sâmbătă, 6 august 2016

Traian Băsescu și „schimbarea la față”. Iubește Justiția !


Agerpres mă informează că a cuvântat Traian Băsescu. M-am gândit că iar spune glume televizate sau monitorizate de presă. Când colo, ce să vezi. Individul vrea să pară serios.
Nu-i apăr pe corupți, dar apăr ce am construit cu prețul a două suspendări și a unei opoziții crâncene cu Parlamentul, și, mai presus de orice, apăr statul de drept, singura soluție ca țara să progreseze. Observ o campanie hotărâtă și în același timp mincinoasă a gradaților din presă în a convinge că, în raport cu justiția, Tăriceanu, Ponta sau Băsescu sunt totuna. (...) În timp ce eu militez pentru o justiție independentă, dar care respectă drepturile fundamentale, Tăriceanu și Ponta vor o justiție controlată politic - a scis Băsescu pe Facebook (rețeaua de socializare a devenit o agenție de presă, mai bună decât cele cunoscute !).
Ei, ca să vezi și să nu crezi ! Parcă mai ieri musiu Băsescu dădea dreptate lui Tăriceanu și Ponta. Fără nuanțe ! Azi, hopa-hopa Penelopa ! Traian Băsescu se declară adeptul unei Justiții independente. Măi să fie cu pălărie. Păi, ia să vedem ce spune musiu.
Începând cu 2015, în loc să continue procesul de consolidare al justiției, 'trei bugetari' din vârful instituțiilor de forță, SRI, DNA dar și ÎCCJ, au decis că poporul vrea spectacol, și în numele acaparării puterii de către ei înșiși și a slugărniciei față de noul președinte au oferit spectacol. Ce au refuzat însă cei trei? Au refuzat să garanteze dreptul fundamental la apărare pentru cei acuzați de procurori, aruncând justiția la orizontul anilor 50 și făcându-se a uita că: persoanele suspectate sau acuzate nu trebuie prezentate public ca și cum ar fi vinovate, prin utilizarea unor măsuri de constrângere fizică (vezi pasiunea pentru încătușări cu transmisiune în direct); orice dubiu cu privire la vinovăție trebuie interpretat în favoarea persoanei suspectate sau acuzate (nu invers, așa cum se procedează acum); suspectul sau acuzatul au dreptul la tăcere și de a nu se autoincrimina, iar exercitarea acestui drept nu poate fi utilizat împotriva suspectului sau acuzatului și nu poate fi interpretat a fi o dovadă a săvârșirii infracțiunii
Păi, să îmi fie cu iertare, dar îl pot acuza de copy-paste. Păi bine, musiu, tu preiei ce spune Tăriceanu și declari că tu nu ești ca Tăriceanu ?

După ce ai scris pe Facebook nu te deosebești cu nimic de Tăriceanu și Ponta. Să îți spun de ce.

Nici una dintre instituțiile pomenite de tine nu poate fi acuzată că încalcă drepturile omului și procedura legală de culegere și prelucrare a datelor personale, de instrumentare a dosarelor penale sau de judecată în cauzele penale. Cei care te-au pregătit să spui o atare gogomănie nu ți-au spus că toate aceste instituții au deasupra lor un control. SRI are controlul Parlamentului dar și al instanței de judecată competente, DNA este sub controlul de specialitate al Procurorului General al României dar și al fiecărei instanțe de judecată în fața căreia susține faptele penale din dosarele deduse judecății, ICCJ este sub controlul CSM dar și al Parlamentului, pentru că de comite acte de judecată strmbe se va vedea dacă nu cumva legea are deficiențe astfel că Parlamentul va interveni și va modifica legea buclucașă pentru a nu se mai comite acte de nedreptate.

Dacă ne uităm cu atenție la cea ai scris tu mai apoi, pentru a incrimina cele trei instituții, vedem că tu ai dureri doar cu privire la procurori dar, și asupra procedurilor polițienești prevăzute de legea penală privind „constrângerea fizică” a persoanei suspecte sau a inculpatului. Băsescule, ai uitat de IGPR. Păi se poate ?

Băsescu a făcut o declarație. Ok. Anunță că dorește să nu mai fie asociat cu Tăriceanu și Ponta. Ok. De fapt, copie din discursurile lui Tăriceanu. Ok. Plagiază și el că este la modă. Ok. Cine crezi că te mai crede Băsescule ?!

Cred că cel mai important mesaj al lui Băsescu este acela că nu mai vrea să fie asociat cu Tăriceanu și Ponta. Restul mesajului este un fel de apă de ploaie. Necazul este că el cere să fie altceva având același discurs. Eu trag concluzia că Băsescu își dorește, la fel de mult ca Tăriceanu și Ponta să aibă un control asupra Justiției. Măcar cât la avut pe timpul cât era Președinte al României și când trăia ca în sânul lui Avram.

Niciun comentariu: