miercuri, 22 iulie 2009

Raportul pe Justitie al CE

L-am luat, ca tot omul si l-am citit. Pentru ca am postat o reactie a PSD la o ciorna a Raportului, am incercat sa vad daca forma finala reproduce cele semnalate de PSD. Nu le reproduce intocmai desi, pe ici pe colo sunt unele referiri.

Nu reprosez PSD intentia de dezinformare. Posibil ca reactia europarlamentarilor PSD sa fi obligat raportorii sa isi mai tempereze elanul muncitoresc si sa mai inmoaie tonul in raport. Inclin sa cred, vazand diferentele, ca si acest raport face rabat la culoarea portocalie. Bine, nu ca celelalte, dar o face acolo unde baga tare in favoarea Guvernului Boc desi, sa fie clar, faptele interne trebuiesc luate in calcul de anul trecut din august, de la ultimul raport si pana in prezent.

Citind eu pe ici pe colo reactiile din presa am ramas socat de declaratia Robertei Anastase ! Creatura asta ori este proasta ori se face ca este. Ia cititi formulare aici:

"Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase (PDL), a declarat, miercuri, după ce CE a prezentat raportul despre Justiţia din România, că, având în vedere elementele pozitive din document, acesta poate fi considerat un semnal de încredere din partea Executivului UE în Guvernul Boc".

Mai fratilor, formularea matracutei este de o prostie infioratoare. Pai, cum adica, Guvernul Boc traieste pentru ca "Executivul UE" are incredere in el ?! Pur si simplu al treilea om in stat (???!!!) isi exprima imensa prostie si capacitate de slugareala. Astia din PD-L (Partidul De Lotri) stiu doar de Inalta Poarta, nu au nici schelet, coloana vertebrala, nu au constiinta, nu au nici stiinta.

Totusi, sa trecem la treburi serioase.

Sa vedem intai cum devoaleaza cei de la UE spaima nationala intretinuta si aruncata in capul prostovanilor de romani de haita de lotri ai PD-L in frunte cu lotrul sef Traian (Tepelus) Basescu.

"CLAUZE DE SALVGARDARE

Având în vedere evaluarea de mai sus, se pune întrebarea dacă ar trebui activată clauza de salvgardare. În discuțiile publice privind MCV se face adesea confuzie între durata probabilă a mecanismului și clauzele de salvgardare, care au o durată limitată, prevăzute în Tratatul de aderare. Nu există o legătură automată între MCV și clauzele de salvgardare consacrate în Tratatul de aderare a României. Clauzele de salvgardare sunt o caracteristică standard inclusă în tratatele de aderare. Clauzele de salvgardare au fost introduse pentru a asigura funcționarea eficientă a pieței interne și a spațiului de libertate, securitate și justiție. Acestea pot fi activate până la sfârșitul anului 2009 pentru a permite suspendarea temporară a aplicării legislației comunitare relevante, dacă este necesar. Comisia consideră, pe baza evaluării de mai sus, că nu sunt îndeplinite condițiile pentru activarea clauzelor de salvgardare".
Simplu, pe scurt, fara gargara basesciana cu uite lupul, nu e lupul, pentru tot romanul care nu este pedelist si are mai mult de un neuron in cap, MCV si Clauza de salvagardare nu au legatura directa. Mai mult, respectiva clauza nu mai poate fi introdusa pana la sfarsitul anului pe motiv ca i se termina timpul prevazut in Tratatul de aderare la UE a Romaniei. Faptul ca MCV va continua este un lucru bun, este o forma de cooperare pe justitie, toate Statele Membre UE fiind invitate sa sprijine Romania in formarea unei Justitii moderne.

Sa vedem acum ce este cu MCV, sa nu mai avem palpitatii politicianiste de culoare portocalie si sa crestem veniturile firmelor de medicamente aiurea.

"Scopul MCV nu este de a stabili o listă de verificare, ci de a dezvolta un sistem judiciar independent și stabil, în măsură să detecteze și să sancționeze conflictele de interese și să combată corupția în mod eficace. Prin urmare, Comisia nu are în vedere eliminarea pe rând a obiectivelor de referință, ci intenționează să conlucreze cu România până când MCV va lua sfârșit în întregime.

Decizia 2006/928/CE a Comisiei din 13 decembrie de stabilire a unui mecanism de cooperare și de verificare a progresului realizat de România în vederea atingerii anumitor obiective de referință specifice în domeniul reformei sistemului judiciar și al luptei împotriva corupției (JO L 354, 14.12.2006, p. 56)".
O observatie din Raport imi da apa la moara: "Există riscul ca numărul tot mai mare de acte legislative, de norme și de practici de punere în aplicare care rezultă din disensiunile permanente dintre partidele politice să determine toate părtile implicate să piardă din vedere obiectivul principal, acela de a construi un sistem judiciar independent si stabil, în măsură să detecteze și să sancționeze conflictele de interese și să combată corupția în mod eficace. Aici le dau dreptate. Observatia este de bun simt. Iar exemple sunt cu duiumul. Legi promulgate si neaplicate, in primul rand, de Guvernul Boc-poloboc care face poc. Guvernul la furat PD-L&PSD a emis atat de multe ordonante si ordonante de urgenta, in sase luni cat guvernele anterioare in 2 ani. Toate modificarile aduse actelor normative atacate de portocalii basescieni prin ordonantele bocciste fac posibile aventurile clientelei politice si constituie, in acest fel, o plata pentru finantarea campaniei electorale a PD-L si pregatirea pentru finantare a campaniei lui Basescu pentru prezidentiale.

Si, pe final, sa pun citatul care i-a dat lui Anastase dreptul de a se prosti in public:

Perspective:

Prezentul raport demonstrează faptul că Guvernul a prezentat propuneri importante de reformă si că rezultatele pozitive obținute de procuratură încep să fie însoțite de actiuni din partea sistemului judiciar. În România s-a dat din nou impuls realizării reformei, adăugându-se noi rezultate la cele incluse în raportul din iulie 2008 al Comisiei. Cu toate acestea, pentru ca România să poată demonstra obținerea de progrese susținute, procesul reformei sistemului judiciar nu ar trebui politizat. Este necesar un consens al tuturor actorilor implicați pentru a permite sistemului judiciar să funcționeze independent, astfel încât să se desfășoare anchete imparțiale ale cazurilor de corupție, care să ducă la hotărâri rapide și eficace. Comisia consideră că mecanismul este un instrument de sprijin care trebuie menținut până la realizarea acestor reforme. Comisia va evalua progresele viitoare în vara anului 2010.
Cu portocaliu am identificat contributia popularilor europeni la raport. Este atat de portocalie aceasta contributie, incat imi vine sa cred ca reactia europarlamentarilor PSD a fost corecta. Tipuri de formulari mai sunt in raport, dar va las pe voi sa le gasiti dupa ce cititi raportul de aici, de la Coana Europa.

Niciun comentariu: