Prezenți la Ambasada României la Washington cu ocazia manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României, o parte dintre invitații americani, membri ai Partidului Republican, au transmis mesaje de politică externă destul de clare cu privire la intențiile viitoare ale administrației SUA sub mandatul lui Donald Trump.
Erau sau nu erau previzibile ? Eu cred că da. Pentru că SUA este deja implicată într-o relație mai strânsă cu România, relație care nu are doar un caracter militar ci care capătă pe zi ce trece și un pronunțat caracter economic și financiar. Chiar dacă Președintele ales Donald Trump are intenția de a stopa fuga firmelor americane după „forța de muncă ieftină” de pe aiurea, deschiderea de unități economice acolo unde sunt forțe militare americane sau transferul de know-how este o necesitate pentru că producția de sprijin a forțelor americane aflate în alte țări, pe orizontală, este mai ieftină atunci când are structuri locale, cu forță de muncă locală, Este și o componentă foarte serioasă în strategia de atragere a simpatiei populației locale pentru prezența americană și parteneriatul strategic cu SUA. Bine, mai rămâne ca românii să aibă forța să meargă și ei în SUA ca investitori strategici. Mai avem ceva de așteptat deși nu cred că foarte mult.
Congresmanul republican Jason Chaffetz, presedintele Comitetului pentru Control și Reformă Guvernamentală
Relația cu România este una foarte importantă pentru ambele parți ale eșichierului politic american, fiind susținută în mod bipartizanCongresmanul republican Robert Aderholt, membru în Grupul de prieteni ai României din Congresul SUA și în Comitetul pentru Securitate și Cooperare în Europa (Comisia Helsinki)
Președintele Donald Trump și vicepreședintele Michael Pence vor menține același curs al unei relații bilaterale puternice. Am avut o relație puternica și sunt convins că în viitor vom avea legături bilaterale și mai puterniceFrank Rose, asistentul secretarului de stat al SUA pentru controlul, verificarea și conformitatea armamentelor, fost negociator al Acordului dintre România si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România, a evocat noile provocări de securitate la adresa NATO, precum amenințările balistice. În acest context, Frank Rose a subliniat rolul cheie în apărarea colectivă a membrilor Alianței Nord Atlantice pe care îl are sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice instalat la Deveselu.
Hans Klemm, ambasadorul SUA la București, a evocat, la rândul sau, actualitatea viziunii și principiilor cuprinse în Declarația de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918.
Dacă sunt cârcotași prin zonă, le dau o veste proastă. Americanii nu aruncă banii pe apa gârlei. Când investești aproape un miliard de dolari pentru a construi baza de la Deveselu, nu pleci și o lași altora ! Dimpotrivă, aduci tehnică militară pentru protecția ei și participi la întărirea forțelor care acționează în respectiva țară. Dezvolți economia zonei pentru ca soldații tăi și familiile lor să aibă condiții de viață apropiate de a celorlalți cetățeni americani plătiți de stat.
Îmi plac mesajele. Am încredere că putem merge mai departe dacă vom avea o nouă guvernare Cioloș. Dinspre partea PSD și ALDE, ba chiar și a PMP (nu mai spun de ceilalți actori politici), avem mereu semnale că ar cam trebui să nu mai fim atât de fermi în a susține parteneriatul cu statele membre NATO. Cei pomeniți de mine au ajuns la concluzia că Rusia nu ne vrea răul ! Cum naiba au ajuns toți aceia la această concluzie ? Culmea, au concluzii comune și cu privire la ineficiența și slăbiciunile Uniunii Europene și că mai multă integrare în UE nu ar fi benefică ! Cine îi consiliază pe acești indivizi ?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu