. In rest, se ocupa de treburi ingineresti, de analize financiare si contabile si cauta acolo unde sunt cu treaba ca firma lor sau firmele in care isi desfasoara activitatea sa nu moara de prea multa grija a statului pentru evaziunea fiscala. Ei sunt cei acuzati, cu dezinvoltura de evaziunea fiscala si tot ei sunt tintele campaniilor pedelisto-pesediste de jupuire a pielii investitorului roman.

Traian Basescu si-a dorit, cu insistenta, majoritatea parlamentara care sa ii asigure, lui, puterea de a schimba si modifica statul roman ca atare precum si relatiile dintre cetateni. A reusit ce si-a dorit. Sa nu ne insele lupta politica intre PD-L si PSD pentru prezidentiale. Asta este doar circul necesar pentru aburit "bizonul". Rezultatele Guvernului Boc sunt cele care conteaza. Avalansa de acte normative sub forma ordonantelor, multe dintre ele de urgenta (fara nici un temei al urgentei) constituie problema. Numai in primul semestru Curtea Constitutionala a declarat trei astfel de ordonante ca fiind neconstitutionale. Iar pe rolul Curtii mai sunt si altele. Rezultatele acestor norme sunt cele care ne dor si ne vor durea maine, dupa ce efectele lor perverse isi vor arata coltii iar pielea noastra va simti usturimea muscaturii.

Pentru ca ceea ce fac guvernantii nostri actuali au mai facut si altii ca ei in alte timpuri, se cuvine a aduce "vorbele" acelor timpuri din nou in actualitate. Daca ne gandim la politica economica a Guvernului Boc, sa mergem si la zicerea lui -Winston Churchill :

Eu cred ca o tara care incearca sa prospere prin stabilirea de taxe mari este ca un om care, stand intr-o galeata, incearca sa se ridice tragand de maner.

Daca ne gandim la cum cheltuie Pogea banii pe "programele" lui Udrea, Ridzi, Videanu, Berceanu etc., sa mergem la o alta zicere, foarte aproape de adevar. Nu cand este vorba despre alte guverne, desi este posibil, dar cu siguranta cand vorbim despre acesta:

Guvernul este o mare inventie prin care toata lumea se chinuie sa traiasca pe cheltuiala altora.
-Frederic Bastiat

Nimic nu este nou. Echipa de guvernare a PD-L isi face programul de politica interna a partidului si, folosind forta functiilor guvernamentale, jefuiesc bugetul statului in beneficiul clientelei politice. Legal, ce naiba ! Lui Gheorghe Flutur i se dau, prin HG, cateva milioane de euro sa achite facturile pentru lucrarile contractate de Consiliul Judetean Suceava pentru lucrarile executate si pentru continuarea unora dintre ele, lui Gheorghe Stefan de la Piatra Neamt i se dau 1 milion de euro pentru improspatarea marcajelor turistice si este trecut cu municipiul intr-o HG ce completeaza o anexa la o lege pentru a i se mai da niste bani de la Udrea (MT) pentru promovarea turismului, lui Tiberiu Ridzi i se pun, pentru inceput, 6 milioane de euro pentru plata anticipata a comenzii sistemului de telecabina la Petrosani, urmand ca restul de bani sa ii primeasca tot de la Udrea fie la finalul anului fie la inceputul anului viitor ... iar dascalilor li se taie salariile, magistratilor li se taie salariile, functionarilor publici (nu la toti !) li se taie salariile ...

In general, arta de a guverna consta in capacitatea de a lua cat mai multi bani de la o parte de cetateni pentru a o da altora.
-Voltaire

Si, cum trebuie, sa ajungem la Traian Basescu, acest presedinte-premier si dorintele lui ascunse:

Un guvern suficient de mare incat sa-ti dea tot ce ai nevoie este suficient de puternic sa-ti ia tot ce posezi.
-Thomas Jefferson

Acum avem la dispozitie totul pentru a ne imagina de ce la noi merge de putin timp totul spre rau. Traian Basescu are Guvernul pe care si l-a dorit. Si-a ales PSD ca partener pentru ca PSD are oameni capabili de acte si fapte compatibile cu ale lui. Sangele apa nu se face.

Adevarul ofera un extras semnificativ din Clasamentul statelor eşuate*.

Clasament Criterii

Loc/ Ţară demografie dezvoltări delegitimare scor
128/Bulgaria 4,7 6,8 6,0 61,5
129/România 5,6 5,8 6,2 61,3
136/Letonia 4,5 6,2 5,1 54,6
140/Estonia 4,7 5,4 4,7 51,2
141/Ungaria 3,5 6,1 5,5 50,7
142/Polonia 4,9 4,9 4,4 49,6
145/Lituania 4,5 6,2 4,1 48,0
*un scor mai mic înseamnă un grad de stabilitate mai mare

Romania ros-portocalie sta rau. Stam rau la demografie, stam rau la dezvoltare, stam rau la deligitimarea organelor de stat (Parlament, Guvern, agentii ale statului, Justitie, politie etc.). Masurile economice pogiste dupa dictarea basesciana ne vor duce, incet-incet catre anul 1990. Va trebui fie sa scapam de turmentatul de la Cotroceni in toamna, fie sa o luam de la capat cu eforturile spre dezvoltare in alt timp, undeva in viitor, cu alti politicieni. Perioada guvernarii liberale va ramane o perioada frumoasa in amintirea mai tuturor romanilor care au mers la vot din convingere si nu ca o rasplata pentru puiul, kg de zahar si kg de faina primita in punga de plastic colorata in rosu sau portocaliu si cu insemnele PD-L sau PSD.

Niciun comentariu: