vineri, 3 iulie 2009

Banii. Banii nostri.

Guvernul s-a incadrat la limita in deficitul stabilit pentru primul semestru in Acordul cu FMI. Sansa ca aceeasi "performanta" sa se repete este redusa. Se presupune ca Guvernul se va consulta cu FMI pentru luarea unui pachet de masuri care sa permita incadrarea in deficitul planificat.

Dupa mintea creata a guvernantilor, solutia este de a impozita mai mult pentru a permite cheltuielile abramburite ale ministrilor portocalii si mai nou a celor rosii. Ionut Popescu fost liberal trecut la democratii basescieni face apologia subfinantarii bugetului din cauza de impozite mici. Pentru consilierul economic al lui Boc este normal sa abureasca publicul si in special mediul economic cu idei socialistoide, doar asa ii scrie in fisa postului. Unde s-a topit liberalismul lui Ionut ? In marea portocalie a trandafirului albastru.

Doar din ce a aparut in presa privind cheltuielile guvernamentale si ne dam seama ca boccistii au altceva in cap decat o politica economica sanatoasa, de viitor. Udrea isi face campanie personala pe banii MT, milioane de euro, in care ea, blonda de la Cotroceni, vrea sa devina "brandul de tara" pentru Romania. Tursimul a scazut cu 30 - 40% indiferent de banii aruncati de Udrea. Operatorii din turism o acuza direct pentru propria promovare si nu a turismului. Pai nu este asa ? Nastase, Hagi, Nadia au avut rolul de a o scoate pe speculanta in evidenta. Trist destin pentru oameni care reprezinta pentru Roamania niste embleme in sport. O nulitate invarte glorii !

Nu mai spun de Ridzi. Nu suma este pana la urma atat de importanta, ci nesocotinta cu care sunt aruncati banii.

Sarbu de la agricultura mareste salariile sefimii din subordine pentru implinirea conceptului de guvernare prin "solidarizarea cetateneasca" in fata crizei.

Unora Guvernul le-a limitat initiativa economica si comerciala prin asa zisul impozit forfetar, ducand la inchiderea a sute de mii de firme care asteptau oportunitatile vietii pentru a putea performa, altora Guvernul le-a impus somajul, altora Guvernul le interzice castigarea unui venit prin munca prestata onest pe motiv de cumul al pensiei cu salariul, altora Guvernul le taie salariile si ii ameninta cu somajul tehnic sau defintiv etc. Dupa ce a luat masurile "anticriza" din "Planul Guvernului" (?), masuri care au dus, normal, la adancirea crizei pentru ca ele erau de conceptul "sa moara capra vecinului", Guvernul vrea mai mult. Mai mult dezastru. Daca ne uitam cu atentie la ce se intampla pe piata si nu ce gargariseste Boc, Pogea si alte "cinstite fete guvernamentale si politice", observam marirea accizelor la diferite produse cu consecinta scumpirii accelerate a acestora, observam eliminarea deductibilitatii unor cheltuieli ale firmelor si incarcarea pretului produselor lor cu aceste cheltuieli, reducerea capacitatii populatiei de a cumpara bunuri si servicii etc. Practic, Guvernul a devenit un competitor neloial fata de cetateanul caruia ii administreaza banul luat prin taxe si impozite, eliminand sau reducand veniturile acestuia si reducandu-i posibilitatea de a avea acces la o viata mai buna. Cu forta, cu sloganul mincinos al "solidaritatii cetatenesti".

Ce solidaritate ? Solidaritatea presupune ca el Guvernul isi reduce cheltuielile, ca renunta la cheltuielile administrative sau voluptorii care nu sunt absolut necesare, ca se orienteaza catre cheltuielile care dau, mai tarziu, progres si prosperitate. Dar nu. Mie mi se pare curios faptul ca Guvernul a adunat cu 8%, sa zicem, mai putini bani la buget decat Guvernul Tariceanu in aceeasi perioada si are cheltuieli mai mari decat acela in aceeasi perioada de timp. Pe ce s-au dus banii ? Ce a aflat presa este in regula, am aflat de la ea ca banii se duc aiurea. Dar ce nu a aflat presa ...
Care este structura cheltuielilor guvernamentale ? In termen de comparatie cu Guvernul Tariceanu. Ar fi interesant de aflat acest lucru. Nu doar ce ne minte Pogea sau Boc.

Sunt drepturi salariale adoptate prin acte normative. Personal, sunt impotriva limitarii acestora sau ciuntirii lor. Mai tarziu, cei indreptatiti se vor adresa Justitiei si vor avea castig de cauza, guvernarile urmatoare fiind obligate, la fel la Guvernul Tariceanu, sa plateasca, din greu, din banii nostri, nu doar drepturile materiale neacordate ci si drepturile suplimentare ce se tot aduna in timp si care se vor finaliza cu expresia instantei "... actualizate pana la plata efectiva". Plus plata unor despagubiri morale. Categoric, sunt impotriva angajarii mele viitoare la plata unor drepturi ale functionarilor publici neacordate la momentul prevazut de lege.

Asa cum procedeaza azi Guvernul "Traian" Boc a procedat Guvernul Nastase care a avut initiative legislative care s-au concretizat in drepturi acordate unor functionari publici dar pe care le-au suspendat prin legile anuale ale bugetului, introducand si prevederi potrivit carora aceste drepturi se acorda in limita bugetului alocat institutiei respective ! O manarie socialista pitrocita de Sarbu de la munca, ministru si atunci, ministru si acum, la fel de pervers si malefic pentru noi.

Tare sunt curios pe ce mi-au cheltuit banii guvernantii astia. Nu imi iese socoteala. Intuiesc ca banii s-au dus pe cheltuieli care sunt in fond o plata pentru serviciile aduse de diferiti baroni locali si sponsori ai campaniilor electorale ale celor doua partide inrosite. Probabil ca tonul pozitiv adoptat uneori de Boc si Pogea avea in vedere faptul ca grosul acestor cheltuieli s-a facut si ca in perioada urmatoare banii se vor duce acolo unde societatea romaneasca simte nevoia. Dar nu am incredere. Astia sunt porniti pe jaf si nu pe guvernare.

Imi amintesc ca, la un moment dat, Basescu facea mare tam-tam cu buna guvernare. Critica tocmai Guvernul Tariceanu care obtinea conditii mai bune pentru mediul de afaceri, pentru dezvoltarea pietii, pentru achitarea (chiar daca intarziata) a obligatiilor Statului roman fata de proprii cetateni. Basescu boscorodea incercand sa dea in liberali. Azi tace. Tace azi cand are tot ce ii trebuie. In afara de datele concrete ale Guvernului mai are si beneficiul conducerii directe a acestuia, Boc fiind doar marioneta care iese la microfon si canta oda marinarului iubit.

Banii. Banii nostri sunt mancati de lotri. Este pacat, dar asa au stabilit ca trebuie sa se intample peste 70% din cei care au votat.

Niciun comentariu: