miercuri, 10 august 2016

Noi suntem cei buni, ceilalți sunt corupți. Clotilde Armand.

Am cam stat să aleg o poză cu „agresiva” Clotilde Armand. Bună de gură !

Am citit cu atenție interviul dat în „Revista 22”: „Cineva care astăzi se înscrie în PSD sau PNL este clar o persoană coruptă”.

Citind interviul, am observat ceva. Interesant spun eu. Titlul este de scandal, conținutul interviului este ... cumva altfel. Acest interviu nu seamănă cu alte ieșiri ale Clotildei Armand ! În alte ieșiri, ea spune că este directă, aduce mai mult cu o mahalagioaică de pe la noi. Acest interviu este prea serios ca să fie adevărat. Sunt noțiuni și concepte pe care Clotilde Armand nu le-a mai folosit la fel cum sunt și „noutăți” politice ale USR. Vorbește deja despre USR și nu mai folosește USB. Este singura până acum care aduce niște „clarificări” doctrinare. Dacă pot spune așa.

Normal că dorind să aflu de ce s-a schimbat Clotilde Armand m-am uitat cu mai multă atenție la persoanele care au luat interviul. Rodica Culcer și Andreea Pora. Hm ! În tandem ! Păi, să îmi fie cu iertare, dar acest interviu are un rol al lui, unul special. Refacerea imaginii Clotildei Armand în urma unor declarații mult prea arțăgoase în fața presei. Clotilde urmând să devină vectorul de imagine al USR în campania electorală care se apropie cu pași repezi.

În timp ce mi-a venit gândul că marele intelectuale „băsiste”, Culcer și Pora, au construit acest interviu pentru refacerea unei imagini „politice” mi-a intrat în cap și manipularea celor de la Sky News cu „traficul cu arme”. Manipularea asta este posibil să fie un început de colaborare mai intensă, cele două „jurnaliste” urmând a „controla” ieșirile publice ale Clotildei. Cineva s-a sesizat că noua politiciană calcă în străchini și a intervenit.

Cu toate aranjamentele pe care le bănuiesc că au fost în capul celor două manipulatoare ale opiniei publice, Clotilde Armand s-a ținut băț și tot a mers pe linia ei. A respectat ea ce a respectat niște indicații însă a mai dat și pe alături. Vorba aia, brânză bună în burduf de câine.

Una din marile surprize, pentru că vine de la USR/Armand, este că „politica este ceva necesar”. De la „noi nu vrem să facem politică”, „politica este rea”, apare această surpriză. Nu știu cine a lămurit-o ce înseamnă „politică” însă avem această schimbare.

Cu politica au reușit. Nu au reușit însă cu „sistemul” și „antisistemul”. Faptul că nu au reușit este că Armand face niște construcții ciudate. Ei sunt „antisistem” dar nu sunt „anarhiști”. Se vede că cineva i-a atenționat că sunt văzuți ca niște anarhiști. Vor să schimbe sistemul actual dar văd viitorul cu ei la guvernare pe sistemul prevăzut de constituție. Ce o fi fost în capul ei pe perioada interviului, naiba știe. Practic „antisistemul” lor este și împotriva politicului și împotriva administrativului. Este un pic de talmeș-balmeș. Dacă însă ne uităm la celelalte partide, la obiectivele acestora, în special la PNL, reorganizarea sistemului administrației publice și orientarea lui către cetățean este unul dintre obiectivele majore. Faptul că Armand neagă PNL acest obiectiv poate fi interpretat ca un demers politic. Dar dacă mă uit și la alte declarații ale lui Armand în interviu observ că se duce către obiectivele politice exprimate de unele partide, cum sunt PNL, UDMR, PMP.

După lectura completă a interviului se distinge cu claritate ideea lui Clotilde Armand: voi trebuie să plecați ca să venim noi la putere. Este mai simplu așa.

Singura notă „puternică” din tot discursul este anticorupția. Este la modă, este pe buzele tuturor, Justiția își face treaba și are rezultate, Președintele Iohannis o susține cu putere (pentru unii cu o deranjant de multă putere !), „clienții” Justiției sunt din partidele care au fost la guvernare - PSD, fostul PDL, fostul PNL, UDMR, fostul UNPR -, așa că ei, cei de la USR pot clama în gura mare că nu au membri care sunt corupți. O tactică bună.

Recunoaște că nu au o orientare politică și afirmă cu nonșalanță că diferența ideologică între partide este doar de natură fiscală. Să îmi fie cu iertare, dar vorbește prostii. Ideologiile vorbesc despre națiuni și nu despre fiscalitate. Ideologiile vorbesc despre oameni, despre comunități și națiuni, vorbesc despre rolul și locul lor în lume. Fiscalitatea este doar un instrument în guvernare, nici măcar nu pune amprenta pe guvernare.

Declară că au în componență membri de stânga și membri de dreapta. Consideră că abia în momentul în care vor ajunge la o notorietate de 40% să își pună problema unei ideologii. Măi tată măi ! Au speranțe mari oamenii aceștia. Dar este și o atenționare către ceilalți. Fie că a fost făcută afirmația cu intenție sau din prostie. Nu poți avea încredere în cei din USR ! Nu le poți propune o alianță pentru un drum lung. Dacă PNL va ajunge la guvernare iar USR intră în Parlament nu ai garanția că vor vota un program de dreapta din moment ce parlamentarii USR vor fi, majoritar, de stânga !

Declarația are și un alt înțeles. La ei, la USR, au venit toți cei care sunt de stânga sau de dreapta și nu sunt corupți ! Asta până vor ajunge la putere. Corupția, stimați USR-iști apare doar în actul de administrare a puterii. Dacă nu aveți putere, nu sunteți corupți. Dar aveți obiceiurile necesare realizării actului de corupție. V-ați prezentat la alegeri cu familiile. Candidații au fost toți membrii de familie. Cu cățel și purcel. Un pas mic pentru voi, un pas mare pentru țară. Nepotismul să trăiască !

Totuși, ceva mi-a plăcut din declarația ei. Se pare că au studiat și încă mai studiază fuziunea dintre PNL și PDL. Au ajuns la concluzia că fuziunea cu grupuri politice constituite este mult mai dificilă, din cauza culturii organizaționale a fiecărei formațiuni, și de aceea au ales să propună celor care vor să fuzioneze cu ei să se înscrie individual în USR pentru a nu pune față în față culturile celor două formațiuni. Din acest motiv organizarea lor în teritoriu nu are o evoluție foarte mulțumitoare.

Alegerile parlamentare de acum nu sunt un scop în sine, sunt doar o oportunitate de a supraviețui ca partid care, devenind parlamentar, poate construi pentru viitor. Se va putea compara în continuare cu celelalte partide. Este evident că va fi, de va ajunge în Parlament, un partid care va ataca mereu cele două partide mari, PNL și PSD. La fel cum fac acum în consiliile locale. Nu se alătură nici unui partid mare.

Având în vedere cele de mai sus, interesul manifestat de unii lideri ai PNL pentru o eventuală colaborare cu USR devine o problemă periculoasă. Am avut acest interes la locale și ne-am pierdut alegătorii. Dacă facem aceeași greșeală și la parlamentare vom pierde și ce mai avem.

Mai are o viziune care ne apropie. Este vorba despre imigranți.
Nu trebuie să punem în pericol siguranța națională. N-are rost să ajutăm niște oameni punându-i în pericol pe toți cetățenii noștri. Un stat are ca prioritate siguranța cetățenilor lui, înainte de a se ocupa de restul lumii.
Ca o concluzie. În USR apele sunt destul de tulburi însă vor avea grijă cei de la GDS și SAR să rezolve problema. Prin intermediul Revistei 22, HotNews, România Curată alte publicații cu pretenții.

Mesagerii USR se mișcă liber și cer unor partide să sprijine USR la alegerile parlamentare prin controlul votului, pentru că USR nu va avea peste tot membri care să intre în secțiile de votare. Asta deja este peste poate ! Ceri PNL, pe care îl declari ca fiind un partid „de corupți” să te sprijine ?! Ceri PNL sprijinul iar în consiliile locale dai voturi PSD ? Cred că în USR suntem considerați proștii-proștilor !

Traian Băsescu a fost părăsit de „intelectuali”. Nu mai sunt ai lui Băsescu, sunt ai lui Nicușor Dan. Au o altă jucărie politică pe care au creat-o și pe care o cizelează acum.

Niciun comentariu: