joi, 2 iulie 2009

Cum folosim bugetul


In Cotidianul a aparut un articol intitulat : "Inca o problema pentru Ridzi: Romania risca sa nu poata organiza Jocurile Marii Negre". Autoarea, Roxana Maha, "trage un semnal de alarma". Plange de mila proiectului aflat in stare de coma din lipsa de finantare. Finantare guvernamentala, nu orice fel de finantare. Articolul se vrea si "o replica" la finantarea aiuritoare, vadit imorala daca nu ilegala, absolut pagubitoare pentru Statul roman, a numitei Ridzi pentru petrecerile din 1 si 2 mai. De, este la moda "Huoooo Ridzi" iar chestiunea face rating.

Ma deranjeaza si atitudinea ziaristei si ideea de a continua pe folosirea bugetului la care dau bani luna de luna pentru proiectele locale. Din acest motiv am postat la articolul respectiv protestand, in felul meu:

"De ce nu se orienteaza catre investitorii privati ? De ce totul de la buget ? In acesti ani nu cred ca va mai fi posibil ca bugetul sa fie pe post de pusculita, pentru orice interes politic. Constanta vrea, dar poate vrea si Botosani, poate vrea si Azuga, poate vrea si Ip, poate vrea si Dej, poate vrea si Sulina. In toate zonele traiesc romani care au dreptul la fondurile atrase la buget. A da bugetului statului destinatia satisfacerii cererilor locale, functie de "importanta" localitatii sau zonei este un mare abuz. Vrea Mazare la Constanta un centru olimpic. Foarte bine. Sa atraga investitori si donatori si sa il faca. Guvernul trebuie sa dea doar actele normative ce apartin de Guvern sau sa promoveze actele normative ce apartin de Parlament pentru ca infiintarea si functionarea centrului olimpic constantean sa fie lega. De succesul sau insuccesul functionarii trebuie sa se ocupe organizatorii. Nu sunt de acord ca bugetul statului sa se duca pe proiectele locale, chiar daca au ca obiectiv activitati cu participare straina. Ce castiga omul de la Onesti sau din Brasov atunci cand Mazare organizeaza la Constanta o activitate sportiva ? Nimic. Castiga doar constanteanul care are hotel, restaurant, magazin si primaria. De ce sa se dea bani din buzunarul meu pentru ca el, Mazare si constantenii lui sa si-l umple pe al lor ? Idei de astea stupide mai are Guvernul si privind telegondola Ridzi din Petrosani, marcarile turistice din Ceahlau, cu bani pentru Pinalti etc. Cred ca ar trebui sa oprim acest dezmat pe banii nostri. In aceasta conceptie a dezmatului a organizat Ridzi "paranghelia tineretului" de 1 si 2 mai. Intre timp oamenii, platitorii de taxe din care se indestuleaza "proiectele" locale politicianiste, primesc concedii tehnice, reduceri de salarii, morti "asistate" in spitale din lipsa medicilor, a medicamentelor si aparatelor care sa le redea viata".

Consider ca banii de la buget trebuie sa asigure interventia statului doar acolo unde investitorul privat nu are interes. Daca exista un proiect national privind infrastructura de comunicatii, intai trebuie vazut daca exista doritori privati care sa construiasca drumurile si apoi, functie de reactia lor sa se stabileasca unde se duce statul cu banii. Daca exista proiecte locale, atunci sa fie lasati cei care le au sa le promoveze si sa atraga investitorii. Nu sa se dea bani de la bugetul de stat. Cand vom termina cu mentalitatea socialista cu privire la bugetul statului ? Ar cam fi timpul sa trecem la mentalitatea capitalista si atunci vom observa ca bgetul poate avea alte finalitati iar lipsa banilor de la buget ar disparea. Dar cand folosesti bugetul ca pe punguta partidului si pentru satisfacerea clientelei politice locale intotdeauna vom avea un buget insuficient, cum este acum.

Niciun comentariu: