luni, 20 iulie 2009

Steaua, eterna iubire.



------------------------------------------------->




Citesc zilnic despre Steaua si preocuparile celor de acolo. Au facut unele lucruri bune insa au si multe rele. Iar capul relelor este panarama de Becali. Aiurit si aiuritor cand este vorba despre echipa Steaua. Mie imi provoaca, de cele mai multe ori, furia.

O himera revine. Lotul Stelei numai din jucatori romani. Cu antrenor strain. Bergodi acum. Prost mesaj. Cu tenta nationalista. Nici macar nu are perspectiva.

Devenind Romania unul dintre statele Uniunii Europene, facand parte din piata mare europeana in toate domeniile de activitate, inclusiv in sport, cluburile fiind, la randul lor, organizatii sportive specializate in competitie la nivel national si european, nu poti la nivel de club sa te limitezi doar la selectia nationala. Viata ne demonstreaza ca de pe piata nationala, odata cu intrarea in UE se urmaresc si se iau jucatori in devenire de toate celelalte cluburi europene, nu doar de cele romanesti. In fotbalul european vor ramane "nationale" doar echipele tarilor membre.

Steaua trebuie sa isi mentina propriul bazin de selectie, echipele de copii si tineret ale Stelei, daca se poate cu o selectie extinsa la tari precum Bulgaria, Grecia, Ungaria, Serbia, Polonia, Cehia, Croatia si chiar de mai departe, cu accent, normal, pe tinerii din Romania. Nu poti gandi ca o echipa de club poate avea o politica exclusiv nationalista pentru ca s-ar izola de fotbalul mare. Este clar ca ultimele declaratii ale lui Becali acompaniat de Argaseala sunt niste prostii. Dar la Becali nu te poti astepta decat la asa ceva. Excesul dauneaza grav "sanatatii". Iar in cauza este "sanatatea" echipei Steaua, nu el, oierul.

O astfel de gandire este in contradictie cu Tratatele de constituire ale Uniunii Europene. Libera circulatie in spatiul european a europenilor presupune si libertatea locului de munca. Europarlamentarul Becali (?!) vorbeste si gandeste antieuropean.

Pentru echipa nationala este totusi bine sa se gandeasca la numarul limitat de jucatori straini, din tarile terte, care sa fie cooptati in loturile echipelor. Eu as merge pe un numar de maxim 3 jucatori straini in lot si unul in echipa care joaca. In politica interna a Stelei, ca in oricare echipa romaneasca, as merge pe un maxim de 10 europeni in lot si maxim 5 in echipa care joaca. Restul sa fie romani. La numarul de jucatori romani din echipele din primul esalon si luand in calcul si jucatorii romani care joaca in alte echipe, europene sau straine, selectionerul nationalei are de unde alege.
Steaua are un lot tanar si de perspectiva. Toja imi place, la fel si Zapata (desi se pare ca nu vrea sa mai ramana). Golanski este OK dar este singurul fundas dreapta ! Nu stiu europenii sau strainii cei noi dar cred ca are ce ii trebuie pentru a face performanta. Echipa tehnica in frunte cu Bergodi poate face o treaba excelenta daca va fi lasata sa lucreze asa cum trebuie, fara interventiile dezastruoase ale neamului Becali. Lacatus a platit pentru asta si, fiind unul dintre jucatorii mei de suflet, boscorodesc mereu pe Becali atunci cand aud de el.


O alta simpatie a mea este Banel Nicolita. Dupa cum m-am format eu si cum gandesc, un astfel de jucator este o bijuterie, un bulgare de aur pentru oricare echipa. La fel il percep si pe Golanski, Petre Marin, Radoi, Gheonea. Ceilalti trebuie sa faca mai mult pentru a ma determina sa ii creditez la fel. A dat o declaratie de mult, mult bun simt spunand ca el nu pleaca de la Steaua care i-a dat totul. Si o spune cel care ne-a dat totul noua, celor care iubim echipa. De aceea Banel este pentru mine unul dintre cei mai mari jucatori ai Romaniei.

Sursa poze: stelisti.ro

Niciun comentariu: