Navanethem Pillay: „Toate tipurile de tiranie urăsc libertatea de exprimare“
La patru luni de când a devenit Înalt Comisar ONU pentru Drepturile Omului, doamna Navanethem Pillay a venit la Parlamentul European cu ocazia a două aniversări: 60 de ani de la semnarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului şi 10 ani de la semnarea Declaraţiei ONU privind Apărătorii Drepturilor Omului. Fostă judecătoare la Tribunalul Penal Internaţional şi apărătoare a drepturilor omului prin definiţie, doamna Pillay a vorbit deputaţilor europeni despre universalitatea drepturilor omului.
„Nu pot să desenez, deci trebuie să folosesc cuvintele“, a spus Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului, Navanethem Pillay, referindu-se la o dezbatere privind puterea caricaturilor. Pentru doamna Pillay, conferinţa „60 de ani de la semnarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului: Apărătorii iau cuvântul“ - derulată la Parlamentul European pe 7 şi 8 octombrie - a fost „un moment potrivit pentru a onora activitatea vitală a apărătorilor drepturilor omului“, deoarece în decembrie se vor împlini 10 ani de la semnarea Declaraţiei ONU privind Apărătorii Drepturilor Omului.Navanethem Pillay
- S-a născut la Durban, Africa de Sud, în 1941
- A absolvit Universitatea din Natal şi Şcoala de Drept de la Harvard
- Prima femeie de culoare avocat în Africa de Sud
- Membră a Coaliţiei Naţionale a Femeilor
- A pus bazele unui adăpost pentru victimele violenţei în familie
- Co-fondatoare a grupului pentru drepturile femeii - „Equality Now”
- Judecătoare la Tribunalul Penal Internaţional pentru Ruanda (1995-2003)
- Judecătoare la Tribunalul Penal Internaţional din Haga (2003-2008)
- Din septembrie 2008 este Înalt Comisar ONU pentru Drepturile Omului - cu un mandat de patru ani
Luptând pentru drepturile altora şi fiind confruntaţi cu repercusiuni din partea autorităţilor, apărătorii drepturilor omului au un rol important în „monitorizarea încălcării drepturilor omului, consolidarea statului de drept şi asigurarea bunei guvernări în perioadele de tranziţie“, a remarcat doamna Pillay. „Mulţi apărători plătesc cu viaţa pentru dedicarea lor“, a adăugat dumneaei, „iar uciderea Annei Politkovskaya pe 7 octombrie 2006 - fără ca ucigaşul să fie prins - este un exemplu brutal privind riscurile la care se expun aceştia“.
Drepturile omului sunt universale
„Principiile Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului pot fi regăsite în toate culturile şi tradiţiile“, a remarcat Înaltul Comisar ONU. „La polul opus, toate tipurile de tiranie urăsc libertatea de exprimare a spiritului uman“.
Doamna Pillay a subliniat faptul că, „deşi rolurile apărătorilor drepturilor omului şi cele ale presei sunt diferite, ambele sunt cruciale pentru efectuarea unor controale de «sănătate şi echilibru» asupra celor de la putere“. O îngrijorare a doamnei Pillay este că „în ultima vreme, libertatea de exprimare este promovată ca opusul libertăţii religioase“. „Libertatea religioasă nu poate exista acolo unde libertatea de expresie nu este respectată. Protejarea drepturilor minorităţilor religioase şi a ateilor este crucială“, a mai spus dumneaei.
O „eroziune a dreptului internaţional“
Încălcarea drepturilor omului este din ce în ce mai răspândită după 9/11, a mai spus doamna Pillay, menţionând faptul că acţiunile întreprinse în numele securităţii după atacurile din 11 septembrie au determinat o „eroziune a dreptului internaţional“ şi înseamnă „o ameninţare a drepturilor omului“. Dumneaei a cerut statelor să fie moderate în legislaţia anti-terorism.
Vorbind despre sancţiunile economice împotriva statelor care încalcă drepturile omului, doamna Pillay a menţionat exemplul Africii de Sud: „sancţiunile au fost aplicate de către oamenii de rând, care au încetat să cumpere portocale şi vin provenind din această ţară“. „Am simţit sprijinul moral“, a spus dumneaei.
NOTA:
Parca si la noi s-a incercat, pe timpul sinistrei Monica Macovei, la cererea sinistrului de la Cotroceni controlat de nu mai putin sinistrii de la SRI sa se introduca niste limitari ale drepturilor omului. Sa ne amintim de zbaterea Guvernului Tariceanu si ale Societatii Civile, nu aia de pe listele Humanitas, GDS, SAR ((mai scurte (calatoare cu avionul), scurte, medii si lungi), ci o alta Societate Civila, neinplicata politic, impotriva legilor sigurantei nationale "promovate" de Cotroceni (?!), de incercarile de modificare a procedurilor penale undeva mai aproape de "interogatoriile CEKA" decat practica in statele moderne (mai putin tara marelui licurici, devenita intre timp tara lipsei libertatilor civile).
Pun aceasta postare pentru ca presa noastra are alte preocupari.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu