miercuri, 17 august 2016

Basescu in delir. Noroc ca nu mai are putere.

Citesc la Agerpres o informatie. Basescu recomanda, cere diplomatiei romane sa deschida negocieri cu Moscova pentru unificarea Republicii Moldova cu Romania. Temeiul ar fi lichidarea urmarilor pactului ruso-german. Basescu este plecat cu pluta. Fara nici un dubiu.

Moldova este recunoscuta, pe plan international, ca stat. Moldova este independenta, este neutra, este parte a tratatelor internationale. Este subiect al dreptului international.

Ce face Basescu acum, chiar prin declaratia preluata de presa, este sa nu recunoasca suveranitatea R. Moldova. Este o sfidarea a dreptului international. Ba, chiar invita diplomatia romana sa se stearga la fund cu tratatele internationale si sa negicieze cu Rusia soarta altui stat impotriva vointei cetatenilor acelui stat.

Basescu se comporta ca un idiot. Normal ca in Moldova vor fi stimulate unele spirite. Politicienii pro-europeni din Moldova tocmai primesc de la Basescu un picior in gura.

Spiritele se vor incinge si in Ucraina ! Pactul Molotov-Ribentrop priveste mai multe teritorii. Ba, daca ne uitam in urma, vor apare si alte semne de intrebare la alti vecini.

O astfel de declaratie pune Romania intr-o pozitie foarte jenanta fata de toti vecinii sai. Ea poate fi interpretata ca intentie de revizuire a frontierelor. Practic, Basescu incearca sa elimine imaginea tarii ca stat stabil, echilibrat, ca stat furnizor de securitate in sud-estul Europei. Basescu ataca grosolan, politic, reusitele politice ale tarii in cadrul NATO si UE.

Sunt convins ca vor exista reactii. Vecinii vor fi primii. Sunt aspecte pe care nu le stim. Sunt probleme pe care vecinii le considera "sensibile". Un astfel de comportament din partea unei tari membre a UE este impotriva conceptelor care stau la baza formarii UE ! Este impotriva conceptelor care stau la baza formarii NATO ! Revizionismul manifest al lui Traian Basescu si in mod sigur al altora care se joaca de-a politica este ucigator. Pentru a nu suporta consecintele, diplomatia romana trebuie sa dea un raspuns ferm tuturor statelor care vor pune intrebari din care sa se inteleaga clar ca Basescu vorbeste aiurea.

Mai mult, mai ales la toamna ar trebui ca cei care mai au un dram de minte sa nu il mai sustina politic. Acest individ este o catastrofa politica pentru noi.

Astept reactiile oficiale. Bine, ma astept si la reactii ale statelor vecine. Astept si reactii ale UE sau NATO. Un astfel de discurs al unui fost sef de stat este inadmisibil.

Niciun comentariu: