luni, 13 iulie 2009

Timpul din Moldova.

Epopeea sexuala a consului roman la Chisinau are ecou, normal, si in presa moldoveana. Ziarul "Timpul" trateaza subiectul. Avand in vedere informatiile de pe ambele maluri ale Prutului, se pare ca Voronin are prieteni buni la "Ziua" si "Curentul", prin fratii Roncea.

Pun mai jos articolul in cauza.

Cine l-a demis pe consulul român de la Chişinău?

Gheorghe Budeanu

Consulul României la Chişinău, Ion Nuică, şi-a dat luni demisia, după ce cotidianul bucureştean „Curentul” a publicat, în ediţia din 13 iulie, un articol însoţit de un material video în care diplomatul e prezentat întreţinând relaţii sexuale cu o femeie despre care se afirmă că este din RM. Secvenţele video fiind realizate cu o cameră ascunsă, atât imaginea, cât şi sunetul sunt de o calitate îndoielnică. Totuşi, ziarul scrie că „tânăra pare să facă parte din echipa de lucru a consulatului”. „Ion Nuică discută cu tânăra subiecte care ţin de aspectul profesional, fără a fi însă dezvăluite secrete de siguranţă naţională”, afirmă, într-un mod tendenţios, „Curentul”.

Publicaţia menţionează, de asemenea, că, deşi nu se cunoaşte cine a făcut filmul, „maniera realizării montajului şi utilizarea precară a limbii române trădează nişte angajaţi ai SIS-ului moldovenesc care nu au studiat în România, deşi SIS are destui lucrători cu studii făcute la universităţile româneşti”. Mâna SIS-ului comunist se face simţită şi prin genericul filmului - cu accente politice tipice propagandei regimului de la Chişinău -, prin care se insinuează că s-ar acorda „cetăţenie şi deschide vize în România doar celor care îl excită spiritual” pe consulul român. „Priviţi şi uniţi-vă, dacă doriţi”, conchide genericul cu pricina, desfăşurat pe fundalul unui Tricolor şi având ca suport sonor Imnul „Deşteaptă-te, române!”.

Ieri, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti a declarat că „astăzi, la prima oră, consulul român la Chişinău şi-a dat demisia din anumite motive personale”, iar Ambasada nu a comentat în niciun fel incidentul.

Solicitaţi să se pronunţe asupra acestui nou incident moldo-român, izbucnit în plină campanie electorală, mai mulţi experţi din domeniul securităţii ne-au spus că e mai prejos de demnitatea profesională a unor servicii speciale să se ocupe cu asemenea provocări. Totuşi, ei nu exclud implicarea SIS-ului lui Reşetnicov în crearea „peliculei”, de vreme ce propaganda anti-românească face parte din arsenalul de luptă electorală al Partidului Comunist de guvernământ de la Chişinău. În acest context, ridică semne de întrebare şi faptul că articolul din „Curentul” este semnat de George Roncea, cunoscut, alături de fratele său, Victor, ca fiind prieten apropiat cu actualul vicepremier moldovean responsabil de structurile de forţă, liderul pepecedist Iurie Roşca. Aşa stând lucrurile, întrebarea „De unde a apărut acest filmuleţ şi cine l-a trimis în România?” pare să nu mai fie atât de complicată…

Niciun comentariu: