marți, 30 august 2016

Infractorii, „operele știițifice” din pușcărie, plagiatul și dosarele DNA.

Grea viață pentru infractorii deveniți, peste noapte, oameni de știință. Agerpres și Mediafax dau știre: George Copos, un infractor devenit „om de știință” în pușcărie, a fost invitat la DNA ca martor.

Informația dată de Agerpres este succintă:
Pe 12 ianuarie, procurorii DNA au deschis un dosar în legătură cu lucrările scrise de deținuți, în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracțiuni de corupție, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanțele de judecată.
Potrivit DNA, fapta ar fi fost săvârșită de mai multe persoane care au acționat concertat în scopul de a crea aparența că sunt îndeplinite condițiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie eliberate condiționat.
După indignarea generală la aflarea de către public a creșterii exponențiale a numărului de „oameni de știință” din pușcării, după indignarea care a cuprins lumea la aflarea veștilor „bombă” că au primit „certificate” de ”oameni de știință” persoane cunoscute că nu au prea avut treabă cu cartea, pur și simplu analfabeți funcționali, după ce au aflat oamenii că niște poze de la tribune stadioanelor de fotbal și niște declarații culese de presă au devenit „lucrări științifice”, DNA a deschis un dosar penal. Aici intră, evident, infractorii deveniți „oameni de știință” dar și persoanele din mediul academic și religios care au conlucrat pentru a face din niște infractori de drept comun ditamai „oamenii de știință” ai României.

George Copos a fost invitat să dea declarații în calitate de martor, spun sursele. Dar Copos mai are un dosar pe rol, dosar pentru plagiat, procurorii acuzând-ul de „infracţiuni privind drepturile de autor şi cele conexe, fals în declaraţii şi participaţie improprie la abuz în serviciu”.

Păi cum să nu aibă ? Cum poți într-un an și jumătate de executare a pedepsei în penitenciar, cu două ore la dispoziție pe zi pentru timp efectiv de lucru, să scrii 5 (cinci) lucrări științifice ? Ce dracu ?! Abia după intrarea în penitenciar i s-a activat lui Copos „gena științei” ?!

Bine, cei care și-au pus semnătura și au apreciat că respectivele fițuici sunt „opere științifice” sunt vizibili și sunt, evident, suspecte pentru săvârșirea infracțiunii „de favorizare a făptuitorului în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanța de judecată”. Probabil că procurorii încă mai umblă după cei care au făcut legătura între „îndrumători” și infractori. Probabil că procurorii vor să știe cu precizie sumele de bani care au trecut din buzunarul infractorilor în buzunarul „îndrumătorilor” pentru a le confisca - sunt bunuri obținute din acțiunea infracțională. Probabil că procurorii vor să știe și ce sume de bani s-au cheltuit pentru a se ajunge la „alianța” dintre infractori și îndrumători. Și acele sume de bani urmând a fi confiscate de la cei care le-au primit deoarece au fost folosite pentru a permite săvârșirea unei infracțiuni. Încă mai este de cercetat și de luat declarații.

Dacă acum vin la procurori unii infractori aflați în perioada de executare a pedepsei în libertate, înseamnă că procurorii au adunat ceva material și le este pus în față. Copos, infractorul plagiator, dă declarație de martor pentru că subiectul cercetării nu mai este el, este cineva cu care el a lucrat pentru săvârșirea infracțiunii. Sau a mai multor infracțiuni. Vom afla.

Să nu uităm că acele pușcării unde și-au scris „lucrările științifice” infractorii care au beneficiat de clemența Justiției sunt cercetate la rândul lor de MJ, pentru că regimul penitenciar, regulament imperativ, nu se prea pupă cu „capacitatea” infractorilor de a scrie la biblioteca penitenciarului 50-60 de pagini pe oră !

Este clar că mai avem nevoie de penitenciare. Nu de alta, dar după dosarul acesta al procurorilor DNA va trebui să avem un penitenciar rezervat exclusiv pentru cei cu titluri academice dar fără onoare. Iar oamenii trebuie ajutați să își continue cercetările științifice la care lucrează în cadrul universităților, nu ?! Poate că se va numi Penitenciarul Oamenilor de Știință !

Niciun comentariu: