Serviciul de presa al Parlamentului European a comunicat faptul ca Parlamentul European a adoptat un raport prin care cetatenii Statelor Membre UE vor putea participa direct la procesul legislativ al UE. Raportul implineste, astfel, una din cerintele Tratatului de la Lisabona: introducerea unei initiative cetatenesti prin care 1 milion de cetateni europeni dintr-un numar semnificativ de State Membre pot solicita Comisiei Europene sa prezinte propuneri legislative intr-un domeniu de interes pentru semnatari.
"Initiativa cetateneasca reprezinta un instrument nou prin care se intareste democratia Uniunii Europene", este de parere raportoarea PE, Sylvia-Yvonne Kaufmann (Grupul Confederal al Stangii Unite Europene/Stanga Verde Nordica, Germania).
Astfel, pe langa petitia adresata Parlamentului European de catre cetateanul UE nemultumit de actul administrativ european care ii produce daune apare procedura initiativei legislative care se adreseaza Comisiei Europene pentru asigurarea corectarii unor domenii care erau defectuos sau insuficient reglementate.
Conditia ce va trebui indeplinita este ca initiativa sa aiba sustinerea a 1/500 dintre cetatenii a cel putin un sfert dintre Statele Membre: este destul de greu de ajuns la un astfel de rezultat, mai ales daca vorbim despre state, cum este Romania, in care notiunea de "cetatean" este vaga, iar acolo unde mai apar "semne de viata" sunt semne de cerere in sensul "sa i se dea" si nicidecum "sa dea, sa participe, sa contribuie".
Alte detalii se pot afla aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu