Islanda si-a manifestat dorinta de a intra in UE si de a adopta euro ca moneda de siguranta, dupa dezastrul crizei financiare. Comisia lucreaza la o evaluare a Islandei. Probabil ca perioada va fi scurta. Islanda este membra a SEE si a Spatiului Schengen. Negocierile vor dura intre unu si doi ani. La islandezi va fi o problema "pescuitul". Reglementarile UE in domeniul pescuitului au ca prioritate protectia speciilor si limitarea cantitatilor functie de capacitatea zonei de a suporta exploatarea industriala. Islanda are alte pareri, ferme, si aici va fi cheia aderarii.
Turcia, Croatia si Macedonia sunt considerate, oficial, tari candidate. Alte cinci state din Balcanii de Vest (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Serbia şi Kosovo) au statutul de ţari potenţial candidate.
Aceasta extindere ne permite sa concentram eforturile de securitate a frontierelor pe Marea Neagra, Ucraina si Moldova. Bulgaria, mai fericita, va concentra efortul doar la Marea Neagra. Noi si polonezii vom avea cele mai lungi frontiere externe din UE, in cea mai critica zona terestra. Cu spatiul ex-sovietic unde, se pare, mentalitatile au ramas aproape de "epoca URSS". Fie ca vorbim de moldoveni, fie ca vorbim de ucraineni. Mai tarziu ni se vor alatura turcii care vor avea cea mai periculoasa frontiera terestra a UE. La ei, la turci, UE va investi mult mai mult pentru securizarea frontierelor. Vor fi bani investiti in mod util, intreaga uniune beneficiind de efortul granicerilor si al Garzii de Coasta turce de supraveghere si securizare a frontierelor. Statele care vor avea frontierele in regim "intern" vor fi marele beneficiare ale eforturilor statelor "de pe margini".
Intre timp noi avem alte preocupari. Ridzi-Pitzipoanca, Udrea-Pitziponcoaia, Berceanu-SuperPitziponcu, Videanu-SmecherPitziponcu, Sarbu 1+2, delapidari, infractiuni, comisii etc.
Si, sa nu uitam, avem cel mai slab, ca sa nu spun prost, Guvern de la '89 incoace. Daca cei care au guvernat pana la anul 2000 au avut mostenirea infioratoare a comunismului, de la 2000 incoace am avut guverne orientate catre aderarea la UE. Adica guverne orientate catre piata comuna a UE. Exceptie ? Guvernul tricefal Basescu-Boc-Geoana care "lucreaza" pentru a demonstra, parca, ca am aderat degeaba. Nemernicii astia vor sa demonstreze ca romanii sunt ca ei, adica lipsiti de civilizatie si civism.
2 comentarii:
Jos cu Pitziponcii!!!
Offf @Lilick, tare multa dreptate ai !
Trimiteți un comentariu