luni, 13 iulie 2009

Au dreptate. Fara dubii.

De pe juridice.ro

Comunicat UNJR:

"Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania intelege sa aduca la cunostinta publicului situatia reala a starii justitiei care, in modul cum este organizata, lipseste cetateanul de serviciile de calitate si cu celeritate pe care le asteapta.

Cetatenilor Romaniei li se ofera in mod constant informatii false asupra indemnizatiilor magistratilor, asupra raspunderii acestora pentru condamnarile Romaniei la CEDO si a probitatii lor profesionale.

Nu s-a vorbit si nu se vorbeste, insa, despre lipsa de vointa politica in reformarea sistemului, cu consecinta lipsei de fonduri pentru desfasurarea activitatii judecatorilor si a supraincarcarii instantelor, in detrimentul justitiabilului.

Sustinem ca nefinantarea sistemului a dus la conditii de lucru total improprii, incompatibile cu situatia unui magistrat european.

Aratam publicului roman ca un judecator judeca pe saptamana un numar cuprins intre 60 si 120 de dosare, aceasta insemnand o presiune inumana asupra acestuia. Procedurile sunt reglementate de asa natura incat impiedica judecarea cu celeritate a majoritatii cauzelor, oricat de mult efort ar depune judecatorul pentru a le solutiona rapid.

Reactia magistratilor din ultima perioada a fost determinata de incarcatura de dosare, de lipsa de spatiu corespunzator, de lipsa unui cadru legal stabil si coerent pentru solutionarea cauzelor, a unor reglementari menite a degreva judecatorii de cauzele ce trebuie solutionate administrativ lasand loc cauzelor complexe, de actiunile legislativului si executivului de a imputa corpului magistratilor incalcarea Conventiei, in conditiile in care culpa apartine acestora, in cea mai mare masura.

Publicul si-a format opinia ca magistratii sunt raspunzatori pentru condamnarile Romaniei la CEDO. Sustinem ca, in realitate, neexecutarea hotararilor judecatoresti de catre puterea executiva a dus la o proportie covarsitoare a acestor condamnari, combinata cu lipsa unui cadru legal stabil, previzibil si mai ales coerent. Succesiunea de legi contradictorii, modificarile legislative care au slujit intereselor de moment au impiedicat magistratii de la aplicarea unor linii constante si juste in solutionarea cauzelor.

Demersul nostru este in folosul cetateanului pentru ca inseamna conditii mai bune de munca, inseamna mai mult timp pentru studierea fiecarui dosar, timp mai scurt pentru solutionarea cauzelor, pregatire profesionala mai buna care se va reflecta in calitatea actului de justitie.

Demersul nostru inseamna reducerea numarului de cauze pe sedinta de la 100 la 30, inseamna fonduri pentru efectuarea mai rapida a expertizelor si pentru solutionarea dosarelor, pentru sali de judecata in care sa putem asculta oamenii, oferindu-le o justitie de calitate.

Inseamna, nu in ultimul rand, respectarea hotararilor judecatoresti de catre toata lumea inclusiv de cei care se cred acum deasupra legii.

Speram ca demersul nostru va fi inteles cum se cuvine de opinia publica.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania incearca sa sensibilizeze celelalte autoritati ale statului pentru indeplinirea obligatiilor ce le revin potrivit Constitutiei si legilor in vigoare, in vederea asigurarii unei justitii independente, eficiente si coerente, in folosul cetatenilor si a democratiei.

vicepresedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania,
judecator Dragos Calin"

Alta reactie

Jud. dr. Mona Maria Pivniceru, presedintele AMR, a declarat duminica, 12 iulie 2009, pentru NewsIn, ca se va consulta cu alti colegi judecatori de la ICCJ, CSM, UINJR pentru a decide daca se va formula plangere penala impotriva ministrilor Catalin Predoiu si Gheorghe Pogea.

Presedintele AMR a declarat ca MJLC nu a inclus sporul de 50% in salariul aferent lunii iunie, conform hotararii CAB, fapta care se circumscrie infractiunii de abuz in serviciu.

Mona Maria Pivniceru: "Intr-o situatie mai grava de atat nu putem ajunge, decat sa ne dea afara."

Niciun comentariu: