Nu cred că mai este nevoie să spun, dar o fac, pentru cei care îl citesc sau l-au citit, că este un discurs de om politic liberal, liberal autentic din PNL. Nu de pe aiurea.
Pun câteva accente: programul de guvernare al PNL prezentat în urmă cu aproape 2 ani de zile își găsește confirmarea în acțiunile Guvernului Cioloș; ideile de bază ale programului liberal sunt idei de bază ale Guvernării Cioloș; Guvernul Cioloș a început proiecte care se regăsesc în programul de guvernare liberal astfel că devine imperativ ca PNL să câștige alegerile pentru ca aceste proiecte să poată fi finalizate; deosebirile pe care Cătălin Predoiu le distinge între PNL și PSD, chiar și USB/USR sunt mai mult decât evidente. Cine urmărește declarațiile politice va confirma declarația lui Predoiu.
Acesta este discursul meu, de astazi, 26 August 2016 de la Poiana Brasov, tinut cu ocazia reuniunii anuale "Liga Alesilor Locali".
Programul de guvernare PNL dezvoltă capitalismul propriu românesc
Dragi colegi,
Ne-am reunit pentru a dezbate problemele administrației locale, dar și pentru a ne reafirma principiile viitoarei guvernări liberale.
În Februarie 2015 am fost primul partid politic care și-a publicat programul guvernării cu 22 de luni înainte de data alegerilor. Acest program al nostru și-a demonstrat deja justețea în multe privințe.
Simpla lectură a programului publicat anul trecut arată că am fost primul partid care a declarat prin program sănătatea și educația domenii de siguranță națională. 12 luni mai târziu, Guvernul Cioloș a declarat sănătatea ”prioritate zero” și bine a făcut că s-a inspirat din programul PNL.
Simpla lectură a programului publicat anul trecut dezvăluie faptul că am anunțat iminența crizei din sistemul penitenciar, indicând și soluțiile, am anunțat nevoia unei noi calități în sistemul judiciar, axată pe specializarea magistraților și aplicarea tuturor garanțiilor procesuale, a respectării dreptului la demnitate umană și imagine publică, devenită între timp temă de dezbatere națională.
Simpla lectură a programului demonstrează aderența PNL la tema simplificării legislației aplicabile primarilor și creionarea unui statut al acestora care să le permită să lucreze pentru cetățeni și comunitate, nu pentru avocați și magistrați, având permanent deasupra capului riscuri născute din incoerența reglementărilor.
Simpla lectură a programului nostru arată soluțiile pentru dezvoltarea agriculturii și turismului pe baze private, antreprenoriale, susținute direct, ca toate ramurile economiei naționale, de absorbția de fonduri europene și modernizarea infrastructurii de transport și energetice.
Am dat numai câteva exemple care ne arată că PNL a avut și are soluții pentru dezvoltarea țării și bunăstarea cetățenilor și a gospodăriilor, pentru creșterea investițiilor și a calității vieții în ansamblu.
Dragi colegi,
Lucrăm acum la o versiune actualizată a programului nostru din 2015, din care, multe măsuri au fost deja inițiate de Guvernul Cioloș. - într-un alt articol de pe blog am arătat că Eugen Nicolăescu ne-a anunțat că programul PNL a fost adus la zi !
Aș vrea să accentuez două puncte esențiale ale programului nostru, care ne diferențiază față de adversarii noștri politici, din dreapta sau din stânga, în primul rând de PSD.
Primul este legat de antreprenori și de viziunea asupra capitalismului ca mod de organizare economică și socială.
Noi trebuie să ne asumăm stimularea unui capitalism românesc, bazat pe antreprenoriat și pe poziția statului de facilitator în economie, nu de actor în economie.
În băncile din România sunt economii ale românilor de peste 30 miliarde de euro, anul trecut multinaționalele au transferat în străinătate 15 miliarde de euro, iar cetățenii și companiile românești au economisit 17 miliarde de euro. Există bani în țară, trebuie să-i mobilizăm. Un Fond Național de Dezvoltare urbană și rurală poate fi constituit din aceste economii atrase, cu garanții de stat. Românii pot deveni astfel acționari la propria dezvoltare economică națională, culegând și indirect și direct, prin dividende, beneficiile investițiilor unui astfel de fond și efectele de multiplicare provocate de investiții.
Există bani românești și în afara, trebuie să rupem pisica și să avem curajul să îi atragem în țară, prin repatriere voluntară bazată pe o fiscalizare decentă și abordarea pragmatică a provenienței lor, bănci, fonduri de investiții sau off - shoruri. Românii își vor repatria valutele din bănci străine, dacă vom oferi un tratament avantajos și pentru stat, și pentru investitor.
În această privință, există un punct în care ne despărțim fundamental de rivalii noștri din PSD. Dl. Dragnea spune că vrea să facă mai multe companii de stat. Greșit! Noi vrem să facem mai multe investiții și să sprijinim antreprenorii, firmele românești mici și mijlocii prin dereglementare, fiscalizare rezonabilă și politici de investiții. După ”capitalismul de cumetrie” construit de dl. Iliescu, dl. Dragnea vrea acum să ne facă un capitalism de stat construit în jurul bugetului de stat. Mentalitatea economică a PSD a rămas aceeași: racordarea la bugetul de stat și prosperitatea câtorva așa-ziși capitaliști, favorizați politic, pe seama comenzilor preferențiale, de fapt, pe seama intereselor celor mulți.
Pentru mine, Sebastian Ghiță nu este un capitalist adevărat, pentru că-și lua comenzi de stat după ce bea cafele cu ex Premierul Ponta și alții, pe care nu-i numesc aici, dar pe care îi cunoaștem. Pentru mine, capitaliști adevărați sunt antreprenorii Ion, Gheorghe, Istvan, Mihai etc, care pe riscul și munca lor, prin inițiativă și inovație, creează un loc de muncă și generează profituri de la clienți privați obținuți prin competiție corectă.
Noi n-am avut până acum în România un capitalism adevărat, ci numai surogate promovate de stânga PSD-istă sau de birocrația de stat poreclită ”tehnocrație”, care au pervertit termenul de capitalism.
Capitalismul antreprenorial este modelul care se potrivește României și care o poate dezvolta, prin generare de locuri de muncă și investiții, prin păstrarea profiturilor în economia națională
Ei, antreprenorii români, sunt preocuparea noastră majoră, ei vor fi coloana vertebrală și baza unei noi economii capitaliste antreprenoriale. Numai o astfel de economie ne va feri de crize, de presiuni externe și de speculații.
Dar, pentru a dezvolta antreprenorii români, trebuie să avem grijă de ei: să nu-i mai ponegrim, antreprenorii români nu sunt infractori în masă! Să abrogăm multe legi care sunt inutile sau pur și simplu proaste! Să impunem fiscului să îi trateze ca și pe investitorii străini: să nu mai fie discriminare între antreprenorul român și investitorul străin! Să nu mai fie 100 de controale la firmele românești și zero controale la firmele străine! Să nu mai câștige licitații doar firmele străine, care încasează profitul și fac munca tot cu firme românești pe care în final uneori nici nu le mai plătesc!
Și vreau să precizez un lucru: când spun antreprenor român mă gândesc la cel care ține profiturile aici în România, indiferent ce limbă vorbește. Cel care le investește aici în România, nu le repatriază prin politici sofisticate de ”transfer pricing” ticluite de contabili și avocați fiscaliști iscusiți.
Deci, noi ne deosebim radical de PSD, care vrea capitalism bugetar de stat, noi vrem capitalism antreprenorial privat! PSD vrea statul actor în economie, ca să sifoneze bugetul de stat, noi vrem statul facilitator în economie, ca să generăm venituri la bugetul de stat, din taxe și impozite generate de antreprenori, care să rămână cu profit pentru dezvoltare din afacerile lor.
Noi ne deosebim și de USB/ USR, care de fapt nu știe ce vrea, în afară de faptul că vor să ne dăm la o parte pe argumente teziste, arogante: suntem mai buni pentru că noi n-am făcut nimic, spun dânșii! Într-adevăr, oamenii USB/USR n-au făcut nimic și nimic nu or să facă atât timp cât se declară nici de stânga, nici de dreapta. Vorba cuiva, când cineva îmi spune că nu-i nici de stânga, nici de dreapta, e clar că avem de-a face cu o stângă anarhică și populistă, care fură voturi de la dreapta.
Așadar, ce vrem noi? Vrem să mobilizăm economiile românești către investiții în condiții de profit pentru cei care investesc, vrem un capitalism antreprenorial românesc, vrem o nouă economie capitalistă antreprenorială, care să genereze în societate liberalismul civic românesc.
Liberalismul civic, nu anarhismul este cheia dezvoltării noastre socio economice.
Liberalismul civic și democrația, nu tehnocrația, este baza sănătoasă a dezvoltării economice și politice a națiunii române.
Dragi colegi,
Al doilea punct pe care trebuie să insistăm este administrația locală! Să scoatem minciuna din administrașia locală: nu poți să faci administrație locală performantă în condițiile actuale.
Trei măsuri:
Prima, mărirea salariilor în administrația locală. Primarii nu pot lucra cu oameni subplătiți.
A doua, simplificare legislației. Primarii nu pot lucra cu 80.000 de acte normative, cu poliția pândind după colț. Eu vă spun ca avocat, când lucrezi cu acte 80.000 normative care se bat cap în cap de multe ori, e imposibil să nu greșești.
A treia, primarii și consiliile județene trebuie să aibă fonduri la dispoziție și atribuții legale ca să le cheltuiască potrivit intereselor comunităților, nu potrivit intereselor guvernului sau ale Bruxelesului. Vreau dezvoltarea comunităților noastre. Asta va face și România puternică, și Europa viabilă. Europa a ajuns într-o situație deplorabilă pentru că Bruxelesul a uitat că e construit pe comunități locale.
Dacă vom reuși să formăm un cuplu de primari și comunități puternice pe de o parte și antreprenori locali pe de altă parte, dezvoltarea și securitatea noastră națională sunt garantate.
Paradigmei NATO, UE și Anticorupție trebuie să îi mai adăugăm o nouă paradigmă, care nu o exclude pe prima, ci o întărește: paradigma primari și comunități locale puernice - antreprenori locali puternici! Sper ca prietenii noștri să ne audă și să înțeleagă bine și corect acest mesaj.
Dragi prieteni,
Pentru a reuși în demersul nostru trebuie să continuăm mai clar și hotărât reformele în partid, să mizăm pe lideri adevărați, așa cum sunteți și dumneavoastră, să menținem ridicate standardele de integritate și să redeschidem dialogul nostru cu cetățenii, în special în marile orașe, unde am pierdut pe alocuri teren important, pe care îl vom recupera dacă lucrăm cu perseverență și onestitate.
Aș dori în încheiere să vă felicit pentru succesele obținute la alegerile locale! Dvs sunteți baza partidului și forța lui profundă prin legătura pe care ați creat-o, dincolo de considerente politice, cu alegătorii dumneavoastră.
Vă asigur că mi-am dorit să sporesc rezultatul dumneavoastră și că am făcut tot ce era omenește posibil în acele împrejurări nefericite ca să se întâmple. În același timp, doresc să vă asigur că determinarea mea de a munci pentru PNL, pentru cetățeni, fără să cer nimic în schimb, este intactă!
Un singur lucru am cerut și am să cer mereu și partidului și cetățenilor noștri: un câmp de bătălie, un ogor de desțelenit!
Vă mulțumesc!
Un comentariu:
Frumos si corect.
Trimiteți un comentariu