miercuri, 10 august 2016

Etica presupune educație și cunoaștere. Presupune conștiință și tradiție. Etica este morala.

Agerpres preia informații de la Realitatea Tv unde ministrul Justiției, Raluca Prună, a făcut niște afirmații dure însă corecte.

Etica a fost apărată de ministru. Etica în societate. Etica poporului. Etica poporului care s-a prezentat la vot la alegerile locale și a votat oameni care au fost condamnați pentru fapte de corupție, oameni aflați în cercetare penală pentru fapte de corupție, oameni care au fost condamnați însă își execută pedeapsa în afara penitenciarului, legea permițându-le o astfel de executare a pedepsei. Oameni care nu mai au beneficiul integrității. Oameni care au săvârșit fapte penale.

Nu este vorba despre vinovăție aici, este vorba despre fapta penală săvârșită. Vinovăția o vor stabili judecătorii atunci când vor pronunța pedepsele. Vorbim că acei oameni au săvârșit fapte condamnate de legea penală, fapte pentru care societatea cere pedepsirea persoanei care a comis-o.


  • Este surprinzător cum cineva aflat în arest preventiv poate fi ales, cum de nu găsește cetatea pe cineva mai bun dintre noi și lumea face o asemenea alegere, sigur că nu putem, în măsura în care legea nu interzice acest lucru, decât să salutăm vox-populi. Dar eu sper ca mâine, în ședința de Guvern, să adoptăm noua Strategie Națională Anticorupție și acolo punem un accent mai mare pe prevenție
  • Noi trebuie să discutăm despre chestiuni care nu sunt ilegale, dar sunt imorale sau care sunt împotriva unor coduri deontologice și readuc aminte (...) că un cod deontologic este un cod pe care membrii unei profesii sau membrii unui partid de bună voie îl adoptă, deci nu e ceva impus, iar eu zic că dacă adoptăm un set de reguli în mod voluntar, e de neexplicat de ce nu-l respectăm
Alegem. Dar ce alegem ? Cum poate fi un om care are probleme penale mai bun decât sute sau mii de alți oameni care pot concura pentru același post public ?! Cum ? Cum pot alege partidele politice să dea votul unor oameni care și-au pierdut integritatea ?
INTEGRITÁTE s. f. 1. Însușirea de a fi integru; cinste, probitate; incoruptibilitate. 2. Însușirea de a fi sau de a rămâne intact, întreg
După alegerile locale din iunie putem spune că o parte a populației a ales persoane necinstite, lipsite de probitate și coruptibile. Ce fel de populație a fost la vot ? De ce nu au ieșit la vot ceilalți ? 

Un răspuns posibil ar fi lipsa unei educații complete. Acei oameni au doar o brumă de educație. 
EDUCÁȚIE s. f. 1. Fenomen social fundamental de transmitere a experienței de viață a generațiilor adulte și a culturii către generațiile de copii și tineri, abilitării pentru integrarea lor în societate. 2. Cunoașterea bunelor maniere și comportarea în societate conform acestora.
Răspunsul ne spune că fenomenul social de care au beneficiat cei care au votat oamenii lipsiți de integritate și cei care nu au fost la vot a fost unul incomplet sau viciat. Nu au primit partea cu „responsabilitatea socială” a celor care trăiesc într-o comunitate. S-au comportat ca niște persoane care trăiesc în afara unei societății. Și unii și alții. Inclusiv cei care au votat aventurierii politici care și-au încercat norocul pe baza unei relative notorietăți. Voturile date aiurea, din dorința de a protesta (după unii), nu au fost voturi responsabile.

Pe lângă educația precară, se observă o lipsă a cunoașterii. Și aici, constat cu surprindere că oamenii folosesc termenii fără a ști ce conțin. 
CUNOÁȘTE, cunósc, vb. III. 1. Tranz. A lua cunoștință în chip veridic de obiectele și de fenomenele înconjurătoare; a stabili în chip obiectiv natura, proprietățile unui lucru, relațiile dintre fenomene, a le da o interpretare conformă cu adevărul. 2. Tranz. A avea sau a dobândi cunoștințe pe baza studiului, experienței; a fi luat cunoștință de ceva. 3. Tranz. A ști, a afla cine este cineva, a identifica ceva; a fi făcut (personal) cunoștință cu cineva, a fi luat cunoștință de ceva.
Oamenii ar fi trebuit să cunoască. Ar fi trebuit să cunoască suficient cât să înțeleagă că oamenii condamnați penal sau aflați în curs de urmărire penală sunt oameni lipsiți de integritate. Dacă ar fi cunoscut, cât de puțin limba în care vorbesc, ar fi înțeles cum să se poarte responsabil față de ei și față de societatea în mijlocul căreia trăiesc. La fel trebuie interpretat și comportamentul celor care nu au fost la vot. Motivele pe care le aduc unii dintre ei sunt caraghioase. Sancționând, chipurile, politicienii și partidele politice ei au sancționat societatea în care trăiesc. De aceea au ieșit primari persoane care aproape imediat au ajuns în arestul preventiv, primari care au condamnări la activ și execută pedepse cu suspendarea detenției - ei fiind infractori dovediți prin condamnarea pronunțată -, de aceea au ieșit primari care confundă cerințele bisericilor (creștine, de orice rit) cu necesitățile administrației publice.

O mare parte a rezultatului alegerilor locale este o consecință a lipsei de etică a membrilor formațiunilor politice dar și a lipsei de etică a membrilor unor categorii profesionale care au coduri de etică interne. Este inadmisibil să ai norme interne privind integritatea și să susții politic oameni lipsiți de integritate !
ÉTICĂ s. f. 1. Studiul teoretic al principiilor și concepțiilor de bază din orice domeniu al gândirii și activității practice. 2. Ansamblu de norme în raport cu care un grup uman își reglează comportamentul pentru a deosebi ce este legitim și acceptabil în realizarea scopurilor; morală.
Pentru că lipsa evidentă de morală se manifestă în viața societății, rezultatele alegerilor locale stau mărturie, poate nu strică să se umble la lege și să fie prevăzute, potrivit constituției, condițiile în care cei care doresc să candideze sunt opriți de la acest drept. Condiția integrității trebuie să fie obligatorie. Persoanele aflate în faza de urmărire penală trebui suspendate de la acest drept. Nu vinovăția este aici principala problemă ci săvârșirea faptei. Dacă este acuzat că a săvârșit o faptă penală, să îi fie suspendat dreptul de a fi ales. Trebuie umblat și la reglementările care privesc deținerea unei funcții sau demnități publice de către cei care sunt în astfel de situații. Nu poți accepta ca cei care fac legi să fie, în număr destul de mare, persoane care au fost condamnate penal sau persoane care sunt în oricare fază a procesului penal.

Niciun comentariu: