joi, 15 decembrie 2016

Ptiu, drace ! Și ăștia erau stricați !

Am rămas dator, pentru blog, cu acest articol.

Uniunea Salvați România trăiește, Uniunea Salvați România există în spațiul politic românesc, este partidul familiilor care au format sau au fost membre ale ONG-urilor hotărâte să salvează România (de ce ?!) și care se comportă ca pe malurile Dâmboviței. Natural, ce naște din pisică, șoareci mănâncă. Mișcarea ONG-urilor cu vise politice are un scor bun la aceste parlamentare, la fel cum nucleul lor, Uniunea Salvați Bucureștiul a avut la locale. Numai că imaginea de salvatori a crăpat naibii și au ieșit la iveală interesele meschine, normale, ale celor care și-au dorit mai mult decât pot duce. Până la urmă, mișcarea politică la care au lucrat cu spor cei din jurul Alinei Mungiu Pippidi și SAR în cârdășie cu cei de la GDS cu Liiceanu în frunte, sprijiniți de o presă aservită total dar și finanțată obscur prin intermediul unor „oameni de bine”, seamănă mai degrabă cu un tun imobiliar. Au luat ieftin ceea ce normal ar trebui să fie scump. Au șantajat politic partidele opuse PSD și a încercat să le ia locul. Au reușit să rupă din PNL o parte a susținătorilor. După cum se vede, au în PNL, la vârful partidului, un grup (mai mare sau mai mic) de trădători care au lucrat pentru ei ! Așa se explică, cumva, tâmpeniile PNL din București pe timpul celor două campanii. Acolo unde organizațiile locale ale PNL nu le-au permis celor de la USR să se dezvolte, să le ia membrii și susținătorii, USR a luat praful de pe tobă. Acolo da, în acele județe, este posibil ca USR să fi scos la vot susținători care nu au mai votat, mai ales tineri dar și votanți care nu au convingeri politice - cei care pun ștampila unde li se pare lor că arată bine.

Sergiu Moroianu, membru al USR dar și soț al Clotildei Armand s-a simțit nedreptățit de jocurile de culise din partidulețul cu 1000 de membri și a reacționat într-o scrisoare ajunsă în media. Deși, după cum se vede, era adresată exclusiv membrilor USR. Dar, pentru că suntem pe malurile Dâmboviței, scrisoarea a ajuns urgent și la presă. Dacă este scandal, scandal să fie. Și a ieșit. Mie îmi convine. Îmi confirmă multe păreri anterioare. Unele au devenit certitudini, cel puțin pentru mine. O voi pune și eu fără a prelua doar unele pasaje. Este mai valoroasă întreagă decât pe bucăți.

Dragi colegi,
Alegerile au trecut.
Am obtinut in Bucuresti mai putin ca la alegerile locale. Tot efortul nostru de un an a rezultat in jumatate din scorul partidului de apartament PPDD in 2012!

S-au comis abuzuri si greseli din partea "echipei de comunicare/campanie" coordonate de Matei Paun. Venit la USB initial ca voluntar, Paun urmeaza sa fie platit cu o suma consistenta. Stie cineva datele financiare ale serviciilor lui Paun?

Comisia de Arbitraj i-a cerut in mod repetat lui Matei Paun si echipei sale sa-si depuna fisa de simpatizant USR. Verbal, Paun a fost de acord pentru el personal, insa a refuzat sa dezvaluie pana si numele membrilor "echipei". In fapt, Paun nu si-a depus fisa de simpatizant. Un alt membru al echipei lui Paun este Mihai Politeanu, descris de Alina Mungiu-Pippidi drept fostul ei sofer personal, ulterior trecut in slujba Monicai Macovei, in prezent seful ONG-ului "Initiativa Romania". Politeanu a plecat din grupul de voluntari USR in momentul cand i-a fost ceruta fisa de simpatizant. Ulterior, a fost recuperat in secret de Paun.

Matei Paun este un personaj controversat. Nu stim unde si pentru cine a lucrat, ce avere si surse de venit are, nici macar ce cetatenie are. Paun este sustinut in USR de Roxana Wring, apropiata de ONG-urile din reteaua Soros, cea care l-a adus initial in organizatie si pe Politeanu.

In campania electorala, Paun a declansat o campanie de denigrare si sabotaj la adresa Clotildei Armand, principalul vector de imagine al USR in teritoriu. A contactat telefonic filialele pentru a le "interzice" sa o invite pe Clotilde. Interdictia aceasta absurda nu a fost respectata pentru ca filialele isi doreau ajutorul Clotildei. Banii USR au fost cheltuiti prosteste pe sondaje de opinie false la supra-pret si pe "servicii de consultanta" contractate fara licitatie sau transparenta, inclusiv pentru salariul consistent al lui Paun, om fara nicio pregatire in conducerea unei campanii politice, mai ales a unui partid cinstit.

Paun a purtat in privat discutii cu PNL in numele USR, afectand grav imaginea de independenta a USR fata de partidele corupte din fosta USL. In urma acestor discutii, Paun a incercat sa o determine pe Clotilde sa "atace" la TV niste membri PNL al caror nume ea nici macar nu-l cunostea, in scopul de a ajuta anumite factiuni din PNL sa-si regleze conturile. In urma refuzului primit, Paun a filtrat invitatiile Clotildei la TV in perioada campaniei electorale, neinformand-o cand era invitata (in campanie CNA impune televiziunilor sa se coordoneze cu partidele).

Paun a pus presiuni imense pentru a obtine controlul asupra paginii de facebook Clotilde Armand, din fericire suficient de suspecte pentru a fi refuzat.

Paun a asociat imaginea USR cu activistii lgbt si cu Soros, incercand chiar sa-l disculpe pe Soros in loc sa ne disociem viguros de el, tentativa patetica care a dus PSD la 50% din parlament si USR sub 10%.

Cer explicatii biroului national al USR pentru tolerarea acestei situatii in care o persoana straina de partidul nostru a atacat si izolat persoana #2 din partid, a orchestrat campanii impotriva intereselor USR, a cheltuit discretionar si netransparent banii USR, in ultima instanta afectand grav sansele de succes ale USR.”

Reacția Clotildei Armand cu privire la acțiunea soțului nu are rost să fie interpretată. Nu a știut. Punct.

Reacția lui Nicușor Dan însă, are o anume însemnătate. El îl apără pe Matei Păun, acest „mare” necunoscut pentru restul membrilor USR, acest ne-membru dar nici „simpatizant” care a dirijat acțiunile USR ! Omul care a luat deciziile după care USR a acționat. Cu acordul lui Nicușor Dan care se pare că a avut rolul de paravan ! Păpusă Muppets !

O prietenă, Dana Voicu, tratează pe blogul ei povestea scrisorii și trage unele concluzii corecte.
Intre altele, postarea lui Moroianu confirma doua lucruri pe care multi le banuiau. In primul rand se confirma in clar ca PNL a fost tinta de atac predilecta a USR, nu ca nu am fi stiut asta, s-a vazut clar pe durata intregii campanii. In al doilea rand aflam (si pe asta au banuit-o unii) ca atacurile la PNL nu aveau deloc baze "ideologice" si de "integritate" ci erau generate de un mic troc mizer, specific politicii dambovitene, anume, erau facute pentru ca PNL sa dea chix in alegeri si  "niste unii" din PNL sa poata accede la functii in partid, functii la care nu ar fi avut nicio sansa daca PNL lua un scor serios in alegeri.
Cin'să fie, cin'să fie ? Asta este întrebarea ! Cine din interiorul PNL a dorit pierderea alegerilor pentru a pune mâna pe putere ? Cine a considerat că puterea la care ar putea ajunge în partid este mai valoroasă decât puterea partidului în Parlament ? Pentru că nu este prima oară când PNL are parte de o astfel de „mișcare” în interior. Crin Antonescu a fost „înlăturat” cu o astfel de mișcare la alegerile euro-parlamentare, când unii dintre cei care au avut puterea în partid s-au făcut că fac campanie și PNL a obținut un scor mizerabil deși existau toate premisele unui rezultat bun care ar fi întărit partidul ! Unii dintre cei care au jucat mizerabil au plecat cu Tăriceanu. Tăriceanu care se visează astăzi revenind la conducerea PNL - declarația lui Gerea la Realitatea Tv aseară ! Cum naiba, trădătorii PNL să fie re-primiți cu onoruri ! Să fi avut și ei, ALDE-iștii „șoboloani” în PNL ? De ce nu ? Ba și PMP-iștii lui Băsescu sunt pe lista scurtă, pierderea alegerilor de către PNL i-ar avantaja și pe ei pentru o propunere mizeră ca a celor de la ALDE ca Băsescu să fie primit.

Ca să afli adevărul iei urma banilor. Este o zicală, polițienească. Ca să afli adevărul iei urma intereselor. Iar PNL, fragil în urma fuziunii cu PDL dar și a ruperii celor care au format ALDE, a fost numai bun de jumulit. Intrasigenta Alina Gorghiu, cea care refuza orice idee cu privire la Tăriceanu sau Băsescu a plătit. Măcar să nu fie o plată degeaba. Crin Antonescu a fost înconjurat de trădători. Alina Gorghiu a avut partea ei de trădători. Însă în ambele cazuri, trădarea a fost generată de setea de putere. În special a liderilor cu vechime în partid care și-au dorit mai multă putere decât au avut până la momentul trădării. Lideri care au avut posibilități și puteri economice căpătate din poziția de putere în partid. Lideri care nu au mai încăput în propriile județe și au poftit la mai mult.

După scrisoarea lui Moroianu se pare că a ieșit la iveală un alt grup de interese în PNL. Nu pro Tăriceanu, nu pro Băsescu ci pur și simplu pentru ei. Ei au tratat cu Păun, cel venit de nici unde, cel despre care nici nu se știe dacă are cetățenie română dar care are la îndemână niște sfori de care trage în funcție de interesele „clienților”. Moroianu spune de sondaje contrafăcute - Kantar-Kantar ! De ce erau contrafăcute ? Pentru folosul USR ? Sau pentru folosul celor din PNL cu care Păun a bătut palma trădării ? Dacă este să dau crezare lui Moroianu (nu văd de ce să nu îl cred, este totuși omul revoltat !), Păun a trădat USR în slujba căruia lucra - credința USR-iștilor -, la fel cum au trădat cei din PNL cu care a avut negocieri pe sub masă cu Păun.

Este de scormonit și de spus lucrurilor pe nume. Codul de integritate al PNL a fost făcut harcea-parcea de cei care ar fi trebuit să îl apere.

Un comentariu:

Freddye spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.