miercuri, 31 august 2016

Ziua Limbii Române, o zi a manifestărilor identitare.

Vernisajul expoziției '31 august Ziua Limbii Române', organizată la Biblioteca Academiei Române; 29 august 2014
Astăzi, 31 august,  ca în fiecare an, sărbătorim Ziua Limbii Române. Este o zi stabilită de către Parlamentul României prin Legea nr. 53/2013.

Voi prelua de site-ul „lege5” textul legii și îl voi pune mai jos. Este o lege scurtă, o declarație politică care a primit caracterul formal prin lege.

Istoria adoptării legii este interesantă. După mine, este logică adoptarea unei astfel de legi în țara în care limba română este nativă doar pentru a sprijini acțiunile culturale legate de limba română în teritoriile în care există vorbitori nativi ai limbii române. În R. Moldova, de exemplu, legea prin care s-a instituit sărbătoarea limbii române, „limba noastră”, are o semnificație deosebită pentru că este o declarație identitară. Este o declarație politică a majorității populației din R. Moldova privind identitatea ei în opoziție cu fostul ocupant rus care a denaturat, prin forță, identitatea culturală a populației de pe teritoriul R. Moldova. În țările vecine, organizațiile românești au stabilit ca ziua de 31 august ca Zi a limbii române și au cerut autorităților de la București, din anul 2011, decretarea Zilei limbii române pentru românii de pretutindeni. Așa a apărut legea de mai jos.
Parlamentul României
Legea nr. 53/2013 privind instituirea Zilei Limbii Române
Text publicat în M.Of. al României.
În vigoare de la 22.03.2013
Art. 1.
(1) Se instituie ziua de 31 august ca Ziua Limbii Române.
(2) Ziua Limbii Române poate fi marcată de către autorităţile şi instituţiile publice, inclusiv de reprezentanţele diplomatice şi institutele culturale ale României, precum şi de către alte instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific.
Art. 2.
(1) Guvernul şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi drapelul României să fie arborat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.
(2) Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea manifestărilor prevăzute la art. 1 alin. (2).
(3) Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR, PREŞEDINTELE SENATULUI
VIOREL HREBENCIUC                                         GEORGE-CRIN LAURENŢIU                                                                                                      ANTONESCU
Bucureşti, 14 martie 2013.
Nr. 53.
La Agerpres este prezentat un scurt istoric al adoptării legii, Este interesant de citit și mai ales de înțeles de ce a fost nevoie de o astfel de lege. Pentru că am ajuns, ca români, să avem o diasporă diversă. Pe de o parte sunt nativii etnici români care trăiesc în țările vecine, unii sub diferite denumiri - vlahi, valahi, moldoveni etc. -, impuse prin legislația statelor respective care nu vor să recunoască apartenența acestor populații la identitatea românească, pe de altă parte sunt românii care au emigrat în alte țări din diferite motive dar care vor să își păstreze identitatea românească în procesul de adaptare și integrare în modul de viață și cultura populațiilor din țările respective.

Limba română este ca un act de identitate pentru vorbitorii nativi și „o diplomă culturală” pentru nativii de altă limbă. Pentru nativii români, limba română este unul dintre elementele fundamentale ale identității ca persoană aparținând etniei române. Pentru nativii de altă etnie care vorbesc limba română, aceasta este un element fundamental pentru cetățenia română, cetățenie căpătată ca urmare a unei identități geografice - s-au născut în România, trăiesc în România, au bunii și străbunii în pământul românesc. Asemănător, până la un anumit punct, este pentru cei care au imigrat în România din alte zone geografice și au decis să își continue viața în România.

Pentru străinii care au decis să studieze limba română, Ziua Limbii Române este un moment în care își pot îmbogăți nivelul de cunoaștere al limbii prin participarea la evenimentele culturale dedicate limbii române care se desfășoară în țările lor.

Ziua Limbii Române este o sărbătoare a identității române.

Niciun comentariu: