Echivocul susținut de media, cu multă înfocare, și-a terminat „benzina”. Prim-ministrul Dacian Cioloș și-a pus pe Facebook declarația de credință. Nu este doar intenție, este implicare directă. Ca să fim cinstiți, nici nu putea face altfel. Atacurile furibunde ale celor din PSD, ALDE, PRU, PMP și pe ici colo ale ANR și a altor formațiuni politice efemere asupra guvernării Cioloș au obligat pe premier să ia atitudine. Ori îți aperi realizările ori renunți. Iar mai bine decât cei care au guvernat nu puteau alții să apere realizările guvernării Cioloș.
Prim-ministrul a dat declarații, până acum, „cuminți”. A evitat implicarea politică în campania electorală. A constatat că nu există cultura necesară în mediul politic și jurnalistic din România ca acest tip de comportament să fie respectat, dacă nu apreciat. Nu poți apăra acțiunile politice din afara mediului politic. Dacă vrei să dai valoare realizărilor tale, guvernamentale, atunci trebuie să te implică. Dacian Cioloș a ales, într-un târziu, să se implice. Civilizat, competent, vizionar.
Dragi români,
Dincolo de reforme, Guvernul pe care îl conduc a început un alt mod de a guverna: sincer, onest, transparent, atât cu cheltuirea banului public cât și cu luarea deciziilor. Un mod de a guverna așa cum mi l-am dorit de la toți cei care au guvernat țara până acum. Un mod de a guverna de care România are nevoie nu numai ca să se dezvolte, dar și pentru ca românii să recâștige încrederea într-un stat care acționează pentru ei, nu împotriva lor.
Pentru asta am acceptat mandatul de premier într-un guvern independent. Și sunt pregătit să mă angajez și să-mi asum o nouă guvernare pentru continuarea unui astfel de mod de a administra interesul public.
Însă este nevoie de mai mult.
Tot ceea ce am făcut în acest an poate fi desfăcut și făcut altfel în câteva luni. Amintiți-vă ce s-a strigat în stradă, în noiembrie 2015. Gândiți-vă unde ne duc corupția, indiferența, minciuna.
Din păcate, pașii pe care i-am făcut înainte nu sunt ireversibili.
Pentru ca aceste proiecte bune să continue, viitorul guvern va avea nevoie de susținerea unei majorități politice solide, formată din oameni integri, dedicați interesului țării, în jurul acelorași principii de guvernare. Aceasta este esența Platformei România 100 - un set de valori și direcții clare de acțiune, în care eu cred și pentru care mă angajez după 11 decembrie.
Două dintre partidele care candidează pentru Parlament susțin Platforma România 100. Le mulțumesc pentru asta, le mulțumesc membrilor lor și tuturor celor care vor altceva de la politică. Le mulțumesc pentru ca au înțeles și au avut curajul să își asume valori și principii pentru guvernare, înainte de orice promisiune electorală.
USR este un partid tânăr, purtător de multe speranțe, în plină consolidare, un partid care urmează să dovedească trecerea de la bune intenții la fapte. Un partid nou, cu oameni noi, dintre care, cu câțiva am avut plăcerea să lucrez în guvern anul acesta.
PNL este un partid cu tradiție democratică de aproape un secol, partid care, în ultimul sfert de veac, a trecut prin multiple transformări și evoluții. E un partid pe care îl cunosc destul de bine. Au fost greșeli, dar au fost și momente în care a arătat că se poate transforma pentru a merge înainte. Cred că PNL este partidul care a început să înțeleagă ce așteptați dumneavoastră de la clasa politică și a demarat un proces de schimbare - un prim pas asumat prin eliminarea de pe liste a candidaților cu probleme penale, printr-o infuzie de candidați noi pentru alegerile parlamentare.
Am văzut că unii se grăbesc să spună că aș fi nehotărât, că nu îmi asum lupta electorală. Dimpotrivă, sunt foarte hotărât.
Sunt hotărât sa rămân consecvent credinței pe care o am în viitorul acestei țări, în schimbarea de care ea are nevoie. Sunt hotărât să nu fac compromisuri de dragul vreunei funcții sau doar pentru că „așa se face” în politică. Sunt hotărât să-mi țin cuvântul dat și să-mi asum cu bună-credință partea de responsabilitate care îmi revine.
Democrație înseamnă că guvernarea revine celor pe care-i alegem în Parlament și care reușesc să formeze o majoritate. PNL și USR mi-au propus să mă susțină pentru a continua să conduc Guvernul dacă, împreună, vor susține o majoritate parlamentară.
Votul dumneavoastră din 11 decembrie va spune asta. Dacă răspunsul este pozitiv sunt pregătit și hotărât în decizia ca împreună cu aceste partide și cu toți cei care vor ca România să meargă înainte, să construiesc o guvernare responsabilă, deschisă și onestă pentru următorii 4 ani. Îmi doresc ca integritatea, transparența în cheltuirea resurselor și luarea deciziilor, numirile în funcții în temeiul competenței și profesionalismului, să fie regula, nu excepția sau doar teme de discurs politic.
Sunt gata să mă angajez în acest proiect și deoarece, pentru mine, nu este vorba doar de nevoia de a avea sprijinul unor partide politice pentru a guverna. Este mult mai mult și mult mai important decât atât. Este vorba de a face o alegere clară pentru un nou mod de a face politică și de a guverna. Este vorba de a face o alegere clară între trecut și viitor, pentru o Românie a bunului simț, a respectului pentru munca cinstită și împotriva perpetuării corupției, minciunii și populismului.
Este o alegere pe care vă invit să o facem împreună, toți cei care credem că România nu-și poate permite să se întoarcă la ceea ce a fost.
Consider că de astăzi, de la această declarație în nume propriu, care are pe pagina lui Dacian Cioloș 1583 distribuiri, peste 190 de comentarii și replici, am trecut la o altă etapă. Dacian Cioloș a devenit membru (cu legitimație !) al luptătorilor împotriva sistemului ticăloșit construit de Ion Iliescu împreună cu înaintașii PSD și ținut încă în viață de actualul PSD prin conducerea asigurată de infractorul Liviu Dragnea și aliații lui - Călin Popescu Tăriceanu cu ALDE, Traian Băsescu cu PMP -, preluat la un moment dat și dezvoltat, perfecționat de Traian Băsescu și fostul PDL. Starea politică actuală din România permite renunțarea la sistemul ticăloșit și trecerea la o nouă etapă a României ca țară. Alegerile din 11 decembrie pot constitui momentul la care România, după 26 de ani, trece ferm la democrație, la acea democrație la care mulți dintre noi au visat de-a lungul timpului.
Invitația lui Dacian Cioloș este clară. Votând PNL și USR, se va putea ajunge la o forță politică redutabilă în Parlament care, alături de alte formațiuni politice progresiste care probabil vor intra în Parlament (UDMR, reprezentanții minorităților naționale - reprezentanți ai organizațiilor societății civile ale etniilor conlocuitoare !), va putea asigura o majoritate parlamentară suficientă pentru a impune un nou Guvern Cioloș. Un guvern care să continue tipul de guvernare de până acum !
Întrebările „dilematice” devin, din acest moment, gargară cu pioneze. Ori susții trecutul reprezentat de PSD, ALDE, PMP, PRU ori susții viitorul reprezentat de PNL și USR. Ori susții apartenența la Uniunea Europeană și NATO și devii o forță a acestor două organizații - cu beneficiile evidente ale unui trai mult mai bun pentru cetățeni și un viitor predictibil ca țară -, ori susții oportunismul de mahala al PSD, ALDE și PMP dispuse să profite de conjuncturile internaționale de moment pentru a ciuguli promisiuni aproape imposibil de realizat. Ar fi bine ca toți să observe o situație inedită. În PSD, avem fără doar și poate cea mai retrogradă clasă politică care, de la socialism a trecut la bigotism, la ALDE avem pe acei politicieni rămași cu gândirea în epoca speculațiilor financiare - incapabili de a construi ceva de care țara să beneficieze -, iar la PMP avem pe cei dispuși să facă orice pentru a primi „onoruri” de „capitaliști realiști”. Practic, în cele trei partide sunt adunate toate rebuturile politice pe care România le-a putut da în sfertul de veac care a trecut de la dărâmarea comunismului.
Este timpul să trimitem „gunoiul politic” la tomberon. Este timpul să mergem înainte. Este timpul să scăpăm de rebuturi. Putem și avem cu cine. Copiii și tinerii de acum 25 de ani sau chiar cei nenăscuți atunci au devenit politicieni și este timpul să le dăm voie să își construiască viitorul ! Unii au ajuns la maturitate. Sunt numai buni de muncă. Păi, să îi alegem și să îi punem la muncă. Iar PNL, cu toată vechimea lui ca partid, cu toată gloria lui ca făuritor de țară, vine și propune pe acești tineri pentru a munci pentru țară. Este un alt timp, este loc pentru o nouă istorie. A democrației în România.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu