joi, 16 iulie 2009

Un sodaj. Niste date. La date, vorbe.

Toata lumea scrie despre recentul sondaj publicat al CCSB. Comentariile sunt asemanatoare, unii se bucura, unii sunt mai putin bucurosi.

In afara rezultatelor stricte, asa cum sunt ele in grafice, se cuvine sa vedem si ce este in realitate.

In primul rand, de alegerile prezidentiale sunt interesate 61% dintre persoanele intervievate. Pana aici avem un interes bun. Cu intentii de vot sunt 44% dintre cei intervievati. Ei, inca stam bine. La vot vom vedea cati ajung si, din datele colectate acum, cate se confirma sau nu. Cineva va pierde, la toamna, din numarul de votanti daca romanilor li se nazare sa se uite la televizor in loc sa mearga la urna de vot.

Nu stiu daca sunt bun la predictii, dar saracia duce mai multi oameni la vot decat bunastarea. Anul trecut, de exemplu, am inregistrat cele mai scazute cifre de prezenta la vot. Au mers romanii in vacante, la munte si la mare, la iarba verde, la terase cu prietenii ... Erau in bani. Se castiga bine, de cele mai multe ori, principala preocupare a romanilor era sa isi apere intimitatea si suficienta. Vorbitorii de vorbe televizate promovau tampenii cu iz filosofic inducand pe langa confuzia termenilor si confuzia comportamentelor. Sanctionarea clasei politice, una dintre cele mai antisociale teme promovate de toti cei care se credeau formatori de opinie, a fost la baza cu recomandarea fie a absentei la vot fie cu darea votului in alb. Rezultatul a fost acela pe care il stim. Au castigat socialistii si neocomunistii din PSD si PD-L. Sictiritii care au dat voturile in alb sau cei care nu s-au prezentat la vot au votat, de fapt, pentru castigatori. Adica si-au delegat responsabilitatea sociala hazardului. Babaroaselor. Daca iesea zarul "X" ar fi fost bine, daca a iesit zarul "Y", tot bine. Iar acum guita cu totii, ramasi fara locurile de munca si cu salariile taiate. Si CTP, si Hurezeanu, si altii care au tot imbarligat vorbele pe sticla. Comportamentul aberant ne-a adus, la alegerile pentru Parlamentul European, "succesurile" EBA, Vadim si Becali. Au ramas acasa oameni valorosi de pe listele partidelor care ii au, indiferent de culoare.

Bine, am eu oful acesta al tampeniei zise intelectuale a sanctionarii clasei politice. Dar am dreptate. Voi mai scrie despre asta.

Primul tabel, pus de mine, reflecta intentiile pentru niste alegeri parlamentare ipotetice.Fiind eu "Gica contra", merg la baza. Iar la baza se pastreaza votul pentru europarlamentare. PSD este putin in fata PD-L. La intentiile de vot pentru partide putem sa raportam intentiile de vot pentru reprezentantii acestora. In orice caz, PSD si PD-L sunt inca la 33% din intentiile de vot. PNL "sta", inca, la 15%. PRM revine in forta la 9% ! UDMR ramane constant la 6%. Altii nu mai intra in calculul parlamentar decat pentru acuzatiile de frauda electorala. In orice caz, dezastrul guvernarii basesciene isi spune cuvantul. Saracirea brutala a romanilor si lipsa de speranta in viitorul apropiat a renascut PRM-ul. Culmea, desi PD-L si PSD sunt autoarele dezastrului in care suntem nu sunt sanctionate de alegatori. Avand in vedere ca cele doua matroane de bordel politic aflate la guvernare au totusi cate 33%, PNL si UDMR raman la scorurile lor, inseamna ca PRM culege dintre cei care pana acum nu au fost la vot. Ei bine, aici se poate face o interpretare, despre acei oameni care, deodata, apar cu intentia de a vota. Si, normal, compozitia celor 58% care spun ca tara merge intr-o directie gresita este alta. La compozitia celor care spun ca tara merge intr-o directie buna - 29% - putem spune ca sunt in majoritate cei de la PD-L si unii de la PSD care au apucat cate un ciolan, ciolanas de la actuala guvernare insa nici pe departe nu se atinge cei 33% cu care sunt creditate cele doua formatiuni producatoare a dezastrului national ! Inseamna ca si pesedeii si pedeleii sunt nemultumiti de prestatia reprezentantilor lor.

CCSB ne atentioneaza ca rezultatele privind intentiile de vot se refera doar la cei care au intentia de a merge la vot si nu la toti intervievatii. Adica, au facut socoteala la 44% din cei care au declarat ca vor merge la vot.Varianta A. Varianta pe care o consider cea mai aproape de adevar. Azi.

Basescu are un 38%. Mult, foarte mult. Multi comentatori vorbesc despre intrarea lui Basescu sub pragul psihologic de 40%. Da, in sondajele (folosesc un termen generic) CCSB. Altfel, altii il vad de mult sub. Pana in toamna va mai avea posibilitatea sa refaca acest prag, daca trendul pe care il are de ceva timp in urma se va schimba. Pentru ca trendul lui are niste cifre, insensibile la scene de genul "draga Stolo, ha, ha, ha ...".

Ianuarie 2009 - INSOMAR - 59,3%;

Februarie 2009 - CCSB - 43%;

Aprilie 2009:
- CURS - 32%;
- BCS - 37,4%;
- CCSB - 41%;
- CSOP - 40%;
- INSOMAR - 38,1%;

Mai 2009:
- INSOMAR - 37,5%
- GSS - 30,8%;
- Gallup - 35% (29% sigur + 6% ambiguu);

Iunie 2009:
- CURS - 36%;
- CURS - 35%;

Iulie 2009:
- CCSB - 38%;

Este evident faptul ca marinarul prezidential cade. In trend. Iar trendul se va duce in jos ca economia Romaniei de cand a pus mana pe ea marinarul si a impartit bugetul celor mai "eficienti" administratori de fonduri din PD-L: Monica Iacob Ridzi, Elena Udrea, Berceanu, Videanu si, se poate sa uitam, Gheorghe Pogea.

Geoana sta si mai cade cate putin. Ici o sutime de punct, colo un punct intreg, dincolo o palarie de puncte. PSD sta la 33% iar Geoana se chinuie sa coboare in picaj catre 11%, acolo de unde a plecat in sondajele CCSB in luna februarie 2009. A ajuns la 19%, putin sub Crin, dupa ce in luna maia fost de 21%. Ei na pozna. Crin ia fata lui Geoana taman acum, cu acest sondaj ! Pai bine fratilor, cei de la CCSB, voi nu ati auzit de sondajul lui Geoana comunicat mai zilele trecute pe la Craiova unde maria sa Geoana are 5% sub Basescu si 10% peste Crin ?! Nu raspunde nimeni ? Trecem mai departe. Doar CURS il mai tine pe Geoana intre 24 si 25%. Asta in iunie, sa vedem ce mai da CURS pe goarna. Oricum, in afara celor de la CURS si GSS care ii dau aripi lui Geoana, restul il plaseaza, in lunile anterioare, in jurul lui 19-20%. Stationar deci cu tendinta de scadere in fata lui Crin.

Crin isi consolideaza pozitia. Basescu, Geoana, Boc cu Guvernul, EBA, Vadim, Becali, mogulii, forumistii, bloggerii, ziaristii s.a. lucreaza pentru el. Vorbesc despre cei care au o pozitie. Unii pro, altii contra. Cei care sunt pro sunt putini, azi, inghesuiti in cei 15% ai PNL (posibil nu toti), unii de pe la celelale partide si nostalgicii dupa vremurile bune ale guvernarii liberale conduse de Tariceanu. Mai sunt vizionarii, cei care gandesc pe termen lung si au oroare de neocomunismul practicant al basescienilor, geonistilor si peremistilor (nu gresesc si nu glumesc, cele trei orientari politice au mai multe asemanari cu neocomunismul decat cu capitalismul. Situatia noastra de azi este datorata incercarilor disperate ale guvernantilor de a reintroduce comunismul in Romania. Reactia sociala este dezastrul pe care il vedem si il traim).

In mai toate sondajele Crin este in jurul valorilor de 19-20%, din luna aprilie de cand a devenit potential candidat la presedintie.Varianta B a sondajului CCSB introduce in scena pe Oprescu si Boc. Influentele sunt slabe la Basescu (-3%, care merg la Boc), Antonescu (-1%, care merg, probabil, la Oprescu). Este interesant insa faptul ca Geoana pierde 2% in favoarea lui Oprescu, Vadim fiind in aceeasi situatie. Nu mai spun de Radu Duda.

Eu vreau sa retin, pentru ca asa vor muschii mei, faptul ca Basescu isi confirma trendul in scadere. Intrarea lui Boc in scena da de inteles ca in cadrul PD-L exista o fractiune, cel putin, in favoarea lui Boc. Banuiesc ca cei care formeaza "bloculetul Boc" au o optiune sufleteasca, or fi clujeni de-ai lui sau unii de pe alte platforme pedeliste care au curajul sa respinga pe Basescu. Astia sunt ca samanta ce asteapta sa fie udata pentru a creste. Mai sunt 4 luni. De la efectuarea sondajului si pana la data la care eu imi exprim parerea s-au mai petrecut ceva treburi necurate in curtea plina de mascarici politici a PD-L. Ridzi-poanca a demisionat si a fost inlocuita, "curat" statutar de Placinta care pute, astfel incat s-a ajuns la niste scrasnete de dinti feudali pedelisti din comitatele asa-zis basesciene. Chiar daca Udrea da cu banii bugetari in nemultumiti pentru ai calma, acestia considera ca sunt indreptatiti la acesti bani si mare lucru daca nu vor face o mica revolta locala, mai ales ca nici turismul lor nu o duce prea bine (cu toate cheltuielile private preluate de Udrea la bugetul de stat ?!), dar'mite economia locala. Dezastru. In curand vor avea somerii in strada, bugetele locale vor dansa la bara lasciv fara dresuri pe ele aratand nuditatea gandirii economice atat la nivel central cat si local. Asa apar la suprafata toate cauzele care pot duce la dezastrul PD-L. Sa duca.

Geoana pierde mult prea mult. Andronic a dus la Cluj, la intalnirea aia de analiza socio..., ideea posibilei candidaturi a lui Oprescu. Clar, Basescu nu va fi afectat de Oprescu ci de feudalii proprii. Geoana in schimb pierde. Crin se mentine peste Geoana. De aici se poate pleca la evaluarea unui tur II. Daca Geoana nu mai creste, si-a epuizat arsenalul tactic, strategia nu o mai poate schimba, iar rezultate semnificative nu va mai putea obtine decat daca il inlocuieste pe Vadim si preia voturile ultranationalistilor. Asta doar pentru a accede in turul II. Pentru ca 10-12% din voturi il duce, posibil, la 28-30%. Si pe aceste voturi poate fi nesigur in situatia in care Guvernarea si comportamentul lui Basescu vor pompa voturi in urna lui Crin Antonescu.

Pe rezultatele acestui sondaj avem un tur II intre Basescu si Antonescu. Intre neocomunismul basescian si liberalism. Neocomunismul arata asa cum il vedem azi. Liberalismul il stim de pe timpul guvernarii liberale a lui Tariceanu. Vor alege romanii libertatea economica, spirituala, sociala sau se vor manifesta ca masochistii asteptand biciul stapanului basescu sa le mangaie spinarile ? Mai sunt patru luni si ne vor spune.

Niciun comentariu: