marți, 14 iulie 2009

Despre candidaturi

De ceva vreme circula, cu destula intensitate, barfa unor noi candidaturi la preseditie sau a unor manevre in randul celorlalti candidati. Unele stiri sunt barfe de barfe, altele au si ceva dorinte ascunse.

Nathi Meir incepe sa termine banii din pusculita de campanie si pierde pe Monica Columbeanu. Desi a promis-o tuturor daca i se dau lui voturile, nu i-a dat banii, se pare. Cica ar fi vorba despre vre-o 50.000 euro. Nathi ramane in zona ridicolului. Probabil ca Nathi isi facea calcule dupa audienta OTV. Se pare ca i se intrerupe emisia.

Radu Duda este pomenit cu manevre politicianiste. Unele sondaje il arata in usoara crestere, dar nu ceva de speriat. Nu are cine sa il sustina. Unele barfe spun ca si-a cam terminat si el munitia de campanie. "Sursele" ziaristice" il banuiesc de oarece comportament de iepure de campanie, ba pentru unul ba pentru altul dintre candidati. Unii spun ca va recomanda votantilor lui sa isi dea votul lui Antonescu. Altii spun ca va merge pe mana lui Basescu. Cine poate sti ce va face si mai ales cine poate sti, acum, cati votanti va avea. Eu banuiesc ca se va implica in prima parte a campaniei. Nu cade bine Casei Regale ca reprezentantul ei sa se joace de-a politichia. Si asa este o problema cu candidatura lui. Pe undeva, in mintea romanului votant, Casa Regala accepta republica renuntand la monarhie. Regele Mihai a desemnat, se pare, pe unul dintre nepoti ca urmas al sau la tron. Acum, Regele Mihai a fost de acord cu candidatura lui Duda la Presedintie. Ce naiba e acolo ? Ori monarhie ori republica ! Bulibaseala mare la Casa Regala.


Dinspre PSD circula "stirea" ca Nastase isi face incalzirea. Alearga pe margine, in locuri ferite, mascat ca o masina ce urmeaza sa fie lansata pe piata peste ceva timp. Impricinatii nu recunosc. Altii, "mai informati", dau de buna stirea. Nastase va candida in locul lui Geoana ! Chipurile, de aia nu s-a lansat Geoana cu program politic pentru ca PSD nu mai are incredere in el. Baronii s-au saturat de Geoana ca de mere padurete. Li se face gura punga tot uitandu-se la sondajele si alte masuratori sociologice care il arata, constant, undeva in urma partidului. Partidul creste iar Geoana sta. Hai sa spunem ca el creste mai greu, mai chinuit, mai vai de capul lui de "prostanac" subdezvoltat. Acum, barfa este barfa si trebuie luata ca atare. Dar daca nu o fi asa ? Daca "stirea" este doar o manifestare a unor frustati din PSD ? Nu este exclus, mai ales ca acolo, in PSD, marea alegatorilor voteaza cu partidul si nu un candidat anume. Daca Iliescu, sa zicem, isi arata optiunea pentru o anume persoana, automat 10-15% dintre votanti se vor duce catre fericitul ales. Mai ales ca la "recomandarea" lui Iliescu ar canta in struna alesului o mare parte dintre personalitatile PSD. Si, nu este de neglijat faptul ca Geoana va ramane cu Vanghelie ca suporter infocat, primarul de la "pagina" 5, fiind ca o piatra de moara de gatul prostanacului. A fi sau a nu fi candidat, aceasta este intrebarea.


De ceva vreme a aparut stirea/barfa cu candidatura lui Sorin Oprescu. Analistii de cartier, de televizor, de ziar, de ONG, de blog si de ce mai vreti voi il vad diferit. Unii il vad ca un candidat serios impotriva lui Basescu. De fapt, Sorin este vazut/dorit ca o contrapondere la Basescu. Speranta unei parti a pesedistilor este ca Sorin il va putea scoate pe Basescu si pe pedelisti din Bucuresti. Este marele of al PSD si marea spaima a PD-L. Stirile cu Sorin au un ce neprevazut si contin un anume pericol pentru pedelisti. Altii il vad ca fiind, in perioada urmatoare, un neutru fata de Basescu, astfel ca acesta sa poata sa culeaga din Bucuresti acele voturi care ii sunt sigure fara a aduce la urne pe ceilalti. Cred ca dorinta cea mai mare a pedelistilor este ca bucurestenii cu drept de vot sa stea acasa. Ar fi un prapad pentru Basescu si PD-L ca Bucurestiul sa se trezeasca iar bucurestenii sa inceapa sa aiba simt civic. Pai cum sa nu fie asa. Daca ne uitam la ultimele masuratori pe Bucuresti cu privire la votul efectiv dat observam ca multe sectoare sunt sub 20%. Dintre acestia, Basescu si ai lui au luat cam 30%. PSD ar avea si el pe aproape iar Geoana ar avea in jur de 20%. Un 35% sau peste ar tripla numarul de votanti impotriva lui Basescu. Geoana nu ar mai primi nimic in plus fata de voturile din Ferentari. Undeva se vor duce aceste voturi si se vor duce la al treilea. Speranta celor care il intarata pe Oprescu este ca aceste voturi sa mearga in majoritate la el. Pentru restul tarii se spera la un fel de contaminare electorala pe baza unei campanii inteligente avand sprijinul lui Iliescu, Nastase si a altora, cum ar fi Mitrea, de exemplu. Hrebenciuc, abilul aranjeur se misca anapoda si da frisoane geonistilor. Alaturi de "stirea" cu Nastase, aceasta este inca una care ne duce la gandul ca PSD are mari probleme in a-si stabili, cu certitudine candidatul.


Toate stirile sunt pluzibile. Barfe sau nu, sunt de luat in seama.


Intre timp, Crin si-a lansat candidatura cu un program oficial de presedinte. Eu spun ca este un program bun, la obiect, cu punctarea corecta a posibilitatilor pe care le are un presedinte de a interveni in diferite domenii de activitate la nivel national. Faptul ca el isi propune, ca Presedinte, niste obiective este de bun augur. Nu le va putea impune insa va fi o garantie pentru formatiunile politice care vor guverna ca Presedintele este de partea lor cand aplica masuri economice liberale. Va avea influenta, daca va fi ales, asupra formarii Guvernului si asupra programului de guvernare. Este singurul care are in spate si un partid. Duda si-a lansat si el candidatura cu un program, mai subtire ca al lui Crin insa un program. Geoana nu are asa ceva desi, se poate presupune ca la PSD exista niste oameni care au lucrat pe asa ceva dar, posibil, sa nu fie finalizat. Programul lui Crin devine, in aceste conditii, un punct de reper. Va fi un punct de reper si pentru o eventuala candidatura a lui Basescu.


Barfele spun ca Basescu are ceva probleme in a sari in barca competitiei electorale. "Programul" lui de Presedinte de tara s-a lovit de stanci langa tarmul european si are o gaura la corp uriasa. A esuat si, pe zi ce trece, sub forta valurilor din ce in ce mai mari, speranta aducerii "vaporului prezidential" intr-un doc la reparatii se pierde. Pe zi ce trece se completeaza imaginea unei Presedintii ratate iar el va schimba palaria americana cu o tichie de clovn al politicii. Problema lui este ca si politic va deveni un ratat iar imaginea de politician anarhic si periculos pentru cei din jur se va transmite PD-L, formatiune care are, totusi, unii oameni de treaba. Bine, bine, nu ma refer la Ridzi, Udrea, Boureanu, Macovei, Flutur, Videanu, Pogea etc.

Niciun comentariu: