sâmbătă, 20 august 2016

O sesiune pe SAGEATA LIBERALA cu deputatul Daniel Gheorghe, PNL

Încă o sesiune de întrebări și răspunsuri pe grupul de pe Facebook „SAGEATA LIBERALA” (https://www.facebook.com/groups/sageata.liberala/?ref=bookmarks). Sesiune bună. Îmi place să numesc aceste dialoguri on-line „teste de stres politic”.

Sesiunile de pe grup cu parlamentarii și liderii PNL sunt o bună ocazie pentru cunoașterea lor. Cine sunt, cum gândesc, ce au de gând să facă, cât cunosc din viața partidului dar și a țării, cum văd aspecte ale vieții internaționale etc. Este o bună ocazie pentru cei care participă la dialog sau care urmăresc dialogul să își clarifice opțiunea politică, să știe de ce este mai bine să voteze PNL și nu altă formațiune politică. Daniel Gheorghe a reușit să dea răspunsuri bune. Cel puțin din punctul meu de vedere.

Mai jos am ales principalele postări din dialog. După lectura lor, fiecare are posibilitatea își facă propriile evaluări. Se poate desprinde și concluzia că PNL nu duce lipsă „de cadre” ! Le are și le va promova în perioada următoare.

Daniel Gheorghe Sunt Daniel Gheorghe, deputat de Ilfov, istoric de profesie și cel mai tânăr membru al grupului parlamentar PNL. Vă aștept la o dezbatere liberă și la un dialog direct despre idei, valori, inițiative și fapte !

Silvia Bobolea Buna ziua ,domnule deputat Daniel Gheorghe !Apreciez deschiderea pe care ati manifestat-o fata de grupul nostru si va rog sa-mi permiteti sa va adresez o intrebare : Avind in vedere ca intreaga noastra atentie este captata de alegerile care se apropie , doresc sa stiu ce planuri are PNL -ul in legatura cu aliantele pe care la un moment dat va trebui sa le incheie cu una sau mai multe formatiuni politice ?Evident ,toti ne dorim ca PNL -ul sa obtina 50%+1,dar daca nu va fi asa ,cu cine va considerati compatibili ,avind in vedere ca oferta este un pic diversificata fata de alegerile trecute ?Teoretic vorbind ...Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Daniel Gheorghe Vă mulțumesc și eu pentru întrebare. Politica de alianțe, în actualele circumstanțe politice, nu este deloc una simplă pentru PNL. Ideal ar fi să fim singuri la guvernare, dar după cum arată sondajele astăzi vom fi nevoiți să alegem calea alianțelor. Din oferta politică actuală, PNL nu ar fi deloc avantajat de o apropiere de PMP și de ALDE, partide care nici până acum nu au dat semne de dorință de asociere cu PNL. USB-USR nu mi se pare deloc o variantă bună, eu nu am încredere în retorica de tip anti-sistem pe care o susțin, iar UDMR nu arată nici el a fi un partener care să ne favorizeze în caz de alianță. Tot ce îmi doresc este ca PNL să câștige alegerile cu un procent care să nu îl oblige la compromisuri din care poate ieși șifonat ! Răspunsul cert nu îl vom cunoaște decât în zilele de după alegeri.
Viorica Balica Sunt Viorica Balica ,sustinator si votant al PNL.Cu permisiunea DVS ,as dori sa stiu in ce stadiu se afla Propunerea legislativa privind preventia in sanatate.
Daniel Gheorghe Propunerea legislativă privind prevenția în sănătate a trecut prin adoptare tacită de Camera Deputaților iar acum se găsește în procedură legislativă la Senat. Are 4 avize negative și un raport favorabil cu amendamente de la comisia de sănătate a Senatului. Va intra la votul final în cursul sesiunii din toamnă și are șanse să treacă de Parlament într-o măsură de compromis între PNL ca inițiator al legii și PSD alături de restul fostei majorități guvernamentale.
Viorica Balica Multumesc mult,daca cei de la PSD nu vor constientiza importanta acestei legi ,vom bate iar pasul pe loc ,dar asta este...eu sper ca legea sa treaca.
Daniel Gheorghe Și eu sper la fel și cred că așa va fi !
Dumitru Dima Care este, în opinia personală a dumneavoastră, drumul pe care ar trebui să meargă PNL din punct de vedere doctrinar. Credeți că este necesară o aliniere spre centru sau o ocupare (și) a zonei de dreapta? Repet, opinia dumneavoastră personală (știu că pentru o astfel de problemă nu puteți vorbi decât în nume propriu)!
Daniel Gheorghe Categoric drumul trebuie să fie unul de factură liberal-conservatoare, pe linia național-liberalismului moștenit de la Brătieni ! Eu sunt, asemeni multor altor colegi, un liberal de dreapta care ține mult la valori precum identitate, libertate, proprietate, civilizație și cultură creștină și drepturi naturale. Liberalismul românesc presupune o cale originală în sens pozitiv de a valoriza drepturile și libertățile individuale, armonizând interese distincte și punând cap la cap tradiția românească, valorile identitare alături de capitalism și dinamica modernizării structurale.
Dumitru Dima Cum credeți că am putea re-interpreta "Prin noi înșine" (sau dacă ar trebui să renunțăm la el) în contextul actual al Europei Unite, fără a încălca principiile Tratatului Uniunii Europene.
Daniel Gheorghe Vă mulțumesc pentru întrebare ! ,,Prin noi înșine,, este o deviză aparent simplă pe care, acum deja un secol, frații Ionel și Vintilă Brătianu o aduceau drept principiu de dezvoltare națională pornind de la resursele românești în scopul consolidării capitalului autohton, al punerii în valoare a industriei românești și a susținerii fără teamă a bunurilor spirituale, materiale, culturale ale României. În mod cert putem face acest lucru și astăzi, există pârghii legislative și administrative care pot valoriza și promova în mod rentabil și eficient valorile românești, indiferent de ce natură sunt. Este nevoie doar de voință politică, tenacitate și mult patriotism. În realitate, tratatele UE sunt deseori interpretate trunchiat în defavoarea noastră, trebuie doar să avem curajul de a apăra interesele românești și vom reuși. ,,Prin noi înșine în Europa,, era un slogan foarte inspirat pe care a mizat la un moment dat PNL acum câțiva ani !
Ion Irimia Practic, stie cineva cum ?
Daniel Gheorghe Stimularea inițiativei private și capitalizarea industriei românești sunt 2 chestiuni ignorate grav de mare majoritate a guvernărilor. Întreprinzătorul român nu a beneficiat de niciun mecanism stimulativ care să-i asigure cu adevărat competitivitatea, nu mai zic de lipsa unei proiecții pe zeci de ani a resurselor naționale de interes strategic, lipsa unui plan care să facă din România un actor energetic major în regiune etc.
Dumitru Dima V-am citit postările/articolele și cunosc opiniile dumneavoastră despre valorile dreptei românești versus cele ale stângii postmoderne, despre anticlericarism, relativism moral etc. Ce șanse sunt ca ideile liberal-conservatoare să se regăsească în doctrina noului PNL având în vedere că noul partid are în același timp gene liberale de la vechiul PNL și gene socialiste de la fostul PDL?
Daniel Gheorghe Interesantă problema ridicată de dvs. Trăim vremuri foarte complicate în care vedem cum marxismul cultural inventat de marxist-leniniști spre a câștiga bătălia asupra minților oamenilor prin persuasiune și otravă ideologică, în contextul în care modelul economic propus de ei era absolut falimentar, a câștigat foarte mult teren în numeroase medii în mai multe țări și începe chiar să facă agenda publică. Mulți din păcate confundă aceste idei care provin de la Lenin, Trotsky, Lukacs, Gramsci care vede importanța acapărării educației și culturii de către doctrinarii marxismului încă din anii 20, apoi avem școala de la Frankfurth care vine cu promovarea corectitudinii politice și a haosului relativist de după 1968; cu liberalismul. Nimic mai fals ! Tocmai lumea libertății este cea la care atentează Gramsci ori Habermas, Adorno, Fromm o generație mai târziu. În mod cert cred că PNL trebuie să stea departe de aceste tentații cu iz totalitarist și caracter liberticid, iar dacă vedem că în statutul partidului sunt prevăzute 3 direcții doctrinare de dreapta -liberală, conservatoare și creștin-democrată- sunt convins că nu va cădea în această cursă !
Dumitru Dima ...dacă vedem!
Dumitru Dima Sunteți unul dintre inițiatorii unei propuneri legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.17/2014 privind vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole. Puteți să ne explicați pe scurt și în limbaj comun ce urmărește această propunere?
Daniel Gheorghe Da, legea inițiată de noi își propune să instituie un filtru legal care pe de o parte să împiedice specula și manipularea terenurilor agricole românești prin fonduri de investiții, obligând investitorul străin să producă și să se asocieze cu capitalul românesc iar pe cealaltă parte, efectul indirect este de încurajarea a întreprinzătorilor români și de stimulare a unui cadru concurențial echitabil între români și străini.
Alin Radu Gurbet prima intrebare: cum putem determina diaspora sa voteze masiv in toamna? Mai este posibil acest luucru? Nu ar fi necesar oare ca fiecare candidat Liberal de la alegerile din toamna sa infiinteze o retea proprie prin care sa adune cat mai multi romani inscrisi pe listele de vot prin corespondenta? vedeti fezabila o asemenea sarcina asumata de toti candidatii?
Daniel Gheorghe Mulțumesc pentru întrebare ! Chestiunea românilor din diaspora este una deosebit de sensibilă și consider că aici PNL trebuia să se implice mai mult și cu îndrăzneală, ținând cont valul uriaș de așteptare de după decembrie 2014. Trebuie spus că în diaspora un alt inconvenient este numărul redus de parlamentari,doar 6 aleși pentru diaspora, de aceea eu mă aștept la un interes mai redus decât la alegerile prezidențiale. Știu că unii dintre parlamentarii pentru românii din străinătate cât și organizația PNL Diaspora au făcut eforturi de susținere și mobilizare a acestor comunități, dar gândindu-ne la faptul că atât oamenii din PNL de peste hotare cât și comunitățile sunt dispersate pe întreg Globul, impactul acestor acțiuni nu poate fi unul de anvergura generării unui nou val precum a fost cel care l-a avut în prim plan pe președintele Klaus Johannis la ultimile alegeri.
Alin Radu Gurbet Cum vedeti ideea ca fiecare candidat la parlamentare sa isi asume sa determine o suta de romani din diaspora sa se inscrie pe liste? Am ajunge la 45000 inscrieri doar daca s-ar atinge obiectivul minim. De la vorbe ,trebuie sa trecem cu celeritate la fapte. La vrancea avem un membru CJ din diaspora!
Ion Marcu Pentru a castiga alegerile parlamentare din toamna acestui an, PNL este obligat sa vina cu un alt program decat cel de pana acum, si cu oameni capabili sa vorbeasca "pietei" pe limba ei. Este capabil Pnl de o asemenea transformare?
Daniel Gheorghe Mulțumesc pentru întrebare ! PNL este singurul partid politic din România care a făcut și face în continuare eforturi în această direcție, dovadă stând și faptul că la ultimile alegeri listele de candidați au fost înnoite în proporție de aproximativ 70%. PNL este un partid flexibil și pragmatic, un partid care ține cont de realitățile sociale și de voința poporului exprimată în mod democratic. Cred că programul PNL din această toamnă poate fi o fuziune reușită între tradiția românească și valorile ,,tari,, ale dreptei alături de elemente de tip reformist ori inovator.
Ion Marcu Cat de amicale sunt relatiile dv cu ramura PNL care provine din fostul PDL ?
Daniel Gheorghe Relația mea cu colegii proveniți din PDL este una colegială absolut normală, o relație similară celei pe care o am față de colegii vechi din PNL. Eu prefer să nu mă gândesc la oameni raportându-i la grup, fiecare om este o personalitate distinctă și este firesc să nu facem niciodată generalizări de vreun fel ori altul.
Viorica Balica Aveti un punct de vedere propriu, legat de pierderea alegerilor locale in Bucuresti ?
Daniel Gheorghe Da, punctul meu de vedere este că alegerile locale din București s-au pierdut pe mâna noastră. În primul rând am fost taxați foarte dur pentru faptul că am schimbat 4 candidați, ultimul dintre ei, d-nul Predoiu, fiind un candidat de sacrificiu, căruia ar fi indecent să i se pună în seamă eșecul. A doua chestiunea este lipsa de coeziune a organizațiilor din București, foarte măcinate de lupte interne și de tot felul de rivalități care țin de orgolii și mai puțin de interesul comun.
Stefan Lazar Cat de corect este ca Statul (adica noi) sa asiguram oricui, fara discernamant, un venit minim GARANTAT ?
Daniel Gheorghe Mulțumesc pentru întrebare ! Venitul minim garant este o măsură socială concepută spre a proteja viața unor persoane care sunt în imposibilitate de muncă ori într-o stare evidentă de sărăcie. Acum, eu cred că toți cei care primesc venitul minim garantat și sunt apți de muncă, subliniez apți de muncă, ar trebui să facă niște ore pe săptămână de muncă în folosul comunității.
Stefan Lazar Este cunoscut suportul pe care il oferiti religiei, unei anume religii. Nu este discriminare ?
Daniel Gheorghe Nu este deloc discriminare, ba din contră, este absolut legitim ! Eu sunt creștin-ortodox și repect pe toți frații noștri creștini, cu toții trebuie să găsim calea de a acționa la unison în chestiunile care țin de interese vitale ori de valori fundamentale. România este o țară creștină, Biserica a oferit enorm acestui neam timp de 2000 de ani, civilizația europeană este una clădită pe valori creștine iar democrația, libertatea și capitalismul își trag esența ideatică din Sf. Scriptură. În rest progresul tehnologic, arta, cultura și evoluția mentalităților ar fi fost imposibile în absența moralei creștine și în primul rând a Adevărului revelat prin Hristos.
Stefan Lazar Nu cred. Imperiul roman nu ducea lipsa de statui...
Stefan Lazar Nici de inteligenti, in sensul stiintific.
Dana Voicu Daniel Gheorghe sunteti de acord ca toata lumea e egala in fata legii?
Daniel Gheorghe Imperiul Roman de Apus a decăzut în urma unei crize economico-politice generate de lipsa moralității și de sincretismul păgân care au alimentat divizarea societății romane în secolul III. Imperiul Roman de Răsărit unde se mută centrul de greutate după Constantin cel Mare avea să dăinuie.
Alin Ionescu Greu de perceput vreo "evolutie a mentalitatilor" in Intunecatul Ev Mediu. Care mustea, totusi, de crestinism.
Stefan Lazar De ce a mai fost necesara renasterea ?
Ion Irimia In ultimii 10-15 ani au fost construite cam 500 de sali de sport pentru scoli si licee. In aceeasi perioada performantele olimpice romanesti au fost in permanenta scadere. Ce lipseste din ecuatie ?
Daniel Gheorghe Mulțumesc pentru întrebare ! Lipsesc foarte multe : o lege a parteneriatului public privat, o debirocratizare a administrării sportului și mai ales reguli clare de finanțare transparentă. Avem o federație de fotbal care este stat în stat și alte federații sportive dependente de subvenții publice, aici s-a ajuns din păcate. Cred că atragerea investitorilor privați către sport e o soluție necesară .
Ion Irimia Bani sunt..minte mai trebuie !
Alin Radu Gurbet Sportul trebuie sustinut preferential pe regiuni. Polo la Oradea,Hochei la harghita, box la galati/prafova. Dupa traditia locala. Scuzati interventia. Dar este oarecum terenul meu.
Ion Irimia Invatamantul romanesc, asa cum este reglementat acum, stimuleaza competitia sau nu ? Actualii elevi, viitorii adulti vor trai, vrand-nevrand, intr-o societate ultra-competitiva. Si nu-i va intreba nimeni daca le place sau nu, daca vor sau nu...
Daniel Gheorghe Foarte importantă tema abordată ! Învățământul românesc este în declin din motiv de ,,reformită,, cronică. Să ne gândim doar la aberația cu sistemul Bologna care este un mecanism universitar egalitarist, un adevărat program socialist ,,diplome pentru toți,, care a garantat pierderea competitivității academice. Apoi lipsa unui învățământ care să pună accent pe aptitudini și pe vocații, nebunia manualelor alternative și schimbarea de la an la an a structurii programei școlare și a examenelor au dus la această criză de sistem.
Ion Irimia Bologna nu interzice competitia...
Violeta Stark Cum ve ti convinge membrii PNL sau simpatizantii PNL ai unei fractiuni (sustinatori ai fostului Presedinte Crin Antonescu) care si in campania pentru presedinte si in cea pentru locale au comentat aici pe FB mai degraba in favoarea PSD ului decit in favoarea PNL ului...eu sint un simpatizant PNL care l am sustinut pe dl Antonescu si am acceptat de la inceput fuziunea, ce veti face ca efectul Bucuresti de la locale sa nu se extinda in tara!
Daniel Gheorghe Mă bucur că îmi dați ocazia să fac această clarificare. Întâmplător pe unii dintre cei de care spuneți îi cunosc personal și vă pot spune că niciunul dintre cei cu care am vorbit, nu spun toți că nu-i știu pe toți, nu s-a exprimat în favoarea PSD-ului ori a vreunuia dintre candidații acestuia. Și eu sunt un susținător al lui Crin Antonescu și consider retragerea lui din politică o mare pierdere pentru PNL, dar asta nu presupune în niciun caz o reorientare către PSD, în fond și Crin e un mare adversar al PSD !
Violeta Stark cum o sa i convingeti sa comenteze si sa fie PRO PNL UL ACTUAL!
Viorica Balica Buna seara D-le Deputat...de ce se trimit ca ,,sefi" de organizatii ,persoane de la Bucuresti???sunt acele organizatii lipsite de membri capabili?care este pozitia DVS?
Daniel Gheorghe Da, e o situație deseori ingrată pentru oamenii din teritoriu. Ce vă pot spune este că și eu susțin că fiecare organizație trebuie să-și aleagă liderii din rândurile sale. Așa este cel mai sănătos și cel mai democratic.
Violeta Stark Cum va pozitionati dv. si PNL la recentele explicatii ale domnului Tariceanu "cum ca nu poate sta la coada pentru ca lucreaza pentru tara" este vorba de coada pentru permisul de conducere pe care dinsul "a fentat o "....adica noi putem astepta ore la rind la coada; dinsul si probabil nu este singurul NU POATE pai daca lucreaza pentru tara si implicit pentru noi de ce nu sint facute legile in asa fel incit sa nu asteptam nici noi??? Aveti in plan macar o interpelare in parlament??
Daniel Gheorghe Mulțumesc pentru întrebare ! Este o mare greșeală politică a d-nului Tăriceanu în mod clar ! Dar această situație ne arată mai multe aspecte, în primul rând avem de-a face cu o inadecvare a unui înalt demnitar la o situație tensionată generată de aceea coadă imensă, apoi avem o mare problemă administrativă iar aici guvernul este obligat să răspundă la următoarea întrebare : cum este posibil ca 1000 de oameni să stea la o coadă la permise în anul 2016 ?
Lucian Palimaru Am crezut ca seria dezbaterilor s-a incheiat. Ma bucur ca nu este asa. Prima intrebare: domnule deputat Daniel Gheorghe, vreau sa ma convingeti sa va dau votul. Va rog, imaginati-va ca suntem fata in fata si aveti 3 minute sa ma convingeti!
Daniel Gheorghe Va trebui să vă am în față și în maxim 3 minute veți fi convins !
Lucian Palimaru Nu, nu imi stricati placerea. Convingeti-ma sa va votez in 300 caractere...sau sa votez PNL.
Lucian Palimaru Cum credeti ca decurge fuziunea dintre PNL si PDL? Nu credeti ca se taraganeaza excesiv de mult? Vedeti posibila desfacerea fuziunii? Pe parcurs nu credeti ca s-au pierdut prea multi membri? Printre care ma numar si eu care nu am refacut adeziunea la noul partid!
Daniel Gheorghe Mulțumesc pentru întrebare ! Din păcate așa este procedura este una deosebit de anevoioasă și timpul curge în defavoarea PNL. Dar mai este și o altă chestiune : sunt multe chestiuni de pus în acord și multe dificultăți care provin din lunga animozitate dintre cele 2 formațiuni care se pot depăși doar în timp. Fuziunea este un proces de durată și unul care presupune o lungă perioadă de armonizare. Procesul se va încheia în anul 2017, conform calendarului adoptat de congres.
Lucian Palimaru Vedeti posibila desfacerea fuziunii?
Daniel Gheorghe Este foarte de crezut așa ceva la momentul acesta.
Lucian Palimaru Acum ultima intrebare cel putin pana nu raspundeti tuturor! Nu credeti ca PNL a pierdut prea usor lideri charismatici tragandu-i pe linie moarta sau acceptand sa plece in alte functii publice? Cum ar fi aratat PNL cu MRU, Hellvig, Crin sau Mihalache in varf de forma? Dar cu luptatori intelectuali ca Monica Macovei sau Papahagi? Sau poate cu Mircea Diaconu?
Daniel Gheorghe Trebuie să recunoaștem că PNL a pierdut lideri marcanți în ultimii ani, cel mai bun exemplu fiind Crin Antonescu, de asemenea Hellvig și Mihalache sunt 2 oameni care l-au secondat pe Crin și care acum au ocazia de da totul pentru România din 2 funcții de importanță strategică, director SRI respectiv ambasador la Londra. MRU de asemenea este director SIE, tot o funcție cu impact deosebit în ansamblul siguranței naționale. Pe de altă parte, profesorul Adrian Papahagi nu s-a arătat interesat de o intrare în PNL, cât despre Monica Macovei și Mircea Diaconu îmi permit să spun faptul că traiectoria lor a demonstrat că nu erau foarte oportuni PNL.
Silvia Bobolea O a doua intrebare ,domnule deputat :Candidati in toamna ?Daca da ati hotarât la ce colegiu ?
Daniel Gheorghe Mulțumesc pentru întrebare ! Da, eu sunt din Otopeni și doresc să candidez la mine în județul Ilfov. Momentan sunt deputat pe colegiul Ilfov 4 - nord - ,,Codrii Vlăsiei,, dar o dată cu revenirea la votul pe listă se vor desființa și colegiile uninominale.
Silvia Bobolea Va doresc succes !
Dumitru Dima Încă o întrebare: ce să le răspund, în câteva cuvinte, celor care mă întreabă de ce să voteze PNL?
Daniel Gheorghe Foarte simplu : este unica alegere rațională care poate asigura dezvoltarea echilibrată a României și normalitatea în societatea românească.
Dumitru Dima Mulțumesc! Pe mine nu știu dacă m-ar convinge fraza asta, dar e sensibil mai mult decât lait-motivul conducerii PNL: "ca să nu iasă PSD" sau "Pentru că PNL nu e ...."
Ion Irimia Are PNL in vedere o scadere a taxelor pe munca ?
Daniel Gheorghe Vă mulțumesc pentru întrebare ! Vă mărturisesc faptul că mă gândesc la un proiect legislativ fix pe această problemă gravă care afectează puternic mediul de afaceri și persoanele angajate în domenii diverse. Aceasta este și cauza din care există o criză a locurilor de muncă iar multe din acele locuri de muncă sunt remunerate modest drept rezultat al supra-taxării. Sper ca în această toamnă să reușesc să vin cu un proiect de lege concret în această direcție.
Ion Irimia Apelati (si) la facebook . Idei sunt multe !
Daniel Gheorghe Vă mulțumesc ! Am să apelez, puteți oricând să-mi trimiteți propuneri de orice natură.
Stefan Lazar A existat, cu adevarat, comunism in Romania ? Unii sunt nostalgici, dar nu stiu dupa ce !
Daniel Gheorghe Bună întrebare ! Am să vă răspund științific : în România a existat socialism totalitar dezvoltat. În anul 1980 Ceaușescu, sfătuit de doctrinarii PCR, estima faptul că utopia comunismului egalitarist se va atinge în România la anul 2010 !
Ion Irimia Deci, acuzatia "comunistule" nu are suport istoric !
Daniel Gheorghe Exact !
Dana Voicu buna seara, dl-e Daniel Gheorghe, afirmati ca va doriti un PNL conservator.. sa intelegem ca sunteti impotriva valorilor liberale asa cum sunt ele acum in doctrina PNL (ex: multiculturalism) si impotriva apartenentei la PPE?
Daniel Gheorghe Bună seara ! Nu sunt împotriva apartenenței PNL la PPE, eu am cerut printre primii ieșirea din grupul ALDE deja de prin 2011, cred. Dar eu nu sunt adept al multiculturalismului, și am să vă explic ce încearcă să facă multiculturalismul în mod utopic : să pună pe picior de egalitate ca să dau un exemplu, Renașterea italiană cu niște dansuri tribale din Papua ! Știu că sună foarte ,,incorect politic,, dar culturile nu pot fi egale, sunt diverse și au parametri care nu pot fi uniformizați ori amestecați sub nicio formă. Cât despre Europa, Europa este un continent de cultură creștină, așadar aici avem de-a face mai mult cu un interconfesionalism decât cu ceea ce înseamnă cu adevărat multiculturalismul.
Dana Voicu Daniel Gheorghe cu ce este superioara renasterea italiana dansurilor populare.. indiferent de tara?
Dana Voicu in acceptiunea dvs confesiunea NU este parte a culturii?
Daniel Gheorghe Confesiunea este parte a culturii evident, dar reprezintă o subdiviziune, diferența dintre o confesiune și alta fiind mai mică decât de la o cultură la alta.
Dana Voicu Daniel Gheorghe in concluzie, ce opinie aveti despre o europa "interconfesionala" si cat de "inclusive" ar trebui sa fie ea?
Dana Voicu pe scurt.. are cultul/cultura musulmana loc in europa?
Daniel Gheorghe Libertatea religioasă este fundamentală, dar matricea culturală creștină a Europei este imuabilă. Integrarea este fundamentală, vedem cu toții cum marile orașe europene din pricina politicilor multiculturaliste au devenit nesigure și sunt într-un proces accentuat de islamizare.
Dana Voicu Daniel Gheorghe si in materie de finantare a clultelor religioase, ce opinati?
Daniel Gheorghe Sunt de acord cu finanțarea cultelor religioase.
Dana Voicu Daniel Gheorghe toate la fel?
Dumitru Dima În răspunsul la una din întrebările anterioare ați afirmat că "Eu sunt, asemeni multor altor colegi, un liberal de dreapta care ține mult la valori precum identitate, libertate, proprietate, civilizație și cultură creștină și drepturi naturale." Întrebarea mea este: ce puteți face dumneavoastră și colegii pentru a promova aceste valori în interiorul partidului? Sunteți (dumneavoastră sau colegii) consultați de acea "Comisie pentru doctrină" anunțată de doamna Gorghiu?
Daniel Gheorghe Deocamdată, din păcate, nu se mai aude nimic cu privire la aceea comisie pentru doctrină. Sper ca pe viitor să se facă ceva în direcția asta. Știți și dvs. cum se întâmplă în anii electorali !
Ion Marcu Intr-un viitor rezonabil, veti fi interesat de presedintia Pnl ?
Daniel Gheorghe Vreau să vă felicit ! Este prima întrebare pentru care nu am un răspuns cert. Să dea Dumnezeu să fim sănătoși și fiecare dintre noi își va împlini menirea ! Spun asta deoarece trăim într-o lume foarte impredictibilă.
Dana Voicu intr-un interviu di revista AS afirmati: "multe dintre terenurile achiziţionate de străini rămân ne­cul­tivate" ne puteti spune cam ce procent din terenurile achizitionate de straini erau cultivate INAINTE de cumparare si ulterior cumpararii au ramas necultivate? sau, ne puteti da macar un exemplu?
Daniel Gheorghe Eu vă pot spune doar că, în momentul față, se estimează că peste 2.000.000 de hectare de teren arabil sunt necultivate în România. Acum nu știu cât din proporția asta sunt proprietari români și cât străini, dar vă pot spune că a fost semnalată în ultimii ani o practică nouă care aduce pierderi agriculturii românești : proprietari străini care cumpără terenul cu subvenții din partea statelor-mamă fix pentru a beneficia de subvenția agricolă din partea UE. Apoi mai sunt sunt fonduri mari de investiții care țin terenurile pentru a le jongla în calitate de active imobiliare pe bursele internaționale.
Dana Voicu cand spuneti "straini" referitor la achizitia de terenuri va referiti doar la cetateni din afara UE sau includeti si cetatenii europeni?
Daniel Gheorghe Legea se dorește să aibă un impact atât asupra zonei extracomunitare cât și în ce privește jucătorii europeni.
Stefan Lazar Considera PNL ca presedintele Johannis ii este dator ?
Daniel Gheorghe Cred că este o relație de reciprocitate și inter-dependență între PNL și președintele Johannis. D-nul Johannis a ajutat PNL-ul, dar la rândul său, președintele a fost ajutat de PNL.
Alin Radu Gurbet Credeti ca ar fi necesara modificarea/schimbarea constitutiei? Vedeti un parlament uni sau bi-cameral? Cati parlamentari? Functie de raspuns voi reveni cu o completare la intrebare!
Daniel Gheorghe Da, sunt foarte multe chestiuni cu privire la revizuirea Constituției care sunt luate în calcul . Categoric, cred că suntem o națiune importantă în Europa și în lume și avem nevoie de un parlament bi-cameral, bicameralismul presupune și un control democratic mai riguros și o frână mai puternică în caz de risc de dictatură de asemenea. Cât despre numărul parlamentarilor nu vă pot da o cifră anume, dar vă pot spune că sunt adeptul unui reprezentativități proporționale.
Alin Radu Gurbet In completare: vedeti Romania impartita pe regiuni cu parlamente regionale , guvernatori si chiar cabinete suple cu 7-8 ministri regionali?
Daniel Gheorghe Nu, prefer o descentralizare care să țină cont de criterii economice și sociale și să fie făcută pe bazele actualelor județe și comunități. Regiunile trebuie să funcționeze spre a deveni centre de dezvoltare economică și atragere de resurse, nicidecum entități politice ale unei Românii, care, după mintea unora, ar putea să devină în faza ulterioară regionalizării, un stat federal.
Dana Voicu in acelasi interviu afirmati ca germania si franta au restrictii mari la achizitia de terenuri.. in fapt.. tarile fara nicio restrictie la achizitia de terenuri sunt: Belgium, Italy, Bulgaria, Monaco, Czech Republic, Netherlands ,France, Norway, Germany Portugal Great Britain Spain Ireland Sweden
Cum comentati faptul ca cea mai mare parte a tarilor europene dezvoltate nu au nicio restrictie pentru achizitia de terenuri.. si de ce aceste tari nu considera asta drept ameintare la securitatea natioala?
Daniel Gheorghe Sunt legislații și legislații, nu în toate exemplele date se aplică această situație și din câte cunosc eu în Germania și Franța de exemplu există o serie de criterii, la ei agricultorii autohtoni sunt foarte bine susținuți în competiția cu cei externi, apoi sunt țări care merg pe pârghii fiscale ori unele, precum Marea Britanie, unde prețul terenurilor este atât de ridicat încât cererea este foarte limitată. Apoi să nu uităm că sunt unele națiuni europene unde sectorul are o importanță mai redusă decât în cazul României spre exemplu.
Dana Voicu Daniel Gheorghe ne referim la achizitia de terenuri de catre straini.. aici NU exista restrictii.. lucrarea terenurilor este o alta problema
Dumitru Dima http://www.agrostandard.ro/cum-este-reglementata.../
Dana Voicu Dumitru Dima as aprecia informarea direct de la sursa.. cum ar fi niste analize si date statistice EU..revistele romanesti sunt faimoase pentru dezinformare..
Ion Irimia Nu este rational sa cerem invitatului sa citeasca articole de presa, in direct.
Dana Voicu Ion Irimia dl dima a pus acest articol pentru mine nu pentru invitat
Ion Irimia Bine, dar schimbati locul !
Dumitru Dima Scuzele de rigoare
Ion Marcu Mai sunteti membru al Clubului liberal-1875 ? Ce rezultate are Clubul, pana in prezent ?
Daniel Gheorghe M-am retras din cadrul Clubului Liberal Brătianu 1875 la începutul lunii iunie. Obiectivul Clubului a fost acela de a fi un creuzet de idei și un animator de dezbateri politice reale. Până acum, din păcate, Clubul nu a reușit să se contureze drept un think-thank de forță în interiorul PNL. Poate pe viitor va avea mai mult succes și va reuși să devină un vector în direcția păstrării valorilor național-liberale ale Brătienilor !
Ion Irimia De la 1..la 10..ce nota dati DEMOCRATIEI din Pnl ?
Daniel Gheorghe Sincer ? Nota 6 !!
Ion Irimia Daniel Gheorghe , apreciez sinceritatea !
Daniel Gheorghe Cu plăcere !
Nicu Moldovan buna seara, ce parere aveti despre modul in care Klaus Iohanis isi exercita mandatul de presedinte? daca maine ar fi alegeri prezidentiale l-ati mai vota?
Daniel Gheorghe Consider că președintele Klaus Johannis dă dovadă de decență și firesc în exercițiul funcției. Este un președinte care respectă Constituția aproape în litera ei, după cum vedeți și dvs. Este drept că poate și eu mi-aș dori o serie de poziții de forță în chestiunile de politică externă și de reprezentare internațională. Consider că președintele poate deveni și mai activ pe teme majore decât este până acum - Unirea cu Basarabia, problema românilor din diaspora, dezvoltarea parteneriatelor economice, reforme structurale majore la nivel național etc.
Alin Ionescu Cum apreciati activitatea dumneavoastra din acesti ani, ultimii 3, sa zicem, ca membru PNL? Nu ca parlamentar. Sa zicem in ce priveste comunicarea obiectivelor, popularizarea doctrinei, transmiterea mesajelor partidului catre public?
Daniel Gheorghe Mulțumesc pentru întrebare ! Consider că am făcut în bun măsură ceea ce trebuia să fac. Întotdeauna este loc de mai mult și de mai bine. Sunt mulțumit per total, dar am și o serie de lucruri care au nevoie de îmbunătățiri.
Alin Radu Gurbet Cum vedeti pozitionarea PNL fata de actualul guvern? Trebuie PNL sa-i propuna inca de acum un nou mandat lui Ciolos? Sa plecam direct cu propunenerea Ciolos sau sa propunem un liberal cu acte?
Daniel Gheorghe Este foarte dificil actualul moment politic. Să nu uităm faptul că acest guvern a fost votat și de PSD, UNPR, UDMR, mai puțin ALDE, din câte îmi amintesc, nu doar PNL. Așadar este un guvern de tranziție care premerge alegerile legislative și care este rezultatul unui compromis al întregii clase politice. Eu, din principiu și cu tot respectul pentru activitatea d-nului Dacian Cioloș, am spus mereu că îmi doresc un guvern PNL condus de un prim ministru liberal !
Lucian Palimaru In acest moment, PNL traieste o criza de lideri. Este oportun sa-i pierdem si pe cei noi care cu greu au aparut? De exemplu Vergil Chitac sau Marius Bodea? Cel putin pe Marius Bodea il cunosc personal, este un om de exceptie! Dar a fost parasit iar Pnl central nu a miscat un deget sa-l faca sa se razgandeasca! Noi, Iesenii cred ca stim mai bine cine trebuie sa ne conduca!
Daniel Gheorghe Cred că ați punctat un lucru foarte important și real : criza de lideri din PNL. Oameni precum Vergil Chițac ori Marius Bodea sunt personalități cu potențial. D-nul Bodea este un om de reală calitate și din păcate, dacă nu mă înșel, s-a retras recent de la conducerea organizției PNL de Iași. Nu știu motivele , dar ar fi bine să revină deoarece este păcat atunci când un om de bună credință se dă la o parte iar locul său riscă să fie ocupat de veleitari și oportuniști care nu pot aduce nimic bun !
Dana Voicu Cum comentati aceasta "intamplare" , a propos de "islamizare" ?
Teresa Dent, 46, a spart ferestrele al un centru comunitar turc in UK, unde oamenii erau adunati la un ceai, zbierand insulte rasiste acuzandu-i pe cei din interior ca planuiesc violuri si construiesc bombe ; Judecatorul John Woollard a declarat ca: ‘Acestea sunt infractiuni serioase care ar fi putut sa aiba consecinte grave daca ar fi dus la implicarea mai multor atacatori'
Daniel Gheorghe Acest tip de violențe apar ca rezultat al colapsului autorităților care după ce că nu pot integra pe nou-veniți sunt incapabili să gestioneze ordinea publică. De aici s-a ajuns la zone ,,no-go,, controlate de musulmani și în care se practică inclusiv legea ,,sharia,, și unde accesul autohtonilor și europenilor în general este restricționat. Asta, din pricina impotenței autorităților, dă naștere la contra-reacții care pot fi și ele de natură violentă. Iar după cum vedem și în cazul de față acest tip de atacuri au ca victime de regulă niște persoane pașnice.
Dana Voicu Daniel Gheorghe N.B. "doamna" atacatoare este 100% englezoaica si a atacat cun centru cultural care exista acolo de multa vreme.. si pe dumneaiei nu a atacat-o nimeni.. deci.. pt cine este "no go"? ca pt dumneaei nu a fost "no go" nici cand a dat cu pietre si a injurat
Daniel Gheorghe Este un climat general inclusiv în orașele britanice de constituire a unor zone exclusiv musulmane pe principii de tip ,,ghetto,,. Atacul respectiv este condamnabil și nu are nicio justificare, eu vorbeam de resorturile sociale care au creat acest tip de confruntări.
Dana Voicu Daniel Gheorghe jumatate din timp eu traiesc in londra.. chestia cu "no go" nu e reala..
Dana Voicu dealtfel politia a demonstrat falsitatea unor "filmulete" puse pe net.. in care se aratau asa zise demonstratii sau abuzuri ale musulmanilor.. postarile acelea apartin "britain first" partidul nazist britanic
Daniel Gheorghe Nu are legătură cu britain first, dar sunt deja cartiere mărginașe în care imigranții musulmani sunt majoritari și unde există curente radicale bine implantate. Și inclusiv zone neoficiale în care funcționeaza sharia, oricum fac o mențiune, că situația în Londra nu este precum în Paris, Bruxelles, Roterdam ori Marsilia unde lucrurile sunt total scăpate de sub control , dar sunt cartiere precum ,,tower hamlets,, unde dacă nu ai vedea arhitectura zonei ai crede că ești în Pakistan. Din păcate violența dă naștere la violență iar atacul primitiv al englezoaicei arată clar derapajul care apare drept urmare a segregării și a spiralei violenței !
Dana Voicu Daniel Gheorghe in londra.. "cartierele marginase" sunt in general cele mai albe.. si cele mai dragute.. si mai linistite
Dana Voicu nu ma pronuntz despre orasele si situatiile pe care nu le cunosc suficient de bine.. cum ar fi franta..
Daniel Gheorghe Știu asta, mă refeream la o ,,margine,, la figurat, în realitate cartierele dubioase sunt așezate mai curând pericentral din câte știu, în Londra zic...
Dana Voicu la roterdam.. totdeauna a fost criminalitate ridicata.. una din cele mai mari din europa.. prin anii 90 era chiar o problema de nivel european..
Daniel Gheorghe Da, e unul dintre cele mai periculoase orașe europene de multă vreme...
Dana Voicu Daniel Gheorghe ce inseamna "pericentral"? noi stam intr-o zona considerata "brown" si musulmana.. harrow.. iar wembley e si mai "colorat".. si nu exista nicio problema
Dana Voicu cat despre croydon.. unde e criminalitate mai ridicata.. aia e considerata zona .. mai degraba "black".. (scuze pt exprimare, nu spun in sens rasist).. si probleme de criminalitate au fost acolo din totdeauna..
Daniel Gheorghe Cele care sunt între zona rezidențială de case dezvoltată în ultimele decenii ori care include foste sate din jur și partea centrală, zona istorică plus cele câteva cartiere scumpe din centru...gen sudul ori estul Londrei...
Daniel Gheorghe Da, de croydon am auzit și eu că e zonă cu probleme serioase...
Dana Voicu Daniel Gheorghe astea sunt uxbridge.. sutton..strafor.. vreti poze din zonele alea? in uxbridge de ex.. nu ai voie sa arunci tigari pe jos.. in londra ai.. atat de civilizati sunt.. si foarte foarte "alb" acolo..
Dana Voicu Daniel Gheorghe croydon nu e zona musulmana.. e.. mai degraba caraibiana.. criminalitatea acolo nu e relationata cu religia.. adevarul este ca propaganda brexit a fost atat. dar atat de mincinoasa incat nimeni din europa care nu e strans legat de UK nu si-a putut imagina ca unii englezi pot minti in asa hal..
Dana Voicu .. din pacate.. au mintit.. si acum s-a intors impotriva lor..
Daniel Gheorghe Problemele mari sunt cauzate de infracționalitatea extra-europeană. Urât este faptul că ei au mizat pe atacul la est-europeni, precum românii și polonezii care muncesc acolo !
Dana Voicu Daniel Gheorghe daca suteti interesat sa aflati mai multe despre realitatile britanice.. va invit in grupuri britanice..
Daniel Gheorghe Oricum la Londra mă simt mai bine decăt oriunde în Franța ori Țările de Jos !
Lucian Palimaru As mai avea vreo 20 de intrebari, dar mai sunt reporteri pe teren. Asa ca va adresez ultima intrebare: excludeti total sa candidati pe listele ALDE sau PMP? Scuzati abuzul de intrebari, dar dezbaterile cu oamenii obisnuiti sunt inexistente. Multumesc!
Ion Irimia Lucian Palimaru, participi la o exceptie !
Lucian Palimaru Voi incerca sa fur modelul pe raza judetului Iasi...
Daniel Gheorghe Nu voi candida pe listele acelor formațiuni politice. Sunt deputat PNL !
Dana Voicu din afirmatiile anterioare inteleg ca problema NU este vanzarea ci necultivarea.. si atunci de ce incercam "reparam" o problema adresandu-ne unei alte probleme? nu cumva ar fi mai oportuna o lege care sa reglementeze.. LUCRAREA terenurilor si nu vanzarea lor?
Daniel Gheorghe Problemele din agricultură sunt deosebit de ample și toate se leagă una de alta precum principiul vaselor comunicante. Din păcate ultimii 4 ani nu au făcut decât să adâncească atât criza din sistemul agricol românesc cât și să mărească decalajul competițional dintre români și străini. Ministerul Agriculturii s-a specializat în a-i încurca pe producători, vedem cum toate greșelile astea au dus la scandalul subvențiilor care a marcat anul acesta și care nici măcar acum nu este definitiv rezolvat.
Ion Irimia Doamnelor, domnilor, invitatul grupului Sageata liberala a decis sa raspunda tuturor intrebarilor. Ii multumim !
Dana Voicu nu cred ca sunt intrebari proaste.. sau deranjante.. consider dialogul foarte decent si interesant..
Daniel Gheorghe Vă mulțumesc și eu pentru întrebări ! Dialogul este esențial !
Nicu Moldovan ce parere aveti despre politica lui Viktor Orban din Ungaria si ce credeti despre conceptul de "democratie iliberala"?
Daniel Gheorghe Mulțumesc pentru întrebare ! Așa zisa ,,democrație iliberală,, este o aberație. Bănuiesc faptul că în afară de Viktor Orban, prin zonă, doar Putin și cu Erdogan ar mai putea susține această denumire absurdă în spatele căreia se ascund simptomele unui regim autoritarist.
Dana Voicu Pun eu intrebarile de final:
- ce parere aveti despre aceste dialoguri cu liderii PNL?
- ati recomanda si altor colegi sa participe?
Daniel Gheorghe Aceste dialoguri sunt foarte necesare și sper ca mai mulți dintre colegii mei vor participa. Le mulțumesc tuturor celor care au pus întrebări și care au avut puncte de vedere în această seară !
Viorica Balica Si noi va multumim si va mai asteptam.
Violeta Stark O seara buna dl Daniel Gheorghe va multumim!
Viorica Cristea Domnule, Daniel Gheorghe eu am apreciat calitatea raspunsurilor date si daca am dat like la fiecare raspuns al dvs. am dorit totodata sa suplinesc lipsa de politete a celor care v-au adresat intrebari si care nu v-au multumit pentru raspuns, indiferent daca acest raspuns era multumitor sau nu. Cu deosebita stima!
Daniel Gheorghe Vă mulțumesc tuturor pentru dialog!

Niciun comentariu: