Imaginea este de pe net. Google. Salut, „mare” necunoscut !
Lumea a început să își pună întrebări. Cine sunt finanțatorii lui Nicușor Dan ? Nicușor Dan a dat niște răspunsuri: oameni liberi care au dat de la 5 lei la 4500 lei. Nu este obligat să îi declare, potrivit legii.
De curând, se schimbă calimera și apar doar 5-6 contributori „serioși” pe care Nicușor Dan spune că nu îi poate comunica. Secretomania este totală. Hm. Legea nr. 113/2015 (aici) spune însă că sunt interzise donațiile pentru campaniile electorale făcute de străini, de persoane juridice străine, de culte religioase, asociații ori fundații străine. Ca atare, fiind ceva interzis, obligația corelativă este să fie făcute publice numele celor are donează. Chiar și a sumelor mici, alea de 5 lei, 10 lei, 100 lei, 1000 lei etc. Pentru că sunt interzise chiar dacă sunt mici ! Iar de aici trebuie să existe o evidență contabilă a donațiilor, mici ele dar cu schepsis. Evidență care să poată fi verificată de AEP, evidență care să poată fi contestată de competitorii politici etc. Legea spune că sumele primite cu încălcarea legii se confiscă !
Mediafax (aici). Nicușor Dan comunică faptul că a primit donații în valoare de 174.000 euro și că în pre-campanie a cheltuit 128.805 de euro. Bani buni. Donatori cu pungă largă. Unii, nu toți. Se pune întrebarea, legitimă, ce-au sperat acei donatori ?
Este evident că Nicușor Dan nu poate lupta cu partidele mari. PSD și PNL vor aduna mult mai multe voturi pentru decât USB-ul condus de Nicușor Dan. Pentru cine luptă, de fapt, Nicușor Dan ? În 2012 a fost acuzat de legături „ciudate” cu PDL-ul lui Băsescu. Scuze și acuze, cercetări jurnalistice și rezultate deloc surprinzătoare. Nicușor Dan a avut ceva legături „curioase”. El fiind pe atunci doar un membru ceva mai vocal al „societății civile” ciudat de legată de finanțare străină.
În spatele lui stă o apărătoare foarte vocală, Alina Mungiu Pippidi. Patroană, de fapt, a două ONG-uri foarte vocale: SAR și România curată. Cu aliați aleși pe sprânceană din rândul jurnaliștilor și a unor „analiști”. Cu parteneri la fel de vocali în alte ONG-uri. Pippidi atacă furibund în direcția PNL. Singurul partid de dreapta cu potențial electoral serios. Singurul partid care face reformă în propria „curte”. Singurul partid cu program de guvernare de dreapta și cel mai important partid în aceste zile în care se observă destrămarea organizațiilor care s-au format din vechiul PCR al lui Ceaușescu.
Pippidi a încercat să „încalece” fostul PDL, condus de Băsescu, și a ratat. Băsescu nu a acceptat și a trimis-o pe Pippidi la plimbare. De atunci, se pare, Pippidi s-a gândit să preia scena dreptei românești și să o ducă într-o direcție „sorosiană”. Nicușor Dan este marioneta de care se folosește. Pippidi are însă un orgoliu peste măsură și dacă vede că nu va reuși va încerca să împiedice PNL să se fortifice. Știe că un PNL fortificat, un PNL care va confirma fuziunea cu PDL condus de Vasile Blaga va fi imposibil de destructurat în viața pe care o mai are de trăit. Așa că luptă, alături de Monica Macovei și mai ales de Traian Băsescu să împiedice PNL să preia puterea de la PSD. Cumva, prin acțiunile lor, cei trei acceptă încă 4 ani de dominație a PSD, de dezastru PSD în politică și guvernare pentru că nu au putut și simt că nu pot acum să se impună pe scena politică.
De aici ajungem la concluzia firească. Nicușor Dan lucrează pentru PSD și Gabriela Vrânceanu Firea la capitală și pentru ceilalți candidați la sectoare ai PSD. Nu mă refer la USB în restul țării, acolo nu există. Pentru restul țării, în favoarea PSD luptă PMP-ul lui Traian Băsescu și M10 a lui Monica Macovei.
Revin iar la banii de campanie ai lui Nicușor Dan. Cei care îl finanțează își dau seama că participă, de fapt, financiar, la campania PSD ? Ce fel de investitori sunt acei oameni care acceptă să arunce cu banii pe apa gârlei ? AEP nu decontează decât cheltuielile prevăzute în lege pentru campanie cu îndeplinirea unor condiții stricte. Banii decontați de AEP trebuie să ajungă la candidatul care îi depune și de acolo, probabil (așa ar fi corect) la cel care a finanțat campania candidatului.
Este ciudat. Să dai bani pentru PSD susținând un candidat care, chipurile, concurează cu candidatul PSD ! Mai mult, să dai bani care nu îți vor aduce un rezultat. Măcar trăgeau o beție cruntă și își umflau mațul la o petrecere, cel puțin aveau o satisfacție. Așa ? Și futuți și cu banii luați !
2 comentarii:
Pai pe logica dumneavoastra nici Ion Ratiu nu trebuia sa candideze in 90 ca nu avea nicio sansa. Apropo, una din donatiile mari catre Nicusor vine de la fiul lui Ion Ratiu, sper ca nu il suspectati si pe el ca e PSD-ist. Sursa e aici:
http://www.zf.ro/eveniment/gabi-firea-detine-tablouri-80-000-euro-bijuterii-100-000-euro-robert-turcescu-cinci-apartamente-18-conturi-timp-predoiu-bijuterii-ceasuri-icoane-42-000-euro-vedeti-declaratiile-complete-avere-15279563
Cat despre donatiile mici, ele vin de la oameni care s-au saturat de demagogia marilor partide, de altfel puteti consulta lista lor aici:
https://finantare.asociatia-g2.ro/public/
Finantarile partidelor sunt auditate in fiecare an de AEP, ei sunt responsabili sa verifice sursa lor si respectarea conditiilor legii.
A compara pe Nicușor Dan cu Ion Rațiu, mi se pare cam mult. Candidatura lui Ion Rațiu la timpul acelor ani are o altă semnificație. Nu este cazul acum. Apoi, Nicușor Dan nu propune trecerea României la democrație, cum propunerea Rațiu, ci destructurarea democrației, ceea ce este cu totul altceva. Apoi, fiul lui Ion Rațiu este cetățean român ? Nu am auzit așa ceva. Probabil că și-a luat și cetățenia română. Eu am arătat textul legii. Într-o democrație legea este suverană. Iar sumele mici, pentru campania electorală, dacă nu sunt de la cetățeni români, sunt ilegale.
În plus, pentru campania electorală, donațiile se comunică AEP în termen de 5 zile de la primirea lor. Donațiile pentru partide nu intră la categoria donații pentru campania electorală. A nu se face confuzii !
Trimiteți un comentariu