joi, 11 august 2016

DIICOT a găsit articolul de lege care „îngroapă” falsificatorii de știri.

Golanul de la SkyNews, Stuart Ramsay, urmează să devină client al Justiției române. O fi el străin, dar a comis fapta sancționată de legea penală pe teritoriul României și a avut ca scop punerea în pericol a securității naționale.

Intervenția făcăturii de presă britanice SkyNews nu îl poate apăra. Confirmă doar că este complice la acțiunea penală a golanului de presă.

Agerpres spune că DIICOT are de gând să lucreze dosarul penal având ca temei art. 404 din Codul penal, articol din domeniul „infracțiuni contra securității naționale”.
Art. 404- Comunicarea de informații false. Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani
Filmul este un document. Este probă la dosar. Vorbește despre traficul ilegal cu arme care intră la probleme de securitate națională. Textual, cei din film vorbesc despre aducerea din Ucraina a oricărei cantități de arme se cere, indiferent de tipul de armă cerut și se distribuie fără nici o problemă în orice parte a lumii. Indiferent cui. Afirmația este nu doar gravă, este foarte gravă. Înseamnă că România este „sat fără câini”.

Participanții români la falsificarea informației sunt autori. La fel cum este autor golanul Stuart Ramsey cât și cei care l-au însoțit. Este mai mult ca sigur că DIICOT îi știe pe aceia.

Cei trei români care au participat la golănie vor avea de tras. Parcă văd că UDMR va avea iar o reacție că maghiarii sunt persecutați. Aurelian Szanto, Levente Pantics și Attilla Szaba Pantics sunt printre cei pomeniți de Agerpres și probabil cei din fotografia de mai sus.

Cu această ocazie, DIICOT sparge gheața. Ar trebui ca DIICOT să acționeze la fel cu fiecare ocazie în care presa română face ce au făcut derbedeii de la SkyNews. Nu doar DIICOT ci și alte structuri ale statului care ar trebui să vadă dacă jurnaliștii români practică transmiterea de informații false care afectează, în orice formă, securitatea națională, democrația, statul de drept. Poate că este timpul să luăm taurul de coarne.

Nu mă hazardez când susțin cele de mai sus. Sunt numeroase cazurile în care jurnaliști români și ONG-iști din România au construit informații false pentru a obține sancțiuni ale României în procesul de aderare la Uniunea Europeană, în procesul de integrare în UE, în procesul de integrare în NATO și așa mai departe. Poate că este timpul să avem structuri de stat capabile să reacționeze sau să prevină astfel de situații și să nu se teamă de scandalul media internațional pe care unii din România sunt capabili să îl declanșeze. Pentru că, vorba aia, de aceea avem instituții publice ! Ele trebuie să intervină potrivit legii pentru ca noi să nu fim obligați să ne facem singuri dreptate.

Niciun comentariu: