Agerpres. Cioloș anunță că săptămâna următoare va avea o deplasare în Germania, pentru probleme economice, în trei landuri. Președintele Iohannis, în dialog permanent cu Angela Merkel, se va întâlni cu aceasta în perioada imediat următoare.
Niște jurnaliști de doi bani bucata și niște analiști politici de mântuială au iscat zvonuri și au indus alarme false privind „aruncarea României la marginea Europei” pentru că, vezi-Doamne, Angela Merkel nu și-a programat o întâlnire cu Cioloș sau Klaus Iohannis în vederea pregătirilor pentru summit-ul de la Bratislava.
Ei bine, Cioloș îi contrazice prin ce a declarat la Radio România Actualități.
Săptămâna viitoare voi fi din nou în Germania, de data asta în trei landuri, pentru întâlniri cu profil economic. Mă voi întâlni cu companii germane care au investit deja în România, dar și care urmează să investească. În landul Bavaria, în Baden-Wurttemberg și în Nord Westfalia. Deci, relația noastră cu Germania continuă în mod dinamic, nu doar la nivel politic, ci și economic
Asta vrem să facem acum și cu Polonia și cu alți parteneri, să pregătim idei, nu doar să participăm la aceste dezbateri, să pregătim și să punem pe masă idei, teme de compromis pe principalele subiecte care se discută cu ocazia negocierilor privind ieșirea Marii Britanii din UE. Cu siguranță vor fi puse în discuție și viitorul bugetului european, viitorul principalelor politici comunitare europene și vrem să venim împreună cu idei și cu propuneri. România va fi și ea parte a acestui proces de consultări, inclusiv cu Germania. Domnul președinte Iohannis este în contact cu doamna Merkel și vor avea o întâlnire în perioada următoare. Președintele Hollande vine în România înainte de summit-ul european de la Bratislava. Vom avea din nou o discuție și cu Franța legată de aceste principale puncte de pe agendă. Eu m-am întâlnit acum cu doamna prim-ministru al Poloniei. Deci suntem într-un proces foarte dinamic de consultări
Această așa-zisă axă București-Varșovia, pe care eu aș dori-o dinamizată în anii următori, indiferent cine ar fi la guvernare în Polonia sau în România, nu este doar o contrapondere la vechea Europă, ci se dorește să fie o modalitate de a echilibra lucrurile în UE. Vreau să fiu foarte clar. Nu dorim prin asta să adâncim falia dintre vechea Europă și noua Europă, ci să găsim modalități prin care să discutăm și să fim parte a procesului decizional de la egal la egal: și cei din est, și cei din vest, și cei din sud, și cei din nord, și cei mai vechi, și cei mai noi. Am discutat și cu doamna cancelar Merkel încă din ianuarie, când am avut acea vizită la Berlin și când dânsa m-a întrebat cum îmi explic această atitudine a unor lideri politici din Europa de Est vizavi de anumite teme de discuții decizionale la nivel european. I-am spus că din punctul meu de vedere și cu experiența pe care o am există o anumită frustrare în est că aceste țări nu sunt suficient implicate în mod practic în procesul de pregătire decizională europeană. Dânsa mi-a spus: 'Nimeni nu vă împiedică să fiți parte activă a acestui proces, dar asta presupune să fiți și voi mai activi, mai dinamici'Concentrat, corect, rațional. De ce ne ocolește Merkel ?! Uite că urmează să discute cu Iohannis în Germania. Hollande vine el la București. Dacă ar avea mai multă minte cei ce se legitimează ca jurnaliști sau cei care se pretind analiști politici, ar fi priceput că Germania și Franța și-au împărțit sarcinile înainte de Bratislava. Germania a luat zona ei de influență tradițională iar Franța pe a ei. Iar dacă se uită respectivii pomeniți de mine cu și mai mare atenție, Germania a mers la contestatarii ei ! Din moment ce România este aliniată deciziilor UE în foarte multe domenii, iar în ce privește refugiații a compensat numărul mic de acceptări cu participarea Poliției de Frontieră Române la supravegherea frontierelor maritime - ia vedeți voi o declarație mai proaspătă a a unui parlamentar german -, România nu a fost și nu este un stat care să nege UE. De aceea ea este văzut ca un stat stabil politic, în curs de dezvoltare, ferm în susținerea UE. Hollande va confirma după vizita în România linia comună la summit-ul de la Bratislava. Apoi, ia să ne mai uităm odată la situație ! Franța nu a prea fost în România, în afara ambasadorului ei. Poate că Hollande profită de aceste vizite înaintea summit-ului de la Bratislava pentru a împușca doi iepuri dintr-un foc. Își face vizita oficială și preia poziția României cu privire la UE după Brexit.
Zău dacă nu mă gândesc uneori că nu avem jurnaliști și nici oameni de treabă care să facă analize politice. Mai avem până să ajungem să fim pregătiți pentru UE.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu